Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici
15.06.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Drepturile omului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici este marcată, anual, la data de 15 iunie.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, la data de 19 decembrie 2011, a desemnat (prin Rezoluția A/RES/66/127) această zi ca fiind acea zi din an când întreaga lume se manifestă în mod deschis împotriva oricărei forme de abuz sau de suferință provocată persoanelor vârstnice.

***

Conform Organizației Națiunilor Unite :

Între 2019 și 2030, se estimează că numărul persoanelor cu vârsta de 60 de ani sau peste va crește cu 38%, de la 1 miliard la 1,4 miliarde, depășind numărul tinerilor la nivel global, iar această creștere va fi cea mai mare și cea mai rapidă din lumea în curs de dezvoltare, și  se recunoaște faptul că  trebuie să fie acordată o atenție sporită asupra anumitor situații specifice care afectează persoanele în vârstă, inclusiv în domeniul drepturilor omului.

Abuzul împotriva bătrânilor este o problemă care există atât în țările în curs de dezvoltare, cât și în cele dezvoltate, dar este de obicei subraportată la nivel global. Valorile predominante sau estimate există doar în anumite țări dezvoltate — acestea variind de la 1% la 10%. Deși amploarea maltratării persoanelor în vârstă este necunoscută, semnificația sa socială și morală este evidentă. Ca atare, necesită un răspuns global pe mai multe categorii , unul care se concentrează pe protejarea drepturilor persoanelor în vârstă.

Abordările pentru definirea, detectarea și prevenirea abuzului asupra persoanelor în vârstă trebuie plasate într-un context cultural și luate în considerare alături de factorii de risc culturali specifici. De exemplu, în unele societăți tradiționale, văduvele mai în vârstă sunt supuse căsătoriilor forțate, în timp ce în altele, bătrânele izolate sunt acuzate de vrăjitorie. Din perspectivele de sănătate și sociale, cu excepția cazului în care atât sectoarele de asistență medicală primară, cât și sectoarele de servicii sociale sunt bine echipate pentru a identifica și rezolva problema, abuzul persoanelor în vârstă va continua să fie subdiagnosticat și trecut cu vederea.

***

Știați că ?

• Aproximativ 1 din 6 persoane cu vârsta de 60 de ani și peste a suferit o formă de abuz în cadrul comunității în ultimul an.
• Ratele abuzului asupra persoanelor în vârstă sunt ridicate în instituții precum azilele de bătrâni și instituțiile de îngrijire pe termen lung, 2 din 3 angajați raportând că au comis abuz în ultimul an.
• Ratele abuzului asupra persoanelor în vârstă au crescut în timpul pandemiei de COVID-19.
• Abuzul asupra bătrânilor poate duce la răni fizice grave și consecințe psihologice pe termen lung.
• Se preconizează că abuzul asupra bătrânilor va crește, deoarece multe țări se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populației.
• Populația globală a persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste se va dubla cu mai mult de 900 de milioane în 2015 la aproximativ 2 miliarde în 2050.

***

 

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti