Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua mondială de conştientizare a albinismului
13.06.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua mondială de conștientizare a albinismului este marcată, anual, la data de 13 iunie.

La mijlocul anilor 2000, în Tanzania, au fost publicate rapoarte cu un număr tot mai mare de atacuri violente și crime asupra persoanelor cu albinism. În cadrul acestor rapoarte era precizat faptul că persoanelor cu albinism le-ar fi fost atribuite puteri magice în corpuri și, astfel, autorii ar fi fost motivați să le folosească pentru farmece norocoase și ritualuri oculte. Până în 2015, făptuitorii au ucis peste 70 de victime și au rănit multe altele. Ca răspuns, Societatea de albinism din Tanzania (TAS) și alte ONG-uri au început campania pentru drepturile persoanelor cu albinism. TAS a sărbătorit prima Ziua Albino pe 4 mai 2006. A devenit Ziua Națională a Albinilor începând din 2009 și în cele din urmă a fost numită Ziua Națională a Albinismului.

***

Pe data de 13 iunie, în fiecare an, se marchează Ziua mondială de conștientizare a albinismului. Decizia marcării unei astfel de zile a fost luată de Organizația Națiunilor Unite la 18 decembrie 2014 (prin Rezoluţia A/RES/69/170), prin care se atrage atenţia asupra necesităţii de a elimina discriminarea persoanelor care prezintă la naştere această condiţie.

***

Dna. Muluka-Anne Miti-Drummond a vorbit la Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva, pe data de 4 ianuarie 2022, unde a prezentat primul său raport de la numirea ei ca expert independent al ONU privind exercitarea drepturilor omului de către persoanele cu albinism.

Tema propusă în acest an este: #Uniți pentru a ne face vocea auzită.
Aceasta a fost aleasă:
– pentru că includerea vocilor persoanelor cu albinism este esențială pentru a asigura egalitatea;
– să sărbătorească modul în care grupurile de persoane cu albinism și indivizii cresc vizibilitatea persoanelor cu albinism în toate domeniile vieții;
– să încurajeze și să celebreze unitatea între grupurile de persoane cu albinism;
– pentru a amplifica vocile și vizibilitatea persoanelor cu albinism în toate domeniile vieții;
– pentru a evidenția munca pe care o desfășoară grupurile de albinism din întreaga lume.

Pentru mai multe informații, vizualizați pagina web a campaniei.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti