Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

CEDO. Ponta v. România. Protecția drepturilor personalității unui fost premier
14.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Media & Publicitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 13 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Ponta v. România.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care România trebuie să plătească reclamantului 2.200 de euro cu titlu de prejudiciu material.

Cauza vizează condamnarea lui Victor Ponta (fost prim-ministru) la plata unei despăgubiri de 2.200 de euro pentru daunele morale din cauza publicării de către reclamant, la 10 februarie 2016, pe pagina sa de Facebook, a unui mesaj defăimător la adresa unei alte persoane.

Curtea a observat că instanțele naționale nu au aplicat criteriile stabilite în jurisprudența sa pentru a pune în balanță dreptul reclamantului (fost ministru) la respectarea reputației sale și dreptul reclamantului (fost prim-ministru) la libertatea de exprimare. Aceasta a considerat că instanțele naționale nu au stabilit în mod convingător că exista o nevoie socială urgentă de a pune protecția drepturilor personalității reclamantului, o personalitate publică, mai presus de dreptul reclamantului la libertatea de exprimare și mai presus de interesul general de a promova această libertate atunci când este vorba de chestiuni de interes public.

În consecință, Curtea a concluzionat că ingerința în exercitarea dreptului la libertatea de exprimare nu a fost necesară într-o societate democratică.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti