Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Alina Albu: Nu voi ezita să consult procurorii ori de câte ori va fi necesar
14.06.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Alegeri CSM, Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Alina Albu

Alina Albu

Alina Matei: Mulțumesc, stimata doamnă procuror Alina Albu, procuror șef serviciu delegat DIICOT, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum de ați decis să candidați pentru funcția de membru CSM?

Alina Albu: Vă mulțumesc pentru că mi-ați dat posibilitatea de a mă adresa cititorilor dumneavoastră! Decizia de a candida nu a fost deloc simplă, a necesitat timp și o atentă cumpănire a tuturor circumstanțelor, iar la bază a stat ideea că nu aș putea să servesc mai bine sistemul căruia i-am dedicat 24 de ani din viață decât din această postură, valorificându-mi toate experiențele acumulate într-o carieră care mă definește.

Alina Matei: De ce credeți că actualul Consiliu atât a putut? Pentru că obiectivele candidaților din acest an au fost în mare măsură și obiectivele celor care au câștigat alegerile trecute.

Alina Albu: Practic, mă întrebați de ce proiectele unora dintre actualii membri nu au fost duse la îndeplinire, însă la această întrebare pot răspunde doar respectivii membri, în baza a ceea ce se numește ”accountability”, obligația de a da socoteala pentru exercitarea mandatului.

La momentul întocmirii proiectului de candidat la CSM, nu am plecat de la analiza activității actualului Consiliu, ci de la analiza status quo-ului în care se află sistemul judiciar. Sesizarea unor disfuncționalități era necesară. Am spus în proiect că mie, ca procuror, mi s-a părut contraproductivă starea conflictuală cvasipermanentă dintre cele două secții ale Consiliului sau chiar din interiorul secțiilor, nearmonizarea opiniilor pe chestiuni fundamentale ce au influențat mersul sistemului, exportarea unor divergențe dintre membrii CSM în spațiul public.

Revenind la esența întrebării dumneavoastră, problemele sistemului judiciar sunt cronice și foarte bine știute, așa încât este firesc ca anumite obiective să se regăsească la mai mulți candidați ori chiar la candidați din perioade diferite. Nu-mi propun însă să mă concentrez pe ce s-a putut ori nu s-a putut face până azi, ci să contribui la identificarea de soluții pentru rezolvarea principalelor neajunsuri care afectează în prezent sistemul judiciar și îngreunează munca procurorilor.

Totodată, cred că principalele trăsaturi ale unui candidat trebuie să fie onestitatea față de electoratul său, echilibrul, profesionalismul, curajul și asumarea. Votul și încrederea acordate obligă la corectitudine și la respectarea angajamentelor asumate, iar garanția respectării lor o reprezintă, până la urmă, oamenii aleși. Depinde exclusiv de viitorii membri ai CSM să rămână loiali angajamentelor asumate cu ocazia candidaturii.

Alina Matei: Din punctul dumneavoastră de vedere, ce înseamnă a fi cu adevărat membru CSM?

Alina Albu: Calitatea de membru CSM este, de departe, cea mai mare responsabilitate pe care un magistrat și-o poate asuma față de colegii lui. Este diferită de responsabilitatea unui mandat de conducere, indiferent de palierul pe care se află funcția, în primul rând pentru că din CSM, imaginea este cea de ansamblu, nu de nișă, atribuțiile sunt mult mai complexe decât cele ale unui procuror șef de orice fel și apoi să nu uităm că în CSM, procurorii îndeplinesc rolul de judecători în materie disciplinară, dar și de avizatori pentru proiectele de lege ce privesc organizarea și funcționarea sistemului judiciar, împreună cu membrii judecători ai Consiliului.

Așa cum am spus, calitatea de membru CSM prespune onestitate și profesionalism (întrucât doar cunoscând sistemul și fiind atașat de el poți să-l faci să evolueze), presupune capacitatea de abordare din multiple unghiuri a unor problematici diferite, majoritatea de natură administrativă, de la politica de resurse umane până la avizarea numirilor în funcțiile de conducere de rang înalt din Ministerul Public și, nu în ultimul rând, presupune curaj și asumare.

Ceea ce sistemul își dorește este ca prin felul în care își exercită mandatul, membrii CSM să creeze un climat de stabilitate, de siguranță și predictibilitate, în care magistrații să poată profesa știind că reprezentanții lor sunt complet dedicați mandatului ce le-a fost încredințat și gestionează tot ce le poate afecta activitatea.

De pildă, vehicularea în spațiul public a unor informații nereale referitoare la persoana magistratului sau la activitatea sa, uneori repetate până la refuz, nu trebuie și nu poate să rămână fără răspuns la nivelul CSM.

Alina Matei: Procurorii DIICOT, fie că vorbim de cei de la structura centrală, sau de cei de la structurile teritoriale, sunt realizați profesional, se bucură de un statut important. Și totuși trebuie să existe și părți mai puțin bune ale exercitării acestei profesii, pe care însă le-ar putea remedia CSM. Care sunt acelea?

Alina Albu: Vorbind din experiență, pot spune că a fi procuror DIICOT este o chestiune de vocație și de maximă responsabilitate. Sigur că există părți mai puțin bune, este ceea ce vă spuneam mai înainte.

Pentru procurorii specializați, fie că sunt procurori DIICOT, fie că sunt procurori DNA, este extrem de frustrant atunci când, pe parcursul instrumentării unor dosare grele, complexe, unele din ele de natură să genereze o puternică emoție publică, altele vizând capi ai lumii interlope sau importante ”gulere albe”, ajung să se confrunte cu atacuri în presă, iar reacția CSM-ului este slabă, tardivă sau inexistentă.

Suplimentar, cred că ar trebui evitate controalele administrative pe perioada instrumentării unor astfel de dosare penale ori măcar limitate la cazurile în care există o încălcare flagrantă a unor dispoziții din legi ori regulamente.

Mai există și un alt aspect, dacă mă întrebați ce nu merge și ce stă în puterea CSM să  îndrepte: structurile specializate ale Ministerului Public sunt antrenate să lucreze în echipă. Pentru constituirea unei echipe valoroase este nevoie ca ierarhiile formale să se identifice cu ierarhiile valorilor. Profesioniștii vor atrage profesioniști și vor seta misiunea instituțională coerentă și corectă. Aici este obligația și responsabilitatea CSM de a avea un dialog constructiv cu decidenții politici, adică cu titularul propunerilor de numire pe principalele funcții de conducere și de a lua foarte în serios examinarea candidaților, pentru ca cei mai buni dintre cei buni să ajungă să le ocupe.

Altă mare problemă existentă la acest moment este cadrul legislativ din ce în ce mai volatil, astfel cum se prezintă el după o multitudine de decizii de neconstitutionalitate ce au vizat Codul Penal si Codul de Procedura Penală. Avem exemple extrem de numeroase, iar unul de dată recentă îl constituie Decizia Curții Constituționale a României nr. 358/2022 privind prescripția. Pasivitatea legiuitorului care a ezitat să pună legislația în acord cu deciziile Curții Constituționale a dus la situația în care magistrații aplică legea având pe birou teancul de decizii CCR, de o parte și codurile, de cealaltă parte.

Ni se cere sa luptăm cu criminalitatea de toate tipurile, să combatem adevărate fenomene infracționale și să o facem în cel mai bun mod posibil, iar asta este o cerință absolut firescă, fiind misiunea noastră ca procurori. Nu o luăm ca pe o luptă personală pentru că am încălca principiile care guvernează magistratura, adică legalitatea și imparțialitatea, însă pentru a fi pe deplin eficienți avem nevoie din partea legiuitorului de arme, nu de discursuri pline de sloganuri și care să facă știri și headline-uri, iar cea mai importantă armă dintre toate este însăși legea. Dacă un text de lege este declarat neconstituțional, este obligatoriu ca legiuitorul că acționeze în cele 45 de zile și să-l pună în acord cu legea fundamentală, pentru ca misiunea noastră să poată să continue.

Avem nevoie de legi coerente și constituționale, avem nevoie de poliție judiciară bine pregătită, specializată și suficientă și avem nevoie de un CSM dedicat magistraturii, cu care să ne simțim în siguranță și independenți.

Alina Matei: Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele probleme pe care noul Consiliu va trebui să le rezolve rapid?

Alina Albu: În primul rând, este necesară formarea echipei în cadrul secției pentru procurori, pentru ca deciziile să fie unele coerente și care să reflecte gradul de reprezentativitate al celor aleși. Nu voi ezita să consult procurorii ori de câte ori va fi necesar, întrucât nimeni nu ocupă un scaun în CSM în nume propriu și pentru sine.

Trebuie inițiat de îndată dialogul cu Guvernul (în calitate de inițiator de proiecte de legi) și cu Parlamentul pentru a se pune în acord toată legislația cu deciziile CCR, astfel încât magistrații să poată aplica niște legi clare, predictibile și constituționale.

Perioada de început a mandatului noului CSM va coincide cu examinarea propunerilor pentru funcțiile de la vârful Ministerului Public. Această procedură trebuie abordată cu maximă seriozitate și responsabilitate, pentru ca procurorii cu experiență să aibă încredere și să candideze pentru aceste funcții.

Alina Matei: Vorbiți în proiectul de candidatură de ”promovarea unui spirit de colegialitate profundă la nivelul Secției pentru procurori și a Plenului CSM.” Practic, cum ar fi posibil acest lucru?

Alina Albu: În același fel în care, în întreaga mea carieră, am format echipe de care sunt mândră, cu toți magistrații cu care am lucrat. Punctul de plecare este respectul reciproc. Ca să pui bazele unei echipe și să o faci să funcționeze este nevoie, pe lângă respect, de dialog permanent, de bună credință, de încredere și urmărirea scopului comun. Argumentele trebuie expuse cu perseverență, dar nu cu agresivitate, iar criteriul majorității numerice care poate impune decizii trebuie înlocuit cu criteriul interesului bunului mers al sistemului judiciar.

Nu voi abdica niciodată de la aceste credințe.

O să revin la ce susțineam la începutul interviului: oamenii fac diferența, iar membrii CSM trebuie să rămână aceiași oameni în care colegii au crezut într-o măsura atât de mare încât le-au încredințat mandatul.

Alina Matei: Faceți referire în proiect la MCV. Justiția din România trăiește cu acest Mecanism de mulți ani. Din perspectiva CSM-ului, cât de (ne)necesar, (ne)demn, (ne)util este?

Alina Albu: Mecanismul de verificare și cooperare este un angajament asumat nu de către CSM, ci de către statul român în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană. De aceea, etichete de genul ”necesar/ne necesar”,”demn/nedemn”, “util/inutil” sunt de evitat.

După cum cunoaștem cu toții, în cadrul celor patru benchmark-uri ale MCV-ului, CSM-ul are o serie de responsabilități clare în materia politicii de resurse umane în magistratură, începând cu procesul de recrutare al magistraților și formarea profesională a acestora și terminând cu avizele asupra propunerilor de numire în functiile de top management în Ministerul Public.

Legat de problema resurselor umane, consider că un semnal serios de alarmă îl reprezintă pensionarea multor colegi imediat după împlinirea vechimii de 25 de ani, exact la momentul când un magistrat atinge deplina maturitate profesională și deține o experiență extrem de prețioasă pentru sistem și pentru justițiabili. Este puțin probabil ca acest exod al magistraților să nu se reflecte în viitorul raport de țară și doar împreună vom găsi soluții pentru motivarea colegilor să rămână în activitate. A nu se înțelege că nu am încredere în colegii tineri, nicidecum, căci personal la nici 6 ani vechime, am primit încrederea colegilor mai experimentați, astfel încât am ajuns să activez în domeniul combaterii criminalității organizate și să performez.

Întotdeauna am crezut că cea mai valoroasă resursă a unui sistem este resursa umană.

Revenind la MCV, apreciez că acesta a avut rolul său, bun de altfel, însă cred că e momentul să ne gândim mai departe. Rolul viitoarei echipe din CSM este să contribuie la adoptarea măsurilor adecvate și suficiente ca România să fie considerată ca îndeplinind criteriile pentru ridicarea Mecanismului. Este convingerea mea că trebuie militat pentru ridicarea lui câtă vreme vom atinge toate obiectivele. Pentru aceasta trebuie implicare la toate nivelurile. Să nu uităm că modificările legislative din 2018 și respectiv 2019 (de exemplu, OUG. nr. 7/2019 abrogată parțial chiar de emitent) au fost analizate ca atare în toate rapoartele de progres din cadrul MCV și au condus la prelungirea mecanismului.

Justiția din România, dincolo de controverse și păreri mai mult sau mai puțin avizate, a evoluat enorm de la momentul 2007 și principiile pe baza cărora funcționează sunt cele europene.

Alina Matei: Cum au decurs întâlnirile cu colegii? 

Alina Albu: M-am bucurat de fiecare întâlnire în parte, de discuțiile purtate și de deschiderea pe care am găsit-o la colegii din toate cele trei structuri aflate pe palierul acesta de jurisdicție. Vreau să fiu clară, prin deschidere înțeleg inclusiv păreri diferite de ale mele și dezbateri constructive. Am mers în toată țara, la structurile teritoriale ale DIICOT și DNA, am mers și la PÎCCJ, mi-am revăzut colegii mai vechi și am avut privilegiul de a-i cunoaște pe cei noi. Am primit propuneri foarte bune din fiecare structură în care am fost pe care le voi valorifica în mandatul cu care sper să mă învestească și cei care mă cunosc știu că sunt un om care își respectă cuvântul. Pentru mine prioritatea zero este să mă ridic la înălțimea așteptărilor, să fac lucrurile pe care mi-am propus să le fac, să imprim o direcție corectă și, mai ales, la finalul celor 6 ani de mandat, colegii mei să poată spune că am rămas aceeași Alina Albu, colega lor, omul care a făcut o diferență.

Alina Matei: De ce să vă aleagă colegii pe dumneavoastră?

Alina Albu: Pentru toate motivele pe care le-am expus anterior. Și pentru că îmi voi dedica bunei exercitări a acestui mandat toată energia și toată experiența dobandită în toți anii de activitate.

Mi-a plăcut foarte mult un discurs al lui John Fitzgerald Kennedy. Spunea că atunci când se va face un bilanț al felului în care ne-am îndeplinit obligațiile către stat, indiferent de funcție, vom fi măsurați prin răspunsurile la patru întrebări: ”Am fost cu adevărat curajoși? Am fost cu adevarăt întelepți? Am fost cu adevarăt integri? Am fost cu adevarăt dedicați?”

În fapt, acesta ar trebui să fie standardul unui membru CSM, iar eu nu aș putea concepe să răspund altfel decât afirmativ la aceste întrebări.

Alina Matei: Care este filmul preferat cu subiect lege, justiție, procurori, avocați, judecători?

Alina Albu: Chiar este o întrebare dificilă, am mai multe astfel de filme… Seria ”La Piovra” – Caracatița mi-a marcat adolescența și pot spune că mi-a influențat cumva opțiunea profesională… Să știți că vizionez în egală masură și de filme istorice, de pildă mi s-a părut impresionant și recomand ”Darkest Hour”, avându-l ca personaj central pe Winston Churchill.

Alina Matei Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Alina Albu: Pentru magistrați am un singur mesaj: să aibă mereu în minte și în suflet jurământul depus la intrarea în profesie. Au jurat să apere Constituția și legile țării, drepturile și libertățile fundamentale și să-și îndeplineasca atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire, iar deciziile și alegerile lor au impact asupra oamenilor și asupra statului. Justiția este coloana vertebrală a unui stat de drept.

Cititorilor care nu fac parte din magistratură le spun să aibă încredere în verticalitatea magistraturii.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Alina Albu: Și eu vă mulțumesc pentru această oportunitate!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti