Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Judecătoria Iași. Ordonanță președințială fără citarea părților. Urgența deplasării și imposibilitatea contactării celuilalt părinte. Suplinirea acordului pentru deplasarea minorului
14.06.2022 | Paula-Alina LUPU

Secţiuni: Dreptul familiei, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

Prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat, pe calea ordonanței președințiale și fără citare, suplinirea acordului pârâtului pentru deplasarea minorului, în luna august 2019, în Bulgaria, la un eveniment sportiv. Instanța a reținut că părțile sunt părinții minorului și au divorțat în anul 2006.

S-au depus înscrisuri din care a rezultat necesitatea acordului tatălui pentru deplasare, iar cu prilejul ascultării, minorul a confirmat lipsa totală de informații despre tatăl său și imposibilitatea contactării.

Caracterul provizoriu a fost evidențiat de reclamantă prin cererea ca instanța să admită solicitarea doar pentru o perioadă de 9 zile.

Cazul este grabnic, iar doctrina stabilește caracterul urgent prin raportare la scopul luării acestor măsuri și anume, în cazul nostru, prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara.  Paguba iminentă care nu s-ar putea repara o reprezintă, în ansamblu, interesul superior al minorului și, în concret, dreptul său de a călători, de a participa la activități sportive.

Neprejudecarea fondului este în strânsă legătură și cu caracterul temporar al măsurilor, iar aparența de drept a fost dovedită în urma unei analize sumare a situației de fapt.

Analizând condițiile ordonanței președințiale, instanța constată că toate sunt întrunite în cauză, a admis cererea și a obligat pârâtul la plata cheltuielilor de judecată. (Sentința  nr. 9095 din 8 august 2019, pronunțată de Judecătoria Iași)

Precizăm faptul că, în dosarul de fond, s-a solicitat exercitarea autorității părintești în mod exclusiv, cererea fiind admisă prin sentința civilă nr. 1371/12.02.2020  a Judecătoriei Iași, avocat Paula-Alina Lupu din Baroul Iași acordând asistență juridică în ambele dosare.

De asemenea, într-o speță similară, instanța a admis cererea de exercitare autorității părintești în mod exclusiv, pe calea ordonanței președințiale, soluție care a fost menținută și pe fondul cauzei. Speța este disponibilă: AICI

Av. Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti