Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Durata procedurilor de 11 ani, nejustificată. Sancțiuni sub minimul prevăzut de lege


06.06.2022 | Andreea COMAN
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Note de studiu, Procedură penală, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Instanța constată că sancțiunile aplicate și modalitățile de executare sunt influențate de durata procedurilor, care în cauză depășește termenul rezonabil. Chiar dacă dosarul a presupus trimiterea în judecată a unui număr mare de persoane acuzate, durata de 11 ani de la data primelor acte materiale ale faptelor pentru care s-au formulat acuzații și până la pronunțarea unei hotărâri de condamnare nu este justificată. În consecință, la individualizarea sancțiunilor și a modalității de executare instanța va avea în vedere durata totală a procedurilor de 11 ani de la data primelor acte din prezenta cauză și va pronunța, în considerarea încălcării duratei rezonabile, sancțiuni sub minimul prevăzut de lege, reținând circumstanțe atenuante. (Î.C.C.J., secția penală, decizia nr. 3113/2014, nepublicată, în M. Udroiu, Procedură penală. Partea specială, Ediția 6, Ed. C.H. Beck, București, 2019, p. 880)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro