Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Autoritățile poloneze au încercat să reducă la tăcere un judecător cunoscut


16.06.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Drepturile omului, Jurisprudență, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 16 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Żurek v. Poland.

Curtea a reținut că au fost încălcate art. 6 § 1 (dreptul de acces la instanță) și art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care Polonia trebuie să plătească reclamantului 15.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 10.000 de euro pentru alte taxe.

Waldemar Żurek este judecător. A fost purtător de cuvânt al Consiliului Judiciar Național (CJN), organismul constituțional din Polonia care garantează independența instanțelor și judecătorilor. În această calitate, a fost unul din principalii critici ai schimbărilor aduse justiției de către noul guvern ajuns la putere în 2015.

Cazul se referă la îndepărtarea sa din CJN înainte de încheierea mandatului și reclamația potrivit căreia nu exista nici o cale legală de a contesta pierderea postului. De asemenea, se referă la acuzația privind o campanie pentru a-l reduce la tăcere.

Urmând același raționament ca în cauza Grzęda v. Poland (nr. 43572/18), Curtea a constatat că lipsa controlului jurisdicțional al deciziei de revocare a lui Waldemar Żurek din CJN a încălcat dreptul acestuia de acces la o instanță.

De asemenea, Curtea a constatat că măsurile adoptate împotriva acestuia – demiterea din funcția de purtător de cuvânt, controlul declarațiilor sale financiare și controlul activității sale judiciare – au avut ca scop intimidarea din cauza opiniilor exprimate de acesta în apărarea statului de drept și a independenței judiciare.

Constatând aceste încălcări, Curtea a subliniat contextul general al reformelor judiciare succesive, care au avut ca rezultat slăbirea independenței judiciare și ceea ce a fost descris ca fiind criza statului de drept în Polonia.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro