Proiectul de lege privind statutul personalului de probațiune a fost adoptat de Guvern
28.12.2022 | JURIDICE.ro

Miercuri, 28 decembrie 2022, Guvernul a adoptat proiectul de Lege privind statutul personalului de probațiune, potrivit unui comunicat.
Ca elemente de noutate, prin proiect, sunt vizate următoarele modificări:
1. reconfigurarea carierei personalului de probațiune;
2. condițiile și modalitățile de acces în funcțiile de conducere;
3. posibilitatea detașării personalului la alte instituții sau organizații din țară sau internaționale;
4. extinderea regimului de incompatibilități, conflicte de interese şi interdicții;
5. suplimentarea drepturilor nesalariale de care beneficiază personalul de probațiune.
Promovarea proiectului de lege privind statutul personalului de probațiune este un obiectiv din cadrul Programului de Guvernare 2021-2024 și este prevăzut în Planul de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României.
În urma aprobării de către Guvern, proiectul va fi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere și adoptare.
***
Vineri, 18 noiembrie 2022, proiectul de Lege privind statutul personalului de probațiune a fost propus spre avizare Consiliului Economic și Social, în urma finalizării avizării interministeriale, potrivit unui comunicat.
Prin acest proiect, se întărește rolul important pe care l-a dobândit personalul de probațiune în înfăptuirea actului de justiție în România, intervenția consilierilor de probațiune fiind esențială în cursul procesului penal, precum și în etapa de executare a sancțiunilor și măsurilor neprivative de libertate.
Proiectul de act normativ a fost elaborat la nivelul conducerii Ministerului Justiției și dezbătut cu organizațiile sindicale și asociațiile profesionale de la nivelul sistemului de probațiune.
Proiectul este necesar și ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune, care extinde, în mod semnificativ, atribuțiile și responsabilitățile ce revin acestuia, dar și lărgirea sferei de situații în care este necesară intervenția consilierilor de probațiune, atât pe parcursul procesului penal, cât și în etapa de executare a hotărârilor judecătorești.
Actul normativ, care reglementează primul statut al personalului de probațiune, este un obiectiv din Programul de Guvernare 2021-2024 și este prevăzut în Planul de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României.
***
Luni, 6 iunie 2022, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de lege privind statutul personalului de probațiune.
:: Proiectul
:: Expunere de motive