Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel București. Stabilirea regulilor de drept aplicabile judecății. Principiul disponibilității vs. rolul activ al judecătorului
15.06.2022 | Alexandru SIMA

Secţiuni: Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură civilă, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandru Sima

Alexandru Sima

Prin calea de atac formulată în fața Curții de Apel București, s-a invocat, printre altele, încălcarea de către prima instanță a principiului disponibilității, întrucât, deși temeiul de drept al cererii de chemare în judecată a fost reprezentat de prevederile Legii nr. 506/2004 instanța a pronunțat hotărârea prin raportare la prevederile Legii nr. 677/2001.

În ce privește aceste critici, instanța de apel a stabilit că aplicarea de către prima instanță, în procedura de soluționare a litigiului, chiar și în mod eronat, a unor dispoziții legale care nu au fost invocate de către părți, nu are semnificația încălcării principiului disponibilității.
O astfel de concluzie se impune în raport de faptul că dispozițiile art. 22 alin. 1 Cod proc. civ. stabilesc că judecătorul soluționează litigiul conform regulilor de drept care îi sunt aplicabile.
Așadar, în procedura de soluționare a cauzei nu este ținut să facă aplicarea dispozițiilor invocate prin cererea de chemare în judecată ci poate proceda la aplicarea dispozițiilor pe care le consideră incidente fără că aceasta să aibă semnificația depășirii limitelor învestirii, respectiv a încălcării principiului disponibilității. (Curtea de Apel București, Decizia nr. 3/2022, disponibilă pe rolii.ro)

Av. Alexandru Sima, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti