Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Tribunalul București. Lipsa procedurii separării de corp în legislația română. Aplicarea Hotărârii C-249/2019 a CJUE în soluționarea divorțului când părțile au reședința în Italia
13.06.2022 | Andreea MARCA

Secţiuni: Dreptul familiei, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență Tribunale, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Marca

Andreea Marca

Cu titlu preliminar, Curtea de Justiție a Uniunii Europene  CJUE) a pronunțat hotărârea în cauza C-249/2019 , pe 16 iulie 2020, ca urmare a cererii de decizie preliminară adresate în temeiul art. 267 TFUE ( fostul articol 234 din Tratatul CE) de Tribunalul București (instanța de trimitere), cu privire la interpretarea Regulamentului nr. 159/2010 , de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp.

Asadar, CJUE , prin Hotărârea mai sus menționată a statuat că art.10 din Regulamentul (UE) nr. 1259 /2010 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp trebuie interpretat în sensul că termenii ”în cazul în care legea aplicabilă în temeiul articolelor 5 și 8 nu prevede divorțul ” vizează numai situațiile în care legea străină aplicabilă nu prevede sub nicio formă divorțul.

Circumstanțele cauzei:
Prin cererea înregistrată la Judecătoria Bacău, reclamantul A.R. , rezident în Italia,a chemat in judecată pe pârâta A.C., rezidentă în Italia , solicitând desfacerea căsătoriei încheiate la 12.08.2016 în jud.Bacău. Pârâta , legal citată, a formulat întâmpinare , prin care a invocat excepția necompetenței teritoriale a Judecătoriei Bacău, a menționat că anterior sesizării de către reclamant a instanțelor române , ea a introdus cerere de divorț/separare în fața instanțelor italiene și a solicitat respingerea acțiunii ca nefondată, invocând dispozițiile legii italiene ( art. 3 din Legea nr. 898/1.12.1970) și dispozițiile art. 8 lit.a din Regulamentul UE nr. 1259/2010 al CE de punere in aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp , în absența motivelor prescrise de aceste dispoziții ale legii italiene , divorțul neputând interveni decât în cazul în care s-a pronunțat în prealabil o decizie de separare judiciară a soților.
Judecătoria Bacău și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei Sector 5 București , care a reținut că legea italiană este aplicabilă divorțului și din oficiu a atașat la dosar dispozițiile legii italiene, în baza dispozițiilor art. 5 alin. (1) și art. 8 lit. a) din Regulamentul (UE) nr. 1259/2010 .

Ulterior, pârâta a invocat inadmisibilitatea cererii de divorț, pe considerentul că nu există o sentință de separare în fapt și nu au trecut cel puțin 12 luni de la separare, condiție cerută expres de art. 3 alin . 2 lit. b din legea italiană nr. 898/1970 modificată.

Soluția primei instanțe:
Judecătoria Sectorului 5 a respins excepția de inadmisibilitate și a făcut aplicare interpretării dată de CJUE în cauza C-249/2019 conform căreia ” într-o situație în care instanța competentă consideră că legea străină aplicabilă în temeiul dispozițiilor Regulamentului nr. 1259/2010 nu permite să se soluționeze un divorț decât cu condiția să fi fost precedat de o separare de corp cu o durată de trei ani , în timp ce legea forului nu prevede norme de procedură în materie de separare de corp, această instanță trebuie totuși , în lipsa posibilității de a pronunța ea însăși o asemenea separare , să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile de fond prevăzute de legea străină aplicabilă și să constate aceasta în cadrul procedurii de divorț cu care este sesizată”. În consecință, Judecătoria Sectorului 5 a dispus desfacerea căsătoriei , constatând că , părțile au fost despărțite în fapt mai bine de 12 luni înaintea promovării divorțului , fără a relua conviețuirea .

Împotriva acestei hotărâri a făcut apel pârâta, pe motiv că soluția dată contravine legislației italiene, că părțile nu fuseseră despărțite în fapt mai mult de 12 luni anterior promovării acțiunii și că nu s-a făcut interpretarea corectă a dispozițiilor CJUE în cauza C-249/2019.

Soluția Tribunalului București. Decizia Civila nr. 563 A /8.03.2022
Respinge apelul ca nefondat. Tribunalul a apreciat că pentru calculul perioadei neîntrerupte de separare durata de 12 luni trebuie să se împlinească la data când cuplul s-a înfățișat în fața instanțelor române (primul termen de judecată cu procedură completă).

Instanța română nu este obligată să pronunțe o hotărâre prin care să constate separarea de corp a soților , ci doar să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile de fond prevăzute de legea străină aplicabilă și să constate aceasta în cadrul procedurii de divorț cu care este sesizată, în lipsa posibilității de a pronunța ea însăși o asemenea separare.

Avocat Andreea Marca

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti