Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

CEDO. Xavier Lucas v. Franța. Formalism excesiv care viciază inadmisibilitatea unei căi de atac întrucât aceasta nu a fost depusă electronic
09.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 9 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Xavier Lucas v. Franța.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza privea o cerință de depunere a unei cereri în cadrul Curții de Apel prin utilizarea electronică a platformei e-barreau. Curtea de Apel a statuat că cererea pe suport de hârtie a reclamantului de anulare a unei hotărâri arbitrale putea fi acceptată pe motiv că formularul online nu permitea utilizatorilor să introducă acest tip de cerere. Cu toate acestea, Curtea de Casație a considerat contrariul, afirmând că cererea trebuia depusă electronic.

În concordanță cu susținerea reclamantului potrivit căreia era imposibil să introducă cererea pe platforma e-barreau, Curtea a constatat că, pentru a o depune electronic pe e-barreau, avocatul reclamantului ar fi trebuit să completeze formularul utilizând termeni juridici inexacți. În plus, Guvernul nu a arătat că informațiile specifice privind modalitatea de depunere a unei astfel de cereri fuseseră puse la dispoziția utilizatorilor.

Curtea a reținut că, acordând prioritate regulii conform căreia procedurile în cadrul Curții de Apel trebuie să fie emise electronic, fără a ține seama de obstacolele practice cu care se confruntă reclamantul în acest sens, Curtea de Casație a adoptat o abordare formalistă care nu era necesară pentru a asigura securitatea juridică sau buna administrare a justiției și care, prin urmare, trebuia să fie considerată excesivă.

CEDO a concluzionat că reclamantului i s-a impus o sarcină disproporționată, care a perturbat echilibrul adecvat între, pe de o parte, preocuparea legitimă de a asigura respectarea formalităților pentru inițierea unei proceduri judiciare și, pe de altă parte, dreptul de acces la o instanță.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti