Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

ÎCCJ. Încălcarea principiului rolului activ


09.06.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că instanța de judecată încalcă rolul său activ în funcţia concretă de realizare a justiţiei în situația în care nu lămurește deplin starea de fapt și, cu toate că a considerat probele vaste și îndestulătoare, procesul a fost soluționat menținând o stare de echivoc. În speță, instanța supremă a constatat că ”instanţa de apel a subliniat, în mod decisiv, chiar repetat, că efectuarea săpăturilor s-a făcut cu nerespectarea unor măsuri tehnice şi de protecţie, dar că stabilirea persoanei responsabile nu rezultă din datele raportului de expertiză şi că datele tehnice furnizate de această probă trebuia coroborate cu alte probe care lipsesc, că declarațiile martorilor sunt contradictorii şi neconvingătoare cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei, că nu se poate stabili cu suficientă claritate nici perioada în care au avut loc săpăturile şi că, astfel, este imposibil de stabilit care dintre acţiuni au condus la surparea zidului ori cine este responsabil pentru execuţia acestora.” Soluția: admiterea recursului şi casarea hotărârii, revenind instanţei de apel, în rejudecare, rolul reexaminării depline a cauzei. (Decizia nr. 298 din 9 februarie 2022, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro