Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-572/20, ACC Silicones: Trimitere preliminară – Libera circulație a capitalurilor – Dividende provenite din părți sociale deținute de un acționariat dispersat – Rambursarea impozitului pe veniturile din capital achitat de o societate nerezidentă. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului de judecată
16.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Cererea de decizie preliminară adresată de Tribunalul Fiscal din Köln, Germania, privește interpretarea articolului 63 TFUE, fiind formulată în cadrul unui litigiu între ACC Silicones Ltd, pe de o parte, societate cu sediul în Regatul Unit, și Oficiul Federal pentru Impozite, Germania, pe de altă parte, în legătură cu rambursarea impozitului pe veniturile din capital reținut la sursă pentru anii 2006-2008 din dividendele distribuite acestei societăți de Ambratec GmbH, societate cu sediul în Germania.

ACC Silicones deținea, în cursul anilor 2006-2008, 5,26 % din capitalul Ambratec și era ea însăși deținută în proporție de 100 % de o altă societate, cu sediul în Regatul Unit și cotată la bursă. În cursul anilor 2006-2008, Ambratec a procedat în favoarea ACC Silicones la distribuiri de dividende, asupra cărora a fost prelevat, prin reținere la sursă, impozitul pe veniturile din capital la cota de 20 %, majorată cu taxa de solidaritate la cota de 5,5 %. În cursul anului 2009, ACC Silicones a solicitat rambursarea impozitului astfel plătit, pe de o parte, prin limitarea cotei reținerii la sursă la 15 %, în temeiul Convenției pentru evitarea dublei impuneri dintre Germania și Regatul Unit, și, pe de altă parte, prin rambursarea soldului sumelor achitate, în temeiul liberei circulații a capitalurilor.

Oficiul Federal pentru Impozite a admis prima parte a acestei cereri și a rambursat societății ACC Silicones reținerea la sursă care depășea cota de 15 % prevăzută de Convenția pentru evitarea dublei impuneri, însă a refuzat să ramburseze acestei societăți soldul impozitului achitat, pentru motivul că nu erau îndeplinite condițiile din legea privind impozitul pe profit.

Cu privire la acest din urmă aspect, ACC Silicones a formulat o acțiune la Tribunalul Fiscal din Köln, susținând că îndeplinea condițiile pentru a beneficia de această rambursare.

Instanța de trimitere consideră că ACC Silicones îndeplinește condițiile impuse de legislația națională, cu excepția celei care prevede că rambursarea este refuzată dacă impozitul pe veniturile din capital reținut la sursă poate fi dedus de creditorul sau de asociatul direct sau indirect al creditorului sau dacă poate fi scăzut cu titlu de cheltuieli de exploatare sau cheltuieli profesionale, simpla posibilitate a unei reportări a deducerii fiind asimilată unei deduceri. Din această dispoziție ar rezulta că rambursarea nu poate fi acordată decât atunci când dezavantajul suferit, în raport cu rezidenții, de nerezidenții beneficiari ai unor dividende nu este compensat printr-o deducere, printr-o scădere din baza impozabilă sau printr-o reportare a deducerii în străinătate. Potrivit acestei instanțe, ACC Silicones trebuie să facă dovada că această condiție este îndeplinită prin prezentarea unui certificat eliberat de administrația fiscală străină care stabilește că impozitul german pe veniturile din capital nu poate fi dedus, scăzut sau reportat și că nicio deducere, nicio scădere sau nicio reportare nu a fost efectuată în fapt. Or, ar fi imposibil să se asigure că această condiție este îndeplinită în speță. Astfel, tratamentul impozitului pe veniturile din capital reținut la sursă de Republica Federală Germania în privința societății stabilite în Regatul Unit cotate la bursă care deținea 100 % din capitalul ACC Silicones în cursul anilor 2006-2008 nu ar putea fi verificat din punct de vedere material, astfel încât cererea ACC Silicones ar trebui respinsă.

În aceste condiții, instanța de trimitere se întreba cu privire la conformitatea acestor cerințe cu libertatea de circulație a capitalurilor, în special dacă faptul că rambursarea impozitului pe veniturile din capital societăților nerezidente care încasează dividende provenite din participații inferioare pragurilor prevăzute de Directiva 90/435[1] este supusă unor condiții mai stricte decât rambursarea acestui impozit unor societăți rezidente este contrar liberei circulații a capitalurilor.

Prin hotărârea pronunțată la data de 16 iunie 2022[2], Curtea a constatat, sub rezerva verificărilor ce revin instanței de trimitere, că o legislație precum cea în discuție în litigiul principal, care supune rambursarea impozitului reținut la sursă pe veniturile din capital unor condiții mai stricte atunci când beneficiarul dividendelor este o societate nerezidentă decât atunci când este vorba despre o societate rezidentă, fără ca această diferență de tratament să fie neutralizată pe cale convențională, este susceptibilă să descurajeze societățile stabilite în alte state membre să investească în societăți din statul membru în cauză și este de asemenea de natură să constituie un obstacol în calea colectării de capitaluri de către societățile rezidente de la societăți stabilite în alte state membre. Ea constituie, prin urmare, o restricție privind libera circulație a capitalurilor, în principiu interzisă de articolul 63 alineatul (1) TFUE.

Motivele invocate de guvernului german, respectiv necesitatea menținerii repartizării echilibrate a competenței de impozitare între statele membre și evitării unei duble luare în considerare a impozitului reținut la sursă nu au fost considerate în măsură a justifica această restricție.

În consecință, Curtea a interpretat articolul 63 TFUE în sensul că se opune unei dispoziții a legislației fiscale a unui stat membru care condiționează rambursarea impozitului pe veniturile din capital achitat pentru dividendele provenite din participații inferioare pragurilor prevăzute de Directiva 90/435, primite de o societate stabilită într-un alt stat membru, de dovada faptului că acest impozit nu poate fi dedus de această societate sau de acționarii săi direcți sau indirecți și nici nu poate fi scăzut de societatea menționată cu titlu de cheltuieli profesionale sau de cheltuieli de exploatare, în timp ce o asemenea condiție nu este prevăzută în ceea ce privește rambursarea impozitului pe veniturile din capital plătit de o societate rezidentă care primește același tip de venituri.


[1] Directiva 90/435/CEE a Consiliului din 23 iulie 1990 privind regimul fiscal comun care se aplică societăților mamă și filialelor acestora din diferite state membre (JO 1990, L 225, p. 6), astfel cum a fost modificată prin Directiva 2003/123/CE a Consiliului din 22 decembrie 2003 (JO 2004, L 7, p. 41).
[2] Hotărârea integrală, în limba de procedură, care a fost limba germană, dar și traducerea în limba română pot fi accesate aici


Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti