Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Despre obligațiile sistemului judiciar și nerespectarea tratatelor internaționale ale României


16.06.2022 | Antonie POPESCU
Secţiuni: Articole, CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Potrivit Legii române, și anume Legii nr. 590/2003 privind tratatele, toate autoritățile publice, inclusiv autoritatea judiciară, au obligația de a respecta Tratatele internaționale ale României, între care, în materia drepturilor fundamentale ale omului, primatul aparține Convenției Europene a Drepturilor Omului. Nicio autoritate, nici măcar comisie parlamentară, nu își asumă monitorizarea modului în care autoritățile publice respectă Tratatele internaționale ale României.

Mulți sunt deranjați de existența Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV) – care, în circumstanțele tiranice judiciare actuale este de dorit să continue – dar nu au fost în stare să se îngrijească de o monitorizare internă a respectării standardelor Convenției EDO și ale statului de drept. Ceea ce înseamnă că doar monitorizarea în sine îi deranjează, iar faptul că experții sunt externi este doar un pretext.

În treacăt fie spus, nici experții MCV nu și-au prea făcut temele și au venit cu idei de împrumut, unele nefolositoare și rupte de realitate, ori au mai abandonat etica și mulți dintre ei au ignorat dosarele perioadei infracționale Decembrie ’89 – iunie ’90, sub motivarea facilă că acestea ar fi sub supravegherea Comitetului de Miniștri în urma hotărârilor CEDO; dar experții MCV au uitat de aceste dosare și când monitorizarea s-a încheiat, iar dosarele nu au progresat și măsurile structurale naționale nu au fost luate, ba chiar dosarele au fost din nou închise, iar acum, deși redeschise, sunt in stadiu de nelucrare, iar experții MCV s-ar putea să nu le aibă pe agendă… din cauza unor subtile securiste deturnări de atenție.

Cu toate acestea, grație unui deputat din Basarabia, remarcabil jurist cu activitate internațională, Tudor Panțîru, fost judecător la CEDO și judecător administrativ în spațiul ex-iugoslav sub mandat ONU, unul dintre cei mai competenți parlamentari români pe care i-am cunoscut vreodată, în anul 2011 a funcționat în Parlamentul României o Subcomisie pentru monitorizarea executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului pronunțate împotriva României.

Activitatea acestei Subcomisii nu a mai fost reluată nici în 2012 și niciodată, niciunul dintre partidele actualei coaliții de guvernare, nici USR, nu au mai fost interesate de această temă fundamentală a monitorizării executării hotărârilor CEDO, iar problema principală care a generat-o, restituirea proprietăților furate de regimul comunist, a devenit marginală pentru coaliție și pentru Guvern.

Dacă toate instituțiile tac, vor vorbi Oamenii… Și dacă oamenii vor tăcea, atunci vor vorbi Pietrele, spunea o vorbă veche.
Un OM nu a tăcut și, astfel, o monitorizare excepțională a cauzelor la CEDO privind evenimentele din 13-15 iunie veți găsi în articolul recent al doamnei avocat Monica Pîrvulescu, doctorand la Universitatea din Atena, un extras din studiul realizat de aceasta fiind publicat în „MEMORIA – revista gândirii arestate” și preluat de portalul JURIDICE.

Avocat Antonie Popescu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro