Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

CEDO. Xavier Lucas v. Franța. Formalism excesiv care viciază inadmisibilitatea unei căi de atac întrucât aceasta nu a fost depusă electronic


09.06.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 9 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Xavier Lucas v. Franța.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza privea o cerință de depunere a unei cereri în cadrul Curții de Apel prin utilizarea electronică a platformei e-barreau. Curtea de Apel a statuat că cererea pe suport de hârtie a reclamantului de anulare a unei hotărâri arbitrale putea fi acceptată pe motiv că formularul online nu permitea utilizatorilor să introducă acest tip de cerere. Cu toate acestea, Curtea de Casație a considerat contrariul, afirmând că cererea trebuia depusă electronic.

În concordanță cu susținerea reclamantului potrivit căreia era imposibil să introducă cererea pe platforma e-barreau, Curtea a constatat că, pentru a o depune electronic pe e-barreau, avocatul reclamantului ar fi trebuit să completeze formularul utilizând termeni juridici inexacți. În plus, Guvernul nu a arătat că informațiile specifice privind modalitatea de depunere a unei astfel de cereri fuseseră puse la dispoziția utilizatorilor.

Curtea a reținut că, acordând prioritate regulii conform căreia procedurile în cadrul Curții de Apel trebuie să fie emise electronic, fără a ține seama de obstacolele practice cu care se confruntă reclamantul în acest sens, Curtea de Casație a adoptat o abordare formalistă care nu era necesară pentru a asigura securitatea juridică sau buna administrare a justiției și care, prin urmare, trebuia să fie considerată excesivă.

CEDO a concluzionat că reclamantului i s-a impus o sarcină disproporționată, care a perturbat echilibrul adecvat între, pe de o parte, preocuparea legitimă de a asigura respectarea formalităților pentru inițierea unei proceduri judiciare și, pe de altă parte, dreptul de acces la o instanță.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro