Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Laura Andrei: Să deschizi ședința de judecată simțind că publicul te respectă înseamnă enorm
07.06.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Laura Andrei

Laura Andrei

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător dr. Laura Andrei, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Înaintde de a aborda subiectul delicat al imaginii, o să vă rog să ne spuneți de ce ați ales să urmați cursurile unei facultăți de drept.

Laura Andrei: Vă mulțumesc și eu pentru invitația de a împărtăși cu cititorii dvs. gânduri despre acest subiect al imaginii în general și mai ales al imaginii judecătorului azi..

Facultatea de Drept a fost o alegere clară dat fiind că am dorit să devin judecător, iar decizia a fost luată destul de devreme, când nici nu începusem studiile liceale. Sora mea se amuza, spunând că e o influență de moment a romanelor citite, însă, în realitate, altele erau resorturile alegerii mele.

Alina Matei: Factorul ”imagine” a contat când v-ați hotărât să deveniți judecător?

Laura Andrei: Spuneam că am avut în minte altceva decât magia romanelor despre justiție și justițiari, dar nu, nici factorul imagine nu a contat. De altfel în acei ani, în care imaginea unei singure persoane suprasatura viața de zi cu zi, raportarea la imagine nu mai interesa. Oamenii căutau valori reale, se citea foarte mult, cultura în sine era un refugiu. Ceea ce m-a fascinat a fost ideea de dreptate, de adevăr, iar în timp, felul în care filosofii clasici vedeau rolul judecătorului în cetate.

Alina Matei: Ce imagine au astăzi judecătorii?

Laura Andrei: Cred că este destul de exacerbat rolul „imaginii” în general, nu doar relativ la justiție și judecători. Se trăiește prea mult pentru aparențe, se risipesc energii uriașe pentru chestiuni destul de superficiale. De multe ori sub un înveliș strălucitor nu găsești mare lucru. Dar dacă îmi permiteți un răspuns direct, aș spune că imaginea judecătorului în general în societatea noastră este suma proiecției trăirilor fiecărui participant la actul de justiție.

Uneori acel judecător poartă pantofii albaștri ai mulțumirii, alteori este un funcționar rece. În realitate fiecare dintre noi cred că intră în sala de judecată cu gândul de a rezolva litigiile cu înțelepciune și răbdare, nu pentru a crea o imagine specială a lui ca judecător.

Alina Matei: Imaginea judecătorului diferă de imaginea Justiției?

Laura Andrei: Vă spuneam că fiecare ne percepe într-un fel anume, astfel că apare cumva logic un transfer de imagine de la o persoană la un sistem. Însă mie îmi pare eronat să definim un sistem prin prisma unei acțiuni izolate a unui magistrat ori generalizand o experiență particulară. Factorul imagine este important, mai ales atunci când vrei să ai de partea ta încrederea și respectul societății.

M-a uimit o campanie publicitară în Franța anul acesta, în stațiile de metrou, în spații publice foarte circulate erau afișe mari care îndemnau la alegerea profesiei de judecător, cu texte scurte, dar descriptive relativ la ce înseamnă a fi judecător. Inițial mi-am spus că admiterea la școala de magistratură nu cere publicitate, ca și la noi concurența este mare. Apoi am înțeles, mesajul era mult mai profund. Zi de zi trecând prin fața acelor afișe nu puteai să nu rămâi cu imaginea că sistemul se schimbă, că tinerii au acces și construiesc justiția de azi, că magistratura nu este departe de tine, cel ce călătorești zilnic cu metroul spre job și spre casa din suburbii. Iar respectivele panouri nu aveau pictate mustăți sau cornițe, ceea ce spune mult și despre reacția publicului…

Alina Matei: Sistemul judiciar contribuie la crearea unei imagini bune pentru judecători?

Laura Andrei: Cu gândul la campania publicitară mai sus descrisă aș spune că o asumare la nivel de decizie politică a unei conștientizări publice a ceea ce înseamnă să fi magistrat, cu toate limitările de viață și cu o muncă de învățare permanentă, ar fi un pas spre a avea o imagine reală a justiției și a judecătorului. CSM știu că este preocupat de acest subiect, iar de aici e posibil să vedem și proiecte concrete. Altfel, este obositor să aud ca temă veșnică de campanie electorală pentru politicieni cum sunt magistrații beneficiari de xyz salarii sau pensii.

Dacă vă raportați la ce facem noi zilnic, judecători ce pun  în mișcare sistemul, aș spune că inevitabil justițiabilii vin în sala de judecată cu o imagine standard – sistemul nu funcționează, judecătorul nu e corect, imagine construită uneori de media, uneori ecou al lucrurilor nu prea bune cu care te poți întâlni, de tipul arhive aglomerate sau întârzieri în redactare. Greutatea mare este însă pentru tine ca judecător să întorci acest mod generic de a imagina justiția prin felul în  care oficiezi actul de justiție. Deci imaginea dată de noi individual încearcă zi de zi să schimbe imaginea sistemului, invers mai avem de așteptat eforturi de ansamblu, coordonate de cei cu putere de decizie la nivel de sistem.

Alina Matei: Caracterul, cumsecădenia, colegialitatea, profesionalismul garantează o imagine bună pentru judecător?

Laura Andrei: Nimic nu garantează o imagine bună, vedem cât de ușor imagini publice icon sunt in  24 de ore distruse printr-un simplu click, lumea online fiind foarte eficientă în acest sens. A fi politicos, echilibrat în reacții, cu respect pentru toți cei din jur, cu profesionalism în tot, este din punctul meu de vedere o condiție în sine a exercitării profesiei de judecător. Ești astfel nu pentru „a da bine”, nu pentru imagine, ci pentru că doar așa poți fi în realitate judecător, acel judecător imaginat și căutat de fiecare om atunci când deschide ușa sălii de judecată.

Alina Matei: Ca judecător în sala de judecată, puteți observa cu ușurință care este percepția publicului – avocați, justițiabili, grefier, procuror – pentru completul de judecată: de respect, cred, într-un procent cât mai mare. Ce efect are asupra omului judecător această percepție, cum se poate evita să nu i se urce la cap judecătorului acest fapt?

Laura Andrei: Înseamnă enorm să deschizi ședința de judecată simțind că publicul te respectă. Te respectă pentru cum ești, pentru ce ești ca om al dreptului și nu pentru că poți da cu ciocanul în masă. 🙂 Și nu cred că dacă poți vedea și aprecia acest lucru mai poți fi în pericol să ți se urce la cap puterea. Au fost împrejurări dure, în care am intrat cu emoție în sala de judecată, iar energia publicului și avocaților m-a calmat; fără cuvinte au transmis că nu transferă spre noi, acel complet de judecată, percepția negativă adusă în spațiul public de faptele unor alți  colegi. Și asta a contat mult!

Alina Matei: Ați întâlnit colegi magistrați din alte țări, ca urmare a proiectelor în care ați fost implicată. Care este imaginea pe care ați sesizat-o la ei?

Laura Andrei: Ca și la noi, lucrurile la nivel individual țin de fiecare magistrat în parte. La nivel general însă nu pot să nu amintesc reacția de respect în Italia față de instituția magistraturii în sine, echilibrul extraordinar sistem judiciar-public din Germania sau deferența imensă din Marea Britanie față de instanțe. Am mulți prieteni judecători în spațiul european și știu că au frământări comune cu noi legate de rapiditatea procedurilor, de informatizare, influența politicului și respectarea independenței.

Alina Matei: La urma urmei, legiuitorul se preocupă să realizeze o selecție cât mai bună a candidaților la intrarea în profesie, dar, ulterior, interesul legiuitorului se concentrează să sancționeze imaginea proastă – prin mâna Inspecției Judiciare. Ce stă în spatele imaginii judecătorului?

Laura Andrei: E super simplu ca legiuitor să cauți să sancționezi, mai greu e să dai un cadru civilizat și echilibrat pentru munca judecătorilor, iar apoi sa ceri rezultate perfecte. În prezent, imaginea noastră ca judecători esta dată doar de efortul și sacrificiul propriu, în încercarea de a suplini lipsa resurselor materiale și umane.

Alina Matei: Imaginea bună se construiește zi de zi, prin înțelegerea datoriei, conștiinciozitate, moderație. Aveți vreun obicei înainte de ședința de judecată? Am citit că domnul judecător dr. Liviu Zidaru spune o rugăciune înainte de ședința de judecată.

Laura Andrei: În momentul în care deschid ușa sălii de judecată sau a celei de curs la INM ori facultate am invariabil un gând adresat Celui de Sus, să îmi dea minte limpede și puterea de a face bine ce fac.

Alina Matei: Unul dintre efectele Pandemiei a fost purtarea măștii. Judecătorul cu mască nu are cum să fie judecătorul de dinanitea purtării măștii. Desigur, nu doar judecătorii au purtat mască, ci aproape cu toții. Cum a fost pentru dumneavoastră perioada purtării măștii în sala de judecată și dacă a lăsat frânturi de urme?

Laura Andrei: Am trăit un sentiment de Kafka, sincer. Dar am înțeles că era important să protejăm  sănătatea celor ce intrau în instanțe și să nu încetam activitatea. A fost o bucurie prima ședință în care am văzut chipurile în public, zâmbitoare sau nu, erau acolo!

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Laura Andrei: Vă citește atât de multă lume, și nu doar juriști… Să fim cu toții mai atenți la ceea ce este cu adevărat important, „imaginea” singură nu definește, este doar o piesă din puzzle…

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Laura Andrei: Și eu vă mulțumesc pentru șansa de a comunica azi cu publicul dvs.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti