Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Roxana Dan: Este momentul potrivit să ne implicăm în misiunea pe care CSM o are faţă de sistemul judiciar


13.06.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Alegeri CSM, Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Roxana Dan

Roxana Dan

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Roxana Dan, Președinte Secția civilă a Judecătoriei Cluj-Napoca, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. De ce ați decis să candidați pentru funcția de membru CSM?

Roxana Dan: Sunt o persoană pasionată de drept şi de oameni (ordinea cred că e mai degrabă inversată), iar motivaţia candidaturii mele are la bază exact împlinirea acestor nevoi specifice structurii mele de personalitate. Am fost implicată încă de la începutul carierei mele în partea administrativă, nevăzută a sistemului judiciar, prin supravegherea ori conducerea unor departamente auxiliare ale instanţelor unde am funcţionat ca şi judecător, ocazie cu care am putut observa diversitatea şi complexitatea problemelor cu care instanţele de judecată se confruntă. Funcţia de conducere pe care o ocup din anul 2018 în cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a fost prilejul perfect pentru a-mi asuma responsabilitatea soluţionării unora dintre ele, dar am observat totodată că indiferent de tipul de management practicat şi de rezultate pe care le obţii la nivel local în instanţa unde funcţionezi, o mare parte din probleme, de regulă cele mai importante dintre ele, îşi pot găsi rezolvare doar la nivel naţional prin implicarea directă a Consiliului Superior al Magistraturii. Cred că este momentul potrivit pentru aceia dintre noi care am observat, şi nu de puţine ori am criticat felul în care Consiliul de-a lungul anilor s-a preocupat de soluţionarea problemelor să ne implicăm în misiunea pe care Consiliul o are faţă de sistemul judiciar.

Alina Matei: Nu am văzut în niciun alt proiect de candidatură o prezentare a persoanei mai amănunțită precum cea făcută de dumneavoastră. Nu este vorba de transparență, mai degrabă de curaj și asumare. Nedreptăți, așa cum le numiți dumneavoastră, cunoscute și trăite în copilărie de multe ori sunt ascunse sub preș. Dreptul a fost salvarea dumneavoastră sau a funcționat precum o vestă de salvare (tot e un cântec la modă cu acest refren al lui Spike)? 🙂

Roxana Dan: Am zâmbit instant când am citit întrebarea dumneavoastră, pentru că eu ascult muzica lui Spike (Paul Mărăcine) de mulţi ani şi cumva ceea ce pune el în cântecele lui uneori mă reprezintă… ştiu, muzica rap este uşor atipică pentru un magistrat!

Dreptul a fost o alegere. La 18 ani mi se părea normal să lucrez pentru Justiţie, pentru că ea aducea dreptatea în lumea materială şi mă ajuta pe mine să am o misiune de durată. Eu cred că toţi avem o misiune importantă în vieţile noastre şi cu cât o descoperim mai devreme cu atât ne simţim mai utili şi împliniţi. Le spuneam studenţilor mei cu ocazia absolvirii, în urmă cu câţiva ani, că indiferent ce aleg să facă la finalul facultăţii să aibă grijă de fericirea lor, de bunăstarea lor emoţională, deoarece sistemul judiciar are nevoie de oameni împliniţi indiferent că ei sunt avocaţi, notari, executori, procurori sau judecători, ca mine. Ceea ce ați citit dumneavoastră în proiectul meu este persoana mea autentică, aşa cum e… departe de perfecţiune şi perfectibilă în fiecare zi. Pentru mine, moartea este singurul lucru perfect pentru că nu permite îmbunăţiri, în rest, viaţa de zi cu zi este perfectibilă, aşa ca mine, ca dumneavoastră, ca sistemul de justiţie.

Alina Matei: Magistrații sunt aleși în CSM și ca urmare a unui program/proiect de candidatură. Există obiective comune pe care magistrații le susțin în proiectele lor, însă o dată intrați în CSM, nu sunt preluate de instituția numită CSM, care, așa cum spuneți dumneavoastră, nu are un program comun, unic și de care să dea socoteală. Sau poate că are și nu știm noi. 🙂 Poate fi motiv de îngrijorare faptul că membrii CSM au avut un proiect, însă Instituția nu?

Roxana Dan: Consiliul este format din oameni, iar aceştia au datoria să ajungă la un consens pentru a servi sistemului judiciar, altfel misiunea Consiliului nu poate fi îndeplinită. De-a lungul timpului, şi în acest mandat şi în cele anterioare, Consiliul a avut o majoritate cu care s-au luat deciziile dar faptul că ele nu au fost dintre cele mai inspirate sau cele de care sistemul avea atâta nevoie pune la îndoială reprezentativitatea pe care Consiliul o are în rândul magistraţilor. Faptul că în proiectele actualilor candidaţi regăsim aceleaşi deziderate ca în urmă cu 6 ori 12 ani spune tot despre felul în care instituţia Consiliului şi-a îndeplinit misiunea. Cred că este esenţial ca, după momentul alegerii, membrii să continue comunicarea cu colegii din instanţe şi să verifice periodic prin mecanismele de feedback dacă ceea ce se întreprinde în Consiliu răspunde nevoilor pe care sistemul judiciar în ansamblul său le are. Eu mi-am propus „o dare de seamă periodică” o dată la 3 luni prin mijloace de comunicare la distanţă (sistemele de videoconferinţă) în care să transmit colegilor care a fost activitatea mea în ultima perioadă şi să am ocazia să aflu care sunt nevoile lor punctuale.

Este responsabilitatea fiecărui membru al Consiliului să înţeleagă că misiunea lui este cea de a crea un spaţiu prielnic magistratului român pentru a-şi îndeplini funcţia în serviciul cetăţenilor.

Alina Matei: Vorbiți în proiect de ”respectul cuvenit Justiției”? Cum înțelegeți dumneavoastră acest concept?

Roxana Dan: Puterea judecătorească este puterea de echilibru în stat și, pentru ca ea să își poată îndeplini misiunea, trebuie să fie în primul rând prezentă în societate ca parte a statului de drept și credibilă pentru cetățeanul de rând. Respectul este modalitatea prin care recunoştem importanţa funcţionării corespunzătoare a sistemului de justiţie, iar Consiliul are un rol determinant în felul în care funcţionează sistemul de justiţiei şi mai cu seamă în felul în care este perceput de către societate că funcţionează.

Judecătorul român este un judecător european iar sistemul de justiţie trebuie să integreze toate valorile comune ale spaţiului european. Îmi asum întru totul în această potenţială calitate rolul de reprezentare a sistemului judiciar și voi depune toate eforturile pentru ca societatea românească și celelalte puteri ale statului să ofere respectul cuvenit Justiției fără de care un stat democratic nu poate funcţiona.

Alina Matei: Sunteți de părere că bugetul instanțelor trebuie administrat de CSM (sunt și opinii în sensul preluării de către ICCJ). Și totuși doar vorbe. Scena seamănă cu a omului beat care repetă cât e el de Superman, iar dimineața își continuă viața fără acest personaj. Și dacă rămâne doar o năzuință și pentru viitorul Consiliu?

Roxana Dan: Speranţa mea este că această dorinţă va deveni realitate în prima parte a mandatului noului Consiliu. O justiţie independentă şi puternică are nevoie să îşi gestioneze propriile nevoi şi propriul buget. De ce la Consiliu şi nu la Înalta Curte? Motivul este simplu: Consiliul ştie cel mai bine care sunt nevoile sistemului judiciar, iar dacă bugetul instanţelor ar fi coordonat de Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului, acesta ar putea să răspundă prompt la ele, de o manieră coerentă şi unitară. Înalta Curte are, în opinia mea, o altă menire şi nu una managerială, mai cu seamă în condiţiile actuale în care activitatea judiciară pe care Înalta Curte o desfăşoară nu este una care să permită şi alte atribuţii suplimentare. Cred că responsabilitatea administrării bugetului instanţelor trebuie să revină Consiliului şi acest lucru trebuie să se întâmple de îndată.

Alina Matei: Promovarea la instanțele superioare in general și promovarea la Înalta Curte în special sunt teme pe care le abordați cu multă deschidere: aiuritoare reglementare privind promovarea in funcție de când ai luat gradul…. Vă adresez o întrebare, pe care am pus-o și domnului judecător Daniel Grădinaru, candidat din partea judecătorilor de la ÎCCJ, legată de promovarea la Înalta. De multe ori locurile nu s-au ocupat, și nu din lipsa candidaților. Din contră. Interviul domnului judecător dr. Mihail Udroiu a fost transmis live. Răspunsurile dumnealui au dovedit un judecător excepțional pregătit, asumat, moderat, fără frică de a releva inteligența atât de necesară unui judecător la Înalta. Și totuși domnul judecător Udroiu e tot la Curtea de Apel Oradea. Ce rădăcini trebuie tăiate pentru a nu fi vorbe în vânt obiectivele dumneavoastră?

Roxana Dan: Să schimbăm condiţiile actuale. Îmi doresc o meritocraţie reală şi cât mai puţin „subiectivă”, iar pentru a atinge acest deziderat trebuie să gândim criterii transparente şi să alegem în comisii, oameni de bună-credinţă. Transparenţa dă încredere că procesul de selecţie este unul corect şi trebuie să începem exact cu acest lucru. Eu îmi doresc să am încredere în Consiliu, dar pentru că acest lucru să se întâmple trebuie să înţeleg mai întâi care sunt motivele pentru care se decide într-un fel sau altul şi cum acea decizie serveşte sistemului judiciar.

Alina Matei: Funcțiile de conducere nu sunt generatoare de venituri suplimentare, ci de o posibilă degrevare de activitatea de judecată. Ce schimb păgubos… Și totuși dumneavoastră ați reușit. Până la urmă, nu omul sfințește locul? 

Roxana Dan: Funcţia de conducere este renumerată cu un spor de conducere potrivit legii, dar acesta nu ţi se acordă dacă ai gradul profesional superior instanţei unde funcţionezi, cum este şi cazul meu şi situaţia majorităţii colegilor aflaţi în funcţii de conducere. Cred că o modificare importantă de realizat constă în salarizarea corespunzătoare a funcției de conducere pentru ca aceasta să fie atractivă pentru acei colegi care au cu adevărat calitățile necesare. Nu cred că este etic ori moral să accepți funcția de conducere pentru degrevările posibile, mai ales în contextul actual în care instanțele naționale sunt supraaglomerate sau să prestezi muncă suplimentară nerenumerată. Personal, în cei peste 4 ani de când ocup funcția de conducere, nu am solicitat nicio degrevare și nu primesc/nici nu am primit vreo sumă de bani în plus la salariu și asta pentru că dețin un grad superior instanței la care funcționez efectiv. O astfel de abordare este cauzatoare de frustrări pe termen lung și conduce la diverse inechități. Funcţia de conducere, care presupune o activitate suplimentară, alta decât cea de a judeca dosare, trebuie renumerată diferit, suplimentar, în mod egal pentru toţi cei care o practică. Sistemul bugetar din care justiţia face parte nu cunoaşte din ceea ce eu am cercetat o asemenea anomalie ca cea din sistemul de justiţie prezentată mai sus. Magistratului român nu îi sunt plătite orele suplimentare, nici zilele de sâmbată ori duminică în care trebuie să lucreze şi după cum vedem nici funcţia de conducere pe care o întreprinde… iar salariile noastre nu sunt nici pe departe „nesimţite”, aşa cum se prezintă uneori în presa naţională, ci comparabile ca şi cuantum cu cele din sistemul de sănătate ori cele din administraţia locală.

Alina Matei: Cum sunt întâlnirile cu judecătorii?

Roxana Dan: Revelatoare. Până în prezent am bătut la pas peste 70 de instanţe şi încă număr, de la Satu Mare la Mangalia ori Tulcea, de la Drobeta-Turnu Serverin la Botoşani, de la instanţe cu doi judecători ,cum este cazul Judecătoriei Orăştie în prezent sau cum a rămas Judecătoria Târgu Cărbuneşti (pe o schemă de 10 judecători sunt în prezent doi judecători definitivi), până la instanţele din capitală care sunt cele mai mari şi care se confruntă cu probleme serioase legate de sediu. Am înţeles acum dimensiunea golului din sistemul judiciar şi faptul că cea mai stringentă problemă cu care ne confruntăm este cea a resursei umane, mai ales în contextul creşterii volumului de activitate din ultimii 10 ani. Schemele de personal sunt neadecvate pentru un volum de muncă optim ori normal şi aşa cum sunt ele, nu sunt nici pe departe ocupate. Din calculele mele, undeva la 1/3 din schema de personal adresată judecătoriilor este neocupată faptic, iar pe lângă locurile vacante efectiv avem delegările la instanţele superioare (deloc puţine), detaşările, plus colegii care au activitatea suspendată pentru concedii de boală, de creştere copil ori alte asemenea. Statistica pe care Consiliul o prezintă public în fiecare lună nu corespunde realităţii din teren şi asta am aflat mai cu seamă cu ocazia acestor întâlniri.

A fost o bucurie să îmi cunosc colegii şi sunt recunoscătoare pentru această oportunitate, cu siguranţă unică. Sunt un om mai bogat datorită acestei perioade şi cu siguranţă, chiar dacă nu voi fi cea aleasă, voi face tot ce ţine de mine să aduc la suprafaţa problemele majore cu care sistemul judiciar de bază adică judecătoriile se confruntă.

P.S. Pentru a împărtăşi cu prietenii şi colegii mei experienţa mea de campanie am postat, aproape în timp real, pe conturile mele de socializare fotografii cu sediile instanţelor pe care le-am vizitat.

Alina Matei: Cel mai ușor este pentru candidații de la instanța supremă pentru că nu trebuie să ia țara la picior pentru a-și convinge colegii. Este timp să ajungeți la toate judecătoriile din țară?

Roxana Dan: Timp fizic, fireşte că nu este. Eu am început campania în 6 mai 2022 (cu o întârziere de o săptămână datorită lipsei de cvorum la două dintre instanţele de pe raza Curţii) şi de atunci am condus peste 8.000 km, cu speranţa de a ajunge la cât mai mulţi colegi. Încep fiecare zi de campanie cu o primă întâlnire la ora 9.00 sau 9.30 după cum agreează şi colegii şi ajung la 2, 3 sau 4 instanţe până la ora 16.00, depinde de distanţa fizică dintre instanţe. De regulă, termin după ora 17.00 fiecare zi şi merg către următoarea destinaţie sau spre casă, depinde. În această perioadă am avut şi şedinţe de judecată stabilite anterior demărării procesului de alegeri, ceea a impus să mă întorc la Cluj pentru zilele de şedinţă şi în weekenduri pentru a-mi pregăti şi studia dosarele sau pentru activitatea de la Facultate. Am făcut inclusiv întâlniri online ori videoconferinţe pentru a discuta cu cât mai mulţi dintre colegii mei şi le mulţumesc cu această ocazie pentru deschiderea manifestată. Pentru ultima zi de campanie, 17 iunie 2022, pregătesc o întâlnire pe zoom cu toţi colegii unde nu am reuşit să ajung precum şi cu cei pe care nu am apucat să îi cunosc datorită circumstaţelor. Schema judecătoriilor cuprinde peste 2500 de colegi, da, ea este parţial neocupată, dar totuşi este o provocare ca în  29 de zile lucrătoare să ajung la cele peste 170 de judecătorii răspândite pe întreg teritoriu României.

Alina Matei: Mi-a plăcut tare mult formula de final ”Cu considerație față de dumneavoastră”, dar și faptul că ați spus despre dumneavoastră că sunteți veselă. În mini-seria ”Avocatul din limuzină”, difuzat pe Netflix, personajul principal vorbește la un moment dat de ceea ce face să câștige cazurile un avocat avântul, imaginația că o să reușească. Ideea cred că e furată de la Goethe cum că dorințele noastre sunt presentimente ale aptitudinilor care se află în noi, solii prevestitori a ceea ce vom fi în stare să realizăm. În cazul unui judecător-candidat, cum stați cu avântul? 🙂

Roxana Dan: Entuziasmul este status quo-ul meu ca persoană, deoarece îmi reamintesc mereu că nimeni nu îmi poate lua ceea ce mi-am pus în minte. Dacă mintea mea prefigurează reuşita, ea va veni. Poate nu în forma imaginată, poate nu la momentul dorit, dar va veni pentru că lumea reală materializează intenţiile noastre. Ştiţi dumneavoastră că nu putem alege ce ni se întâmplă, dar putem alege cum să reacţionăm la experienţele trăite şi, de fapt, asta ne face pe fiecare dintre noi responsabili pentru bunăstarea noastră. Am înţeles până la această vârstă că starea mea de bine stă în mare parte în puterea mea.

Studiile arată că pentru a fi fericit, un om trebuie să aibă ceva de făcut, pe cineva pe care să îl iubească, ceva în care să creadă şi ceva la care să spere, iar bunăstarea sistemului de justiţie se încadrează în această din urmă categorie pentru mine.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Roxana Dan: Juridice.ro este platforma principală de informare şi nu numai pentru orice jurist din România şi pentru acest lucru trebuie să vă mulţumim dvs. celor care faceţi ca acest lucru să fie posibil.  Ştiţi ce se spune, dacă a apărut pe juridice.ro este clar că este adevărat. 😊

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Roxana Dan: Eu vă sunt recunoscătoare pentru interesul manifestat şi mai cu seamă în această perioadă de campanie. Sunt convinsă că prin interviurile realizate, tocmai datorită modalităţii în care aţi structurat întrebările sunteţi un real ajutor pentru noi toţi în procesul de alegere a noii structuri a Consiliului Superior al Magistraturii. Cu consideraţie pentru munca dumneavoastră!

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro