Secţiuni » Interviuri
Interviuri
2 comentarii

Adina Daria Lupea: Sunt o luptătoare, care nu se dezice niciodată de principii
10.06.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Alegeri CSM, Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Adina Daria Lupea

Adina Daria Lupea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Adina Daria Lupea, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum ați decis să candidați pentru funcția de membru CSM?

Adina Daria Lupea: Mulţumesc şi eu pentru această oportunitate şi mă bucur să pot sta de vorbă cu dvs. şi cititorii dvs.
M-am decis inopinat. Până de curând, în urmă cu câteva luni, vă mărturisesc sincer că mă gândeam la pensionare întrucât în acest an, în toamnă, îndeplinesc condiţia de vechime de 25 ani. Mă gândeam la pensie, aşa cum din păcate se gândesc foarte mulţi colegi care se apropie de acest prag. Însă au survenit anumite evenimente atât în plan personal, cât şi profesional care m-au determinat sa iau decizia de a candida. O să vorbesc aici doar de cele de ordin profesional, în sensul că am asistat la cinci pensionări în cadrul Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Cluj în decurs de 3-4 luni. Practic, ne-a părăsit o treime dintre colegi, rolul secţiei a devenit foarte încărcat, noi am devenit mult mai aglomeraţi şi, asistând deja la atâtea plecări masive din sistem în ultimii doi ani, am zis că trebuie să fac ceva. Încă iubesc acest sistem în care am petrecut aproape un sfert de veac, mă doare sufletul să văd că merge în jos, că practic se depopulează, că nu mai avem motivaţii, că pe nimeni nu a interesat acest fenomen. Aşa că am zis că nu pot pleca fără a încerca să fac ceva pentru profesia care m-a definit ca om, care m-a împlinit, pe care o iubesc încă şi pentru toţi colegii mei. Motivaţia de ordin personal este tot legată de profesie şi de ce s-a întâmplat în ultimii ani în sistem iar colegilor care au dorit să afle care a fost aceasta le-am explicat.

Alina Matei: CSM-urile anterioare au arătat o anumită preferință a magistraților pentru colegii care ocupă funcții de conducere. Însă alegerile sunt deschise tuturor judecătorilor. E vorba de o prezumție pe care o aplică magistrați alegători, validându-i prin alegere pe aceia care au fost validați printr-un concurs?

Adina Daria Lupea: Aşa cum am spus şi în întâlnirile cu colegii din ţară, cred că toţi candidaţii pornim cu şanse egale. Cum s-ar spune, ca să parafrazez, nu suntem toţi oamenii preşedintelui. Până la urmă, funcţia îţi conferă doar un plus de autoritate, însă aceasta este mai puţin resimţită în sistemul nostru, pentru că noi suntem independenţi în soluţii iar aceasta se simte şi în atitudine. Poate că există un mit că judecătorii care au activat numai în funcţii de execuţie de-a lungul carierei lor au mai puţine şanse în aceste alegeri, însă eu cred că este doar un mit, şi în actualul CSM există membri care nu au avut astfel de funcţii. De pildă, dintre toţi candidaţii de pe raza Curţilor de Apel sunt singura care nu am avut şi nu am funcţii de conducere. Acest lucru nu m-a împiedicat însă nicio secundă să nu cred în şansa mea.

Alina Matei: În proiectul de candidatură ați sesizat neatingerea obiectivelor asumate de colegii magistrați care au intrat în CSM. Poate se întâmplă ceva o dată intrat în bula CSM? Cum putem ști că nu așa va fi și cu viitorul CSM?

Adina Daria Lupea: În primul rând, nu putem şti. Nu avem niciunul dintre noi un bol de sticlă în care să ghicim viitorul şi de aceea eu am pornit în această campanie cu gândul, de altfel împărtăşit colegilor cu care m-am întâlnit, că nu există soluţii pe care să le scoţi „din joben”. În proiectul de candidatură am încercat să îmi fixez doar obiective rezonabile, fără să fac promisiuni deşarte, cum că aş avea eu soluţiile pentru a salva sistemul. Eu nu pot minţi şi nu pot promite lucruri pe care nu le-aş vedea realizabile. Cred că actualii membri CSM, deşi sinceri, nu mă îndoiesc, la momentul întocmirii proiectelor de candidatură, s-au pierdut undeva pe parcurs iar acest lucru s-a datorat faptului că s-au desprins total de noi şi de nevoile sistemului. Nici nu îmi mai amintesc exact când a fost ultima dată când un membru CSM ales din partea Curţilor de Apel a venit la noi să mai discute, desigur cu excepţia bilanţurilor anuale. Ca să închei într-o notă rotundă, nu putem şti, dar putem spera. Însă această speranţă trebuie să fie grefată pe bună credinţă, pe încredere – care se pare că lipseşte în acest moment, după experienţele anterioare – pe certitudinea că oricine va fi ales în următorul Consiliu a învăţat ceva din experienţele anterioare şi că va face tot posibilul să evite greşelile trecutului.

Alina Matei: CSM este garantul independenței justiției, potrivit Constituției. Când și-a exercitat CSM acest rol ultima oară și în opinia dumneavoastră cum ar trebui exercitat acest rol?

Adina Daria Lupea: Sincer, nu îmi amintesc niciun moment recent şi notabil în care să fi spus în sinea mea: „Da, azi m-am simţit cu adevărat apărată de CSM!” Ultimul se situează undeva la nivelul anului 2009 când domnul fost preşedinte Traian Băsescu a mers în plenul CSM, în contextul unui protest extins la nivel naţional în rândul magistraţilor, şi a fost confruntat de colegii de atunci din CSM şi de doamna judecător Mona Pivniceru. Atunci m-am simţit cu adevărat reprezentată, de atunci nu.
Justiţia trebuie să aibă un garant al independenţei sale şi constituţional acesta este Consiliul Superior al Magistraturii. De pildă, declaraţiile politice de orice fel care tind să încalce această independenţă trebuie sancţionate însă în concret această constatare (au fost câteva în ultimii ani) este lipsită de orice efect. Un comunicat sec de presă nu rezolvă problema încălcării independenţei justiţiei. Într-o societate ideală, o astfel de constatare din partea CSM la adresa, să spunem, a altei puteri în stat, ar trebui să aibă un efect, fie şi acela de a determina persoana sau persoanele vizate să manifeste o mai multă prudenţă în declaraţii pe viitor. Din păcate, cred că în România nu vom vedea prea curând acest lucru.

Alina Matei: ”Să trecem la fapte!” Îmi place foarte mult. Care ar fi fapta de înfăptuit în opinia dumneavoastră?

Adina Daria Lupea: Am zis fapte, nu fapta. Sunt mai multe. În primul rând, şi o să le iau într-o ordine aleatorie, toată lumea spune că trebuie redobândită încrederea în sistemul judiciar. Este mai mult de atât. Până la acest obiectiv, magistratura trebuie ea să îşi redobândescă încrederea în sine. Trebuie să credem în noi. Trebuie să trecem peste prejudecăţile ivite, construite, alimentate în societate. Pe vremuri, să fii judecător era o onoare. Noi, societatea, am pierdut simţul acestei noţiuni, al onoarei şi al respectului faţă de un magistrat. Voit sau nu, cu aportul presei sau nu, prin soluţii sau atitudini, am pierdut respectul societăţii. Şi mediul online a contribuit mult la decredibilizarea acestei profesii, trăim într-o lume tot mai agresivă şi care parcă şi-a pierdut simţul responsabilităţii, este acum la ordinea zilei să critici, uneori în termeni extrem de agresivi, magistraţii şi sistemul de justiţie. Desigur, multe reflecţii sunt şi consecinţele acţiunilor noastre, pentru că, aşa cum o spun mereu, suntem şi noi reflecţia societăţii.

Sunt multe de făcut. În primul rând trebuie gândită o strategie a resursei umane pe o perioadă de minim 5 ani. Trebuie regândite examenele de promovare în funcţii de execuţie, trebuie găsită o modalitate de a stimula magistraţii care au deja vechimea de pensionare să rămână în sistem, în condiţiile în care cuantumul pensiei este mai mare ca indemnizaţia unui judecător în funcţie, trebuie găsite soluţii pentru degrevarea judecătorilor, chiar stimulente financiare pentru cei care activează în instanţe mai puţin atractive, cu scheme incomplete şi cu o încărcătură mai mare decât media pe ţară. Problemele sunt multe, aşa cum am punctat şi în proiect.

Şi mai trebuie regândită practica Secţiei de judecători în materie disciplinară, care se observă că este diferită de cea a ICCJ, unde soluţiile Secţiei sunt modificate în mod constant, în sensul că derapajele profesionale trebuie sancţionate, însă nu de maniera de a sancţiona orice sau de a dispune suspendarea din funcţie a judecătorului înainte de începerea acţiunii disciplinare, aşa cum s-a întâmplat.

Alina Matei: Trecerea bugetului instanțelor de la Ministerul Justiţiei la CSM sau ÎCCJ. Cât de posibilă și efectivă este?

Adina Daria Lupea: Nu este pentru nimeni un secret că acest deziderat a fost cuprins şi în proiectele actualilor membri CSM şi nu s-a realizat. Problema merge şi mai mult în timp, cam acum vreo 14 ani asociaţia profesională din care făceam atunci parte şi-a propus acest lucru. Vorbim aşadar de peste 14 ani în care toţi ne-am propus aceasta însă, în concret, nu am realizat nimic.

Nu mă îndoiesc de faptul că sfera politică se va opune unui astfel de demers, fie că ar fi vorba de trecerea bugetului la CSM sau ICCJ. Motivele sunt foarte simple. Un control pe independenţa financiară a justitiei înseamnă un control aproape absolut. În această ecuaţie, judecătorii sunt puşi oarecum la zid (vorbesc de cei de la Curţile de apel şi de la instanţele inferioare lor) iar asta în condiţiile în care Ministerul Public (procurorii), CSM şi ICCJ au propriile bugete. Noi am rămas însă la mâna Ministerului Justiţiei, care îşi permite să îşi eşaloneze obligaţiile de plată către noi prin Ordonanţe de Urgenţă (cu alte cuvinte, debitorul îşi alege termenele şi modalităţile de plată), îşi permite să nu execute titluri definitive pe motiv că ei le consideră prescrise şi s-a ajuns la o uzură în sistem de neimaginat, asta doar ca să vorbim numai de drepturi salariale.

În concret, apreciez că există in CSM (vorbind aici de Secţia de judecători, pentru că procurorii nu întâmpină astfel de probleme) un aparat tehnic care poate prelua aceste atribuţii de la Ministerul Justiţiei, însă totul depinde aici de voinţa politică şi de câtă independenţă sunt ei dispuşi să ne-o acorde.

În acest sens, sunt conştientă că va fi nevoie de lobby, de voinţă politică, de discuţii, inclusiv în comisiile juridice din Parlament, eventual de relocarea în aparatul administrativ al CSM a tuturor celor din MJ care au aceste atribuţii, pe partea de buget al instanţelor, tocmai de aceea spun că am scris şi în proiect că este un obiectiv, însă acesta nu depinde de voinţa unui singur membru CSM. Este nevoie de o muncă de echipă. Şi mă bucur să constat că toţi colegii mei, contracandidaţii de la Curţile de Apel, l-au cuprins în proiectele lor.

Alina Matei: Salariile și pensiile, spuneți în proiect, sunt un subiect sensibil. Pentru magistrați, întrucât există inegalități și o relație greu de gestionat cu Ministerul Justiției, pentru opinia publică pentru că apar mari și disproporționate în raport cu orice alte categorie de salariați/pensionari. Ce poate face CSM pentru a explica sintagma ”pensii nesimțite” vehiculate?

Adina Daria Lupea: Odată cred că trebuie depăşită paradigma asta, că am avea salarii sau pensii „nesimţite” iar aici mă întorc din nou la ideea că trebuie să facem în aşa fel ca lumea să înţeleagă rolul şi rostul magistraţilor într-o societate care se doreşte democratică. Suntem a treia putere în stat până la urmă sau, cum aş spune eu, una dintre cele trei puteri pentru că nu cred că vreuna este superioară alteia. Este rolul CSM, printr-o prezenţă mai activă în social media, să explice acest lucru. Nu putem avea o societate sănătoasă şi un viitor fără o reală independenţă a sistemului judiciar, inclusiv pe componenta financiară. Sigur, respectul trebuie câştigat iar în ultimii ani, din diverse motive, sistemul de justiţie a fost atacat şi decredibilizat în mod constant.

Deşi noi repetăm în mod constant că toată activitatea noastră este marcată de interdicţii şi incompatibilităţi, că nu putem avea altă sursă de venit decât cea din indemnizaţia de magistrat, voit sau nu, acest aspect este minimalizat. În mediul online există o serie de afirmaţii mincinoase de genul că am avea indemnizaţii de 30.000 de lei pe lună. Desigur că într-o societate unde venitul mediu net este undeva sub 4000 de lei tendinţa de a arăta cu degetul spre magistraţi este mare, însă iar se omite din vedere responsabilitatea uriaşă a unui judecător, incompatibilităţile şi interdicţiile. Cred că suntem singura ţară din UE care are această problemă, cât are un judecător indemnizaţia? O ţară care se respectă îşi respectă judecătorii, pentru că ei sunt ultimul bastion în faţa abuzurilor, în faţa nedreptăţilor şi au nevoie de un minim confort financiar pentru a îşi putea exercita în condiţii optime profesia. În plus, există deja multe categorii profesionale din sectorul bugetar care au venituri mai mari decât magistraţii, însă „lupa” rămâne tot pe noi, pentru că asta „place” publicului larg.

Aceleaşi argumente sunt valabile şi pentru pensii, care nu sunt nici speciale, nici „nesimţite”, sunt pensii de serviciu, reglementate prin lege, care vin să ofere o compensaţie pentru zecile de ani în care un magistrat este privat de o mulţime de chestiuni, este supus unor restricţii (inclusiv pe plan personal, acesta trebuie să îşi aleagă cu grijă anturajul, prietenii etc.), îşi sacrifică de multe ori viaţa personală sau familială şi, repet, un stat care nu îşi respectă justiţia nu poate pretinde respect la rândul său.

Alina Matei: Cum credeți că se poate menține o relație apropiată CSM – magistrați?

Adina Daria Lupea: Eu am avansat câteva idei în acest sens în proiectul de candidatură, conştientă fiind că, în ultimii 12 ani cel puţin, membrii CSM au pierdut legătura cu noi. Dacă veţi arunca o privire în proiectele tuturor candidaţilor de acum veţi constata că toţi ne propunem acest lucru, pentru că este clar că această legătură, conexiune, a lipsit de mulţi ani. Important este însă ce vom face pe viitor legat de acest deziderat, pentru că este uşor să scrii şi mai greu să faci. Din punctul meu de vedere, am propus întâlniri semestriale cu alegătorii noştri, indiferent pe ce paliere candidăm şi la care nivel de jurisdicţie. Rămâne să văd, dacă voi fi aleasă, în ce măsură colegii mei vor avea acelaşi obiectiv iar dacă nu îl vor avea sau nu vor mai fi dispuşi să îl urmeze, sunt dispusă să merg şi singură printre colegi, pentru că ştiu câtă frustrare s-a acumulat în această direcţie.

În prezent, legea interzice cumularea funcţiei de judecător sau procuror cu cea de membru CSM, având în vedere că membrii CSM au activitate permanentă. Dacă nu vom reuşi să schimbăm acest lucru, suntem măcar datori să mergem în sânul colectivelor care ne-au votat. Deşi eu cred că acest lucru trebuie schimbat, pentru că despărţirea de colegi, de dosare, de instanţă, de problemele juridice timp de 6 ani te schimbă şi îţi dă în final o perspectivă deformată, adică efectiv nu mai ştii cu ce probleme se confruntă cei din sistem şi ai tendinţa să te retragi într-un turn de fildeş de unde nu mai poţi vedea lucrurile obiectiv. Iar eu sub nicio formă nu mi-aş dori să fiu un astfel de membru, pentru că asta ar însemna să trădez încrederea celor care m-au ales.

Alina Matei: Ați făcut parte din asociații ale magistraților. Ce așteptări au asociațiile de la CSM? Sunt ca o lupă pentru activitatea membrilor CSM? Poate fi identificat un ”bine” comun?

Adina Daria Lupea: Din păcate, în ultima vreme, asociaţiile profesionale cu intrat într-un con de umbră şi nu îmi dau seama din ce motiv. Însă, având în vedere experienţele mele anterioare, pozitive, cred că dialogul cu asociaţiile profesionale ar trebui reluat de viitorul CSM. Pe vremea Consiliului care a activat până în 2010 astfel de întâlniri erau frecvente. Pot să spun şi benefice, deşi unii dintre noi eram tineri, entuziaşti şi chiar lipsiţi uneori de experienţă, găseam totuşi deschidere la membrii CSM. Eram trataţi ca egali, deşi poate de multe ori ideile, propunerile noastre, erau nerealiste. Însă, aşa cum spuneţi, aveam aceeaşi direcţie, şi adică „binele comun”.

Dialogul cu asociaţiile profesionale a dispărut cu desăvârşire în ultimii 12 ani, ultimele două Consilii minimalizând rolul acestora în societatea civilă şi în sistemul judiciar. Asociaţiile au fost primite la discuţii numai când s-au dezbătut legile justiţiei şi era nevoie de o poziţie, indiferent de care parte a unei aşa zise sfere politice se situau. De aici cred eu şi dezinteresul magistraţilor de a mai face parte din asociaţii sau de a se mai asocia cu vreuna dintre ele, chiar dacă formal unele au zeci sau sute de membri, pentru că noi, prin structura şi formaţia noastră, evităm interferenţa cu sfera politică.

Pun acest dezinteres şi pe seama faptului că în ultimii ani condiţiile noastre de muncă s-au înrăutăţit, suntem mai preocupaţi de munca noastră de judecători de zi cu zi iar idealismul a cam dispărut din sistem. Când ai zeci de dosare pe şedinţă, când nu se mai termină luptele cu Ministerul Justiţiei pentru drepturile salariale restante, când constaţi că lunar, semestrial, anual creşte volumul de muncă, când eşti sub lupa inspecţiei judiciare pentru întârzierea în redactări, când pleacă lunar colegi în pensie şi nu vine nimeni în loc, adică ajungi sufocat de muncă, cu o legislaţie mereu incertă şi un factor politic care te presează, fie şi numai prin nereglementarea articolelor de lege declarate neconstituţionale, rămâne puţin timp sau energie pentru astfel de activităţi extracurriculare.

Alina Matei: Cum au fost întâlnirile cu magistrații? Dacă ar fi să rezumați concluzia întâlnirilor cu aceștia printr-un titlu de carte, care ar fi acela?

Adina Daria Lupea: Vrăjitorul din Oz. Cum m-am decis brusc să candidez, a fost aşa, ca o tornadă care m-a aruncat în mijlocul unui tărâm necunoscut de unde a început aventura. Pentru că dincolo de candidatură, există experienţa de viaţă, experienţa umană, pentru care voi fi veşnic recunoscătoare. Nu oricare dintre noi are în carieră şansa de a candida pentru această înaltă demnitate, aşa că sunt recunoscătoare pentru această şansă, deoarece m-am îmbogăţit din întâlnirile cu colegii şi mental, şi emoţional, şi spiritual. Am avut parte de experienţe inedite pe acest drum, m-am identificat pe rând şi cu sperietoarea de ciori, m-am simţit şi ca omul de tinichea şi uneori ca leul care îşi dorea curaj. Pe post de Totto nu spun cine a fost, dar am avut parte si de aşa ceva. Am parcurs cărarea de „cărămizi galbene” ca să constat în final că la orice capăt al drumului se află un om, nu un vrăjitor şi că nu am nevoie de pantofi roşii din care să pocnesc sau de vrăjitoare din cele patru zări ca să pot parcurge drumul acesta şi să îmi ating obiectivele. Pe acest drum ai nevoie de creier, inimă, curaj şi credinţă iar când le ai pe toate, imposibilul devine posibil.

Întâlnirile cu colegii din cele 13 Curţi de Apel pe care le-am vizitat până acum au fost cel puţin interesante. Am avut parte în multe locuri de primiri călduroase, am avut parte şi de aprecieri, şi de întrebări mai puţin comode, însă în ansamblu cred că toate întâlnirile au avut un rol cât se poate de benefic şi, aşa cum am mai spus, m-am îmbogăţit mult spiritual şi mental în urma acestora. Mi-am dat seama în fiecare întâlnire că proiectul meu de candidatură poate fi mereu îmbunătăţit, ajustat, corelat cu nevoile sistemului, nevoi pe care, desigur, le cunoaştem cu toţii, însă adevăratele provocări sunt soluţiile. Mulţumesc pe această cale tuturor colegilor care şi-au rupt din timpul lor, şi aşa foarte aglomerat, pentru a participa la aceste întâlniri, le mulţumesc pentru sprijinul şi întrebările lor şi doresc să îi asigur, încă o dată, că nu îi voi dezamăgi în situaţia în care voi aleasă, indiferent dacă mi-ar acorda sau nu votul lor. Dorinţa mea este să reprezint cu onoare şi profesionalism toţi judecătorii de pe raza Curţilor de Apel, indiferent de opţiunea acestora la vot. Iar acum aştept cu nerăbdare întâlnirile de săptămâna viitoare de la Curtea de Apel Suceava şi Curtea de Apel Bacău unde, din motive independente de voinţa mea, nu am putut ajunge până în prezent.

Alina Matei: De ce să vă aleagă colegii judecători pe dumneavoastră?

Adina Daria Lupea: Pentru că sunt dintre ei, adică sunt judecător cu funcţie de execuţie şi trebuie să mai fie şi un reprezentant dintre cei ca noi. Sunt de mulţi ani un fel de lup singuratic, care nu a mai aderat niciodată la nicio tabără, şi au fost destule în sistem, mai ales în ultimii ani. Am preferat şi am ales să fiu eu. Pentru că am o experienţă de aproape 25 de ani în magistratură, am o vastă experienţă anterioară în munca asociativă, ştiu cu ce ne confruntăm în activitatea de zi cu zi, pentru că, şi după ce m-am retras din orice formă de asociaţie profesională – de peste 8 ani, am continuat să fiu implicată pe cont propriu în problemele sistemului, nu m-au lăsat indiferentă derapajele la adresa noastră din orice zonă au provenit (sistem, politic, parchete, presă, inspecţie judiciară, CSM), pentru că pot fi şi un om de echipă, dacă şi echipa este una care îşi doreşte succesul, un om onest care nu numai că ştie de atâţia ani problemele din sistem, dar a şi avut curajul să le expună public, indiferent de repercusiuni. Şi au fost, însă important este ca în final, când tragi linia, să vezi că ai dovedit şi că nu îţi este ruşine să te priveşti în oglindă. Şi pentru că sunt o luptătoare, care nu se dezice niciodată de principii.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru J și pentru cei care fac J.

Adina Daria Lupea: Sunteţi o echipă deosebită, care de atâţia ani faceţi lucruri remarcabile pentru întreg sistemul judiciar, ne ajutaţi cu informaţii pertinente, vă citim, vă urmărim şi vă doresc succes în toate demersurile viitoare.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Adina Daria Lupea: Vă mulţumesc şi eu pentru această oportunitate şi doresc succes tuturor candidaţilor. Fie să câştige cei mai buni, pentru că toţi ne dorim o schimbare! Şi una în bine!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti