Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Represiunea din 13-15 iunie 1990 – crime împotriva umanității, imprescriptibile


15.06.2022 | Antonie POPESCU
Secţiuni: Articole, CEDO, Drept penal, Drepturile omului, Opinii, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Motto: “Dreptate, ochii plânși cer să te vadă!”

Evenimentele sângeroase petrecute în perioada 13-15 iunie 1990 în România, la București, represiunea sălbatică și barbară asupra manifestanților pașnici din Piața Universității, au generat mai multe hotărâri de condamnare de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a Statului Român, ale cărui autorități judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, nu au stabilit și pedepsit vinovații, au închis dosarul sub pretextul intervenirii prescripției, deși la un moment dat ancheta se profilase corect pentru investigarea unor infracțiuni imprescriptibile, tratamente neomenoase, fapte genocidare (cauza Mocanu şi alţii împotriva României).

La originea cauzei pe rolul Curții de la Strasbourg s-au aflat trei plângeri îndreptate împotriva României, formulate de domnul Teodor Mărieş şi o persoană juridică de naționalitate română, Asociaţia „21 Decembrie 1989” din București (cererea nr. 45886/07), de doamna Anca Mocanu (cererea nr. 10865/09) şi domnul Marin Stoica (cererea nr. 32431/08), care au sesizat Curtea la datele de 13 iulie 2007, 25 iunie 2008 şi, respectiv, 28 ianuarie 2009, în temeiul art. 34 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, reunită în Marea Cameră, după ce a deliberat în Camera de Consiliu, la 2 octombrie 2013 şi 25 iunie 2014, a pronunțat o hotărâre de condamnare a României (care a fost publicată și în Monitorul Oficial al României, nr. 944/23 decembrie 2014). Hotărârea CEDO poate fi citită integral și pe site-ul Curții în engleză și franceză precum și în română.

O analiză a evenimentelor din 13-15 iunie, fundamentală pentru corecta încadrare juridică a faptelor la infracțiuni imprescriptibile, la crime împotriva umanității, cum avea să califice în cele din urmă și Noul Cod Penal Român adoptat în 2014, veți găsi în opinia concordantă a judecătorului portughez Paulo Pinto de Albuquerque, la care a aderat judecătorul sârb Nebojša Vuèiniæ, a cărei traducere în română poate fi citită și în cuprinsul unui material pe care l-am publicat pe site-ul „Sens politic” și în care am exprimat de asemenea prezentul punct de vedere.

În statuarea imprescriptibilității acestor crime constă trista victorie din 2014 la CEDO a Asociației „21 Decembrie 1989” împotriva autorităților judiciare, politice si militare ale României, autorități care au fost complice la mușamalizarea crimelor comise în perioada infracțională Decembrie 1989 – iunie 1990 și în răsfrângerea și impunerea, apoi, a acestui raționament juridic și asupra dosarelor privind crimele din Decembrie 1989 și ale comunismului, aceste hotărâri CEDO fiind invocate de judecătorii români care au pronunțat hotărârile de condamnare în cazurile Vișinescu și Ficior.

Avocat Antonie Popescu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro