Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Proiect de candidat pentru funcţia de membru al CSM – judecător Denisa-Angelica Stănişor, Preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, ÎCCJ
16.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Comunicare profesională, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Judecător Denisa-Angelica Stănişor, Preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, și-a depus proiectul de candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Denisa-Angelica Stănişor: „Mandatul de reprezentant al Înaltei Curți de Casație și Justiție în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă capitalizarea încrederii corpului profesional de elită al instanței supreme în calitățile profesionale și personale ale unuia din judecătorii săi, iar această încredere trebuie să își găsească expresia în exercitarea atribuțiilor membrului CSM pe întreaga durată a mandatului. Reprezentativitatea aleșilor corpului profesional al magistraților și în consecință legitimitatea deciziilor acestora au fost nu de puține ori puse în discuție de chiar cei care și-au exprimat încrederea într-un candidat. Un reprezentant ales care nu se bucură de încrederea propriilor săi colegi nu poate să fie un exponent al încrederii în actul de justiție, componentă esențială a statului de drept și valoare fundamentală a democrației. În ceea ce mă privește, în eventualitatea alegerii mele, îmi doresc să validez prin fiecare decizie adoptată încrederea colegilor acordată prin votul exprimat în favoarea mea. Deși votul exprimat de reprezentantul ÎCCJ în cadrul CSM este unul individual, în opinia mea, el poartă încărcătura și trebuie să reflecte voința majorității membrilor instanței supreme, așa cum rezultă ea din consultarea permanentă a colegilor, consultare întemeiată pe principiile deplinei transparențe, a bunei-credințe, respectului și egalității între colegi.

Sunt judecător în cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal, dar îmi propun să fiu un apărător al imaginii și intereselor instanței supreme în ansamblul său, precum și al colegilor din cadrul tuturor celor patru secții, indiferent dacă aceștia vor susține sau nu prezenta candidatură.

În opinia mea, odată ales, reprezentantul Înaltei Curți de Casație și Justiție în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii nu ar trebui să se izoleze într-un turn de fildeș, ci ar trebui să rămână fidel relației de încredere cu judecătorii instanței supreme pe care alegerea sa a consfințit-o, să rămână într-o relație de permanentă comunicare și consultare cu colegii pe care îi reprezintă, să contribuie la transparentizarea modului de adoptare a deciziilor în cadrul acestei autorități, mai ales când aceste decizii îi privesc direct pe colegii săi, să cultive receptivitatea și disponibilitatea în găsirea unor soluții care să se bucure de o acceptare cât mai largă în rândurile acestora.

Sistemul judiciar român, inclusiv la nivelul CSM și al instanței supreme are nevoie să lase în urmă perioadele de continuă frământare, tensiune și frustrare, de polarizare a opiniei și manifestări excesive, pentru a ajunge la calm, echilibru și maturitate. Dacă voi fi aleasă, îmi propun să fiu un vector de unitate și echilibru în cadrul CSM, dar și între membrii instanței supreme, indiferent de secția din care provin și să evit polarizarea și absolutizarea punctelor de vedere exprimate de colegi, pe care voi încerca să le compatibilizez, pentru a asigura un climat de liniște, curtoazie și eleganță profesională care să consolideze încrederea în profesionalismul instanței supreme.

Consider că sistemul judiciar român, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii ca garant al independenței sale, are nevoie de stabilitate și echilibru în interiorul său şi pentru a se bucura de respectul, autoritatea și încrederea care i se cuvin în raporturile cu celelalte puteri ale statului şi justiţiabilii, elemente fără de care nu își poate îndeplini funcția esențială într-un stat de drept. Am pus acest proiect sub semnul echilibrului și stabilității, noțiuni care nu sunt sinonime cu rezistența la schimbare sau conservatorismul. Acest echilibru nu poate fi conceput decât printr-o reîntoarcere la valori, principii și reperele care să reașeze în matca firescului activitatea în cadrul Consiliului. Îmi doresc să contribui la consolidarea imaginii Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenței sistemului judiciar prin exercitarea mandatului cu bună-credință și respect pentru colegi și încrederea acordată și printr-o conduită profesională ireproșabilă, lipsită de ambiguități și controverse.

Având o experienţă profesională de peste 28 de ani ca judecător, perioadă în care am activat exclusiv în instanță și am ocupat şi funcţii de conducere, am avut astfel posibilitatea de a cunoaşte în profunzime sistemul judiciar român treaptă cu treaptă.

Cu intenţia de a pune experienţa astfel acumulată şi întreaga mea capacitate profesională la dispoziţia colegilor judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, îmi exprim dorința și, în eventualitatea alegerii, îmi asum responsabilitatea de a îi reprezenta în Consiliu, în speranța că această experiență poate profita Consiliului Superior al Magistraturii, dar și sistemului judiciar în ansamblul său și îmi va permite să îmi îndeplinesc obiectivele pe care le propun prin acest proiect.”

Proiectul poate fi vizualizat aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti