Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Prescripție, quo vadis? Gânduri în legătură cu prescripția răspunderii penale în urma Deciziei nr. 358/2022 a Curții Constituționale


10.06.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept constitutional, Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În AUBD – Forum Juridic nr. 1/2022 a fost publicat articolul cu titlul „Prescripție, quo vadis? Gânduri în legătură cu prescripția răspunderii penale în urma Deciziei nr. 358/2022 a Curții Constituționale”, redactat de lect. univ. dr. Dragoș Pârgaru.

Instituția prescripției răspunderii penale reprezintă un subiect de maxim interes ca urmare a Deciziei nr. 358/2022 a Curții Constituționale. Aceasta nu poate fi disociată de o altă hotărâre a aceleiași Curți, respectiv Decizia nr. 297/2018. Articolul analizează principalele întrebări de natură teoretică ce se nasc în legătură cu efectele acestor două decizii. Se pun în discuție chestiuni precum apartenența instituției prescripției răspunderii penale la dreptul material sau dreptul procesual, măsura în care este incident principiul legii penale mai favorabile și corelarea efectelor deciziilor Curții Constituționale cu regula aplicării pentru viitor a acestora. De asemenea, autorul transpune concluziile teoretice la diferite situații ce s-ar putea ivi în practica judiciară. În fine, este analizată pe scurt și relația dintre deciziile anterior menționate și dreptul Uniunii Europene.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro