Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

CEDO. Ponta v. România. Protecția drepturilor personalității unui fost premier


14.06.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Media & Publicitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 13 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Ponta v. România.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamantului 2.200 de euro cu titlu de prejudiciu material.

Cauza vizează condamnarea lui Victor Ponta (fost prim-ministru) la plata unei despăgubiri de 2.200 de euro pentru daunele morale din cauza publicării de către reclamant, la 10 februarie 2016, pe pagina sa de Facebook, a unui mesaj defăimător la adresa unei alte persoane.

Curtea a observat că instanțele naționale nu au aplicat criteriile stabilite în jurisprudența sa pentru a pune în balanță dreptul reclamantului (fost ministru) la respectarea reputației sale și dreptul reclamantului (fost prim-ministru) la libertatea de exprimare. Aceasta a considerat că instanțele naționale nu au stabilit în mod convingător că exista o nevoie socială urgentă de a pune protecția drepturilor personalității reclamantului, o personalitate publică, mai presus de dreptul reclamantului la libertatea de exprimare și mai presus de interesul general de a promova această libertate atunci când este vorba de chestiuni de interes public.

În consecință, Curtea a concluzionat că ingerința în exercitarea dreptului la libertatea de exprimare nu a fost necesară într-o societate democratică.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro