Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Despre obligația de informare a persoanelor vizate cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal
13.06.2022 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Articole, Cyberlaw, Data protection, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. Unele dintre cele mai importante obligații ale operatorilor de date cu caracter personal sunt cele prevăzute de art. 13 și 14 GDPR: informarea persoanelor vizate. Atunci când operatorul colectează datele cu caracter personal ale persoanelor vizate chiar de la acestea, unele obligații de informare sunt generale, adică există întotdeauna, iar unele sunt speciale, adică există doar în anumite situații. În ceea ce privește conținutul informării, acesta este de două feluri: informații relevante și drepturi ale persoanelor vizate.

2. În paranteză fie zis, drepturile persoanelor vizate sunt prevăzute în Regulament, care, fiind o reglementare legală, se bucură de prezumția de cunoaștere a legii. Totuși, legiuitorul european pune în sarcina operatorilor obligația de a realiza informarea persoanele vizate cu privire la drepturile acestora, pentru a le scuti de parcurgerea reglementărilor din care izvorăsc drepturile lor.

3. Cu titlu de exemplu, iată în continuare câteva obligații de informare ale operatorilor.

Obligații de informare cu caracter general

Câteva informații relevante
– Identitatea și datele de contact ale operatorului și, după caz, ale reprezentantului acestuia (art. 13 alin. 1 lit. a);
– Scopurile în care sunt prelucrate datele cu caracter personal (art. 13 alin. 1 lit. c));
– Temeiul juridic al prelucrării (art. 13 alin. 1 lit. c)).

Câteva informații cu privire la drepturi
1. Dreptul de a solicita operatorului acces la datele cu caracter personal (art. 13 alin. 2 lit. b));
2. Dreptul de a solicita operatorului rectificarea datelor cu caracter personal (art. 13 alin. 2 lit. b));
3. Dreptul de a solicita operatorului ștergerea datelor cu caracter personal (art. 13 alin. 2 lit. b));
4. Dreptul de a solicita operatorului restricționarea prelucrării datelor cu caracter personal (art. 13 alin. 2 lit. b));
5. Dreptul de a se opune prelucrării datelor cu caracter personal (art. 13 alin. 2 lit. b));
6. Dreptul la portabilitatea datelor cu caracter personal (art. 13 alin. 2 lit. b));
7. Dreptul de a depune o plângere în fața unei autorități de supraveghere (art. 13 alin. 2 lit. d)).

Obligații de informare cu caracter special

Câteva informații relevante
– Informarea trebuie să precizeze datele de contact ale responsabilului cu protecția datelor, dacă acesta există. (art. 13 alin. 1 lit. b)).
– Dacă datele sunt stocate, atunci informarea trebuie să precizeze perioada pentru care vor fi stocate datele cu caracter personal sau, dacă acest lucru nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili această perioadă. (art. 13 alin. 2 lit. b)).
– Dacă prelucrarea datelor se face în temeiul art. 6 alin. 1. lit. (f), atunci informarea trebuie să precizeze care sunt interesele legitime urmărite de operator sau de o parte terță; (art. 13 alin. 2 lit. d))
– Dacă există și alți destinatari ai datelor cu caracter personal, în afară de operator, care este subînțeles, întrucât el este cel care colectează datele în mod nemijlocit de la persoanele vizate, atunci informarea trebuie să precizeze destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal; (art. 13 alin. 1 lit. d)).
– Dacă operatorul are intenția de a transfera date cu caracter personal către o țară terță sau o organizație internațională, atunci informarea trebuie să precizeze această intenție și, în plus, existența sau absența unei decizii a Comisiei privind caracterul adecvat sau, în cazul transferurilor menționate la art. 46 sau 47, sau la art. 49 alin. 1, al doilea paragraf, o trimitere la garanțiile adecvate sau corespunzătoare și la mijloacele de a obține o copie a acestora, în cazul în care acestea au fost puse la dispoziție. (art. 13 alin. 2 lit. f)).
– Dacă furnizarea de date cu caracter personal reprezintă o obligație legală sau contractuală sau o obligație necesară pentru încheierea unui contract, atunci informarea trebuie să precizeze această împrejurare, precum și dacă persoana vizată este obligată să furnizeze aceste date cu caracter personal și care sunt eventualele consecințe ale nerespectării acestei obligații; (art. 13 alin. 2 lit. e)).
– Dacă există un proces decizional automatizat incluzând crearea de profiluri [menționat la art. 22 alin. 1 și 4], atunci informarea trebuie să precizeze această împrejurare, dar și să ofere informații pertinente atât cu privire la logica utilizată cât și cu privire la importanța și consecințele preconizate ale unei astfel de prelucrări pentru persoana vizată. (art. 13 alin. 2 lit. f)).

Câteva informații cu privire la drepturi
– Dacă prelucrarea se bazează pe consimțământul persoanei vizate pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal pentru unul sau mai multe scopuri specifice [art. 6 alin. 1 lit. a) sau art. 9 alin. 2 lit. a)], atunci informarea trebuie să se refere la dreptul de a retrage consimțământul în orice moment [fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza consimțământului înainte de retragerea acestuia] (art. 13 alin. 2 lit. c)).

Av. dr. Andrei Săvescu, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti