Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Iași. Ordonanță președințială fără citarea părților. Urgența deplasării și imposibilitatea contactării celuilalt părinte. Suplinirea acordului pentru deplasarea minorului


14.06.2022 | Paula-Alina LUPU
Secţiuni: Dreptul familiei, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

Prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat, pe calea ordonanței președințiale și fără citare, suplinirea acordului pârâtului pentru deplasarea minorului, în luna august 2019, în Bulgaria, la un eveniment sportiv. Instanța a reținut că părțile sunt părinții minorului și au divorțat în anul 2006.

S-au depus înscrisuri din care a rezultat necesitatea acordului tatălui pentru deplasare, iar cu prilejul ascultării, minorul a confirmat lipsa totală de informații despre tatăl său și imposibilitatea contactării.

Caracterul provizoriu a fost evidențiat de reclamantă prin cererea ca instanța să admită solicitarea doar pentru o perioadă de 9 zile.

Cazul este grabnic, iar doctrina stabilește caracterul urgent prin raportare la scopul luării acestor măsuri și anume, în cazul nostru, prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara.  Paguba iminentă care nu s-ar putea repara o reprezintă, în ansamblu, interesul superior al minorului și, în concret, dreptul său de a călători, de a participa la activități sportive.

Neprejudecarea fondului este în strânsă legătură și cu caracterul temporar al măsurilor, iar aparența de drept a fost dovedită în urma unei analize sumare a situației de fapt.

Analizând condițiile ordonanței președințiale, instanța constată că toate sunt întrunite în cauză, a admis cererea și a obligat pârâtul la plata cheltuielilor de judecată. (Sentința  nr. 9095 din 8 august 2019, pronunțată de Judecătoria Iași)

Precizăm faptul că, în dosarul de fond, s-a solicitat exercitarea autorității părintești în mod exclusiv, cererea fiind admisă prin sentința civilă nr. 1371/12.02.2020  a Judecătoriei Iași, avocat Paula-Alina Lupu din Baroul Iași acordând asistență juridică în ambele dosare.

De asemenea, într-o speță similară, instanța a admis cererea de exercitare autorității părintești în mod exclusiv, pe calea ordonanței președințiale, soluție care a fost menținută și pe fondul cauzei. Speța este disponibilă: AICI

Av. Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro