Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Cezara Bătrânu-Ciucă: Traiectoria corectă în oricare profesie juridică este cea care te scoate din zona ta de confort


16.06.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Cezara Batrânu-Ciucă

Cezara Batrânu-Ciucă

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Cezara Bătrânu-Ciucă, expert jurist – asistent de judecător, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Cezara Bătrânu-Ciucă: La rândul meu, vă mulțumesc pentru onoranta invitație de a vorbi despre rolul femeilor în lumea juridică, această lume a adevărului în acțiune, aşa cum frumos o definea eseistul francez Joseph Joubert. La întrebarea dumneavoastră vă pot răspunde că unicul atribut care îmi răsună în minte de fiecare dată când sunt întrebată ce anume mă definește, este „pasiunea”. Într-adevăr, mă pasionează munca mea, ideea de dreptate, de restabilire a unei ordini legale şi morale. Cred că mereu am avut acest spirit justițiar (sau poate mi-a fost insuflat), ce m-a ghidat spre cele mai bune alegeri în viață şi care mi-a creionat definitiv personalitatea.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Cezara Bătrânu-Ciucă: Consider că nu putem vorbi de limitări atunci când alegem să ne implicăm. Poate doar de mici obstacole. Depinde enorm de modalitatea în care înțelegem să acţionăm, nu doar în domeniul juridic, ci în general. O femeie capabilă va demonstra întotdeauna şi va fi apreciată în mediul în care activează dacă își va păstra verticalitatea, dacă își va respecta principiile şi va rămâne sinceră cu ea şi cu cei din jur.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Cezara Bătrânu-Ciucă: Mi-au plăcut mult cuvintele poetului Grigore Vieru – „Femeia învinge tot, apoi plânge”. Cred enorm în puterea femeilor de a face tot ceea ce își doresc. Am experimentat, până la această vârstă, multe dintre rolurile principale ce pot fi jucate de o femeie. Am fost soție şi mamă în timp ce m-am dezvoltat ca profesionist al dreptului. Am încercat să împac, cum am putut mai bine, toate aspectele vieţii mele. Nu știu dacă mi-a reuşit totul perfect, însă nu pot afirma că am potențat un rol în detrimentul altuia. Consider că suntem ființe complexe şi complete și putem să îmbinăm cu succes toate laturile feminității moderne, fără a fi prinse între opresiunea minții patriarhale şi a feminismului masculinizat. Cel mai important este să căutăm, în permanență, echilibrul. Balanța nu trebuie să fie doar simbolul lumii juridice, ci şi al vieții noastre private.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Cezara Bătrânu-Ciucă: Absolut! Mediul juridic este format din oameni. Nu trebuie uitat acest lucru. Acești oameni împărtășesc valori asemănătoare, însă pot fi fundamental diferiți. Femeile care aleg să devină profesioniste ale dreptului trebuie doar să își însuşească valorile comune,  nu să se modifice ca structură umană. Astfel, evoluția înspre „ceea ce îți doreşti să devii” va avea o traiectorie normală, ce va fi potențată de oportunităţile pe care ni le creăm. Mediul juridic este doar scena în care ne alegem singure rolul, însă acesta trebuie interpretat cu responsabilitate şi devotament.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Cezara Bătrânu-Ciucă: Într-adevăr, parcurgem o perioadă în care femeile se pot dezvolta armonios, pe toate planurile, dacă își doresc acest lucru. Un factor esențial în acest sens îl reprezintă accesul la informație, însă şi schimbarea socială vizibilă ajută. Astfel, o femeie crescută în spiritul dezvoltării continue şi a autodepășirii va putea să aibă un traseu profesional ascendent, indiferent de profesia îmbrățișată. Ulterior, aceste femei pot şi trebuie să devină o sursă de informație şi inpiraţie pentru cele care vor să le urmeze pașii. Este atât de simplu. Trebuie doar să deschidem ochii şi să ne uitam în jur. Există profesioniste ale dreptului remarcabile în toate domeniile, trebuie doar observate şi rolul lor se autodefinește. Mai mult, să nu uităm că juristul, prin structura sa, este un constructor de realități – juridice, morale, economice, sociale. Şi, totodată, spre deosebire de alte categorii profesionale, juristul, femeie sau bărbat deopotrivă, are şi șansa de a fi un fel de teoretician perpetuu.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Cezara Bătrânu-Ciucă: Da. Mărturisesc că am avut şi am în continuare un model feminin, atât pe plan personal, cât şi profesional. Poate părea clişeic, însă imaginea mamei şi-a pus amprenta pe toate laturile ființei mele, din fragedă copilărie. Am marele noroc să pot observa, zi de zi, la o singură persoană, atât delicatețea, feminitatea, bunătatea, inteligenţa emoțională care caracterizează Femeia, cât şi puterea, curajul, diplomația, perseverenţa şi devotamentul care caracterizează Profesionistul. De la mama am învățat că un jurist poate avea toată duritatea necesară sub o mantie a blândeții şi a bunăvoinței. Totuși, trecând peste ideea unui model absolut, trebuie să recunosc că pe parcursul anilor am avut șansa să întâlnesc numeroase personalități care au constituit adevărate repere în evoluția mea profesională. Îmi permit să o amintesc aici pe maestra mea din anii în care am fost avocat stagiar, doamna avocat Tereza Duca, cea de la care am învățat că traiectoria corectă în oricare profesie juridică este cea care te scoate din zona ta de confort, te provoacă şi îți conservă entuziasmul începutului.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Cezara Bătrânu-Ciucă: Traversăm o perioadă a provocărilor, nu doar din cauza pandemiei, ci şi a frământărilor socio-politice. În ceea ce mă priveşte, sunt nevoită să împart experiența ultimilor ani în două părți distincte. Astfel, dacă la începutul crizei generate de virusul SARS-CoV-2 profesam ca avocat în cadrul Baroului Iaşi, așadar o profesie liberală, începând cu luna ianuarie a anului 2021 am avut șansa de a lucra în cadrul unui proiect ce urmărește optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar, schimbând calitatea de liber profesionist cu cea de angajat. Trebuie să mărturisesc că mai acută a fost experiența resimțită din  perspectiva avocatului, atunci când am fost nevoită, la fel ca toți ceilalți, să mă reorganizez, să îmi mut activitatea din biroul avocațial în biroul de acasă, să gândesc noi modalități de a rămâne în contact cu clienții (nu toți având acces la internet şi telefoane smart) şi cu colaboratorii mei. A fost, fără îndoială, o perioadă stresantă pentru toți, însă m-am bucurat să constat că oamenii au o capacitate incredibilă de adaptare și activitatea a putut continua şi într-o manieră mai puţin comodă. Personal, profesând ca avocat în timpul lockdown-ului, am beneficiat şi de o oarecare libertate de mişcare, aspect ce a avut un efect benefic asupra stării de spirit la acel moment, fiindu-mi mai puţin atrofiate simţurile sociale faţă de alte categorii profesionale. Ca expert jurist, desfășurând activitatea într-un cadru instituţional, în afara regulilor de distanţare socială nu am întâmpinat probleme majore. Aşadar, pot să spun că am perceput perioada COVID ca pe un test al rezistenţei, al adaptării şi al rezilienţei sistemului judiciar

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Cezara Bătrânu-Ciucă: Întâi de toate, doresc să le felicit pentru curajul şi determinarea cu care îşi exercită activităţile zilnice, în beneficiul întregii societăţi şi a ordinii de drept. De asemenea, îmi permit să adaug că, dincolo de ceea ce credem că ştim despre noi înşine şi în afară de ceea ce societatea consideră valabil şi funcţional, există la baza psihicului nostru un material care poate fi modelat şi recunoscut în fiinţa noastră, astfel încât să ne simţim împăcate cu alegerile noastre şi pline de energia necesară în a ne mobiliza resursele eficient şi responsabil. Însă, mai presus de orice, le doresc tuturor să atingă împlinirea, atât în viaţa profesională, cât şi în afara ei!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Cezara Bătrânu-Ciucă: Eu vă mulţumesc pentru că mi-aţi permis să vă împărtăşesc din gândurile mele şi vă felicit pentru acest proiect deosebit!

Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro