Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Florentina Negruțiu: Este esențial să rămânem noi înșine şi să aducem diversitate în viața profesională la toate nivelurile


08.06.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Florentina Negruțiu

Florentina Negruțiu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Florentina Negruțiu, Head of Energy Law Legal Office şi Business Partner E&P Legal OMV Petrom, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Florentina Negruțiu: Începem bine, cu laudele. Lăsând gluma la o parte, sper că nu veți găsi pe cineva care să spună că nu sunt pasionată de ceea ce fac, perfecționistă (pe cale să mă mai „îmblânzesc”), deschisă spre a vedea lucrurile din perspective diferite şi gata de a învăța ceva nou, dornică de a împărtăși celor mai tineri din experiență şi de a-i îndruma către un drum de excelență şi integritate profesională.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Florentina Negruțiu: Din punctul meu de vedere, profesia juridică nu a suferit mai niciodată de dezechilibre majore în ceea ce privește implicarea femeilor în toate formele de exercitare a acesteia. Este de discutat însă dacă la conducerea unor structuri profesionale, forme de organizare etc. reprezentarea a fost şi este echitabilă.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Florentina Negruțiu: Îmi place că nu abordați teme ușoare. În opinia mea, este nevoie de asumarea faptului că cele două roluri, deși nu sunt contradictorii, sunt dificil de jucat concomitent. Două instrumente le găsesc utile: pe de o parte delimitare şi concentrare, iar pe de altă parte, măsură şi echilibru. Cu alte cuvinte, este recomandabil să existe un timp dedicat pentru muncă şi un timp pentru familie ori pentru interesele personale, adică un timp de prezență atentă în fiecare dintre ele. Totodată, una (de cele mai multe ori munca…) nu trebuie să o acapareze complet pe cealaltă sau, cum ar zice Horațiu, „est modus in rebus, sunt certi denique fines (…)”. Nu cunosc (încă) o altă cale prin care se poate trece cu bine peste încercările complexe pe care viața modernă ni le pune în față decât aceea de ne opune excesului, oriunde s-ar manifesta.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Florentina Negruțiu: Mediul juridic în sine oferă un spațiu suficient de generos de dezvoltare şi de manifestare deplină a competenței profesionale, dar nu îl consider un reper corect al rolului femeii în societate în general. Ieșirea din „bula” profesională sau dintr-un context organizațional cunoscut încă se poate solda cu șocuri. De multe ori am impresia că discursul din mediul socio-politic axat pe exacerbarea prejudecăților de gen ori concentrarea atenției publicului pe aspecte de cancan sunt capabile să afecteze percepția şi încrederea oamenilor în calitățile profesionale sau personale ale femeilor.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Florentina Negruțiu: Într-adevăr, epoca actuală permite femeilor să se afirme în viața socială exponențial mai vizibil decât în trecut şi doar gândindu-ne la asta ne putem considera norocoase că lumea e evoluat în această privință. Pe cât este însă de greu de ajuns la schimbări profunde în societate, pe atât este de ușor de a regresa, de a pierde drepturi considerate câștigate definitiv. De aceea, afirmarea constantă a principiului nediscriminării de gen şi al egalității de șanse reprezintă aș putea spune o îndatorire zilnică pentru toți cei care cred în justețea lor. Pe de altă parte, reflectarea lor în practică prin fiecare exemplu personal este mult mai importantă. Nu cred că există vreun mijloc mai relevant prin care prejudecățile să fie lăsate fără putere decât realitatea echipelor mixte (care sunt cele mai eficiente, fapt dovedit științific!), a managerilor femei şi bărbați, a liderilor de top succedându-se unii pe alții în funcție de meritele personale şi nu de biologie. Ca juristă, nu mi-am pus niciodată problema că nu pot accede la o poziție pentru că sunt femeie şi nicio femeie nu ar trebui să aibă o asemenea îngrijorare. Nu în ultimul rând, nu cred în succesul unei femei pe o poziție de conducere (pe orice poziție de altfel) prin masculinizarea stilului de leadership ori a modului de abordare a problemelor – este esențial să rămânem noi înșine şi să aducem diversitate în viața profesională la toate nivelurile.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Florentina Negruțiu: În afară de a le admira de la distanță, nu m-am gândit neapărat la vreo femeie ca fiind un model pentru mine. Recunosc însă că fără femei puternice, încăpățânate şi sigure pe competențele lor nu am fi ajuns în lumea juridică la această situație exemplară pentru restul profesiilor, în care singurul gen care contează e cel neutru. Îmi amintesc de pildă că am avut prilejul să o cunosc în ultimul an de facultate, lucrând ca voluntar într-un program al Asociației Barourilor Americane (ABA), pe Sandra Day O’Connor, prima femeie numită judecător la Curtea Supremă de Justiție a SUA. Am trăit o emoție autentică ascultând-o şi recunoscând contextul de pionierat în care a reușit să se impună în profesie. În același timp, la aproape două decade de la acel moment, în Europa de Est o femeie judecător la cea mai înaltă instanță reprezenta deja ceva normal. Aceasta este puterea modelelor care confirmă de fapt firescul.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Florentina Negruțiu: Pandemia a eliminat vechile granițe între viața privată şi cea profesională. Am trecut de la office work la work from home, iar apoi la work from anywhere, anytime până la work all the time. Această criză sanitară a demonstrat că putem lucra de la distanță, ceea ce a fost un test important şi va pune bazele unui nou mod de a lucra pe termen lung. Personal, m-am bucurat să petrec mai mult timp acasă, însă nu cred că voi putea vreodată să renunț la ideea de spațiu de muncă separat de cel de viață familială. Depărtarea de biroul clasic a dus la o oarecare izolare față de colegi şi la o anumită atrofiere a simțurilor sociale, pe care sper să le redobândim printr-o manieră de lucru echilibrată, care să includă şi interacțiune directă, nu numai mijloace virtuale de comunicare.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Florentina Negruțiu: Alegând profesia juridică, să fie mândre că prin munca lor contribuie la construcția şi consolidarea statului de drept şi astfel la o societate mai justă. Sau mai pe scurt: Ladies, you rock!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Florentina Negruțiu: Şi eu vă mulțumesc pentru întrebările incitante. Felicitări JURIDICE.ro pentru proiectele şi inițiativele dedicate acestei profesii minunate!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro