Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Esenţa competenţelor CSM este să se asigure că judecătorii au condiţii care să le garanteze adecvat exerciţiul independenţei
17.06.2022 | Andreea CIUCĂ

Secţiuni: Alegeri CSM, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Ciucă

Andreea Ciucă

Stimate doamne judecătoare,

Stimaţi domni judecători,

Dragi colegi,

Prin mesajele ce au însoţit proiectul candidaturii mele, pe care vi le-am transmis în ultima lună, mi-am exprimat dorinţa, speranţa, emoţia şi bucuria de a vă vedea sau revedea în fiecare dintre întâlnirile din cadrul procedurii de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Mi-am susţinut, în faţa dumneavoastră, candidatura, fundamentată pe ideea de a lucra, în continuare, cu aceeași dedicare şi conștiinciozitate pentru a promova și apăra drepturi și principii concrete, nu eminamente teoretice ori iluzorii, fără a pierde din vedere că sunt şi rămân judecător.

Vă mulțumesc pentru deosebita șansă pe care mi-aţi dat-o de a avea discuţii deschise, sincere, profunde, esenţiale pentru drumul drept, în numele legii, pe care ni l-am asumat şi pe care ne străduim să îl urmăm, în pofida piedicilor ce nu sunt nici puţine, nici uşoare.

Acum, aproape de sfârşitul unei perioade intense, marele folos rămâne (re)descoperirea şi (re)afirmarea, împreună, a valorilor pe care le preţuim şi, mai cu seamă, necesitatea de a da un chip concret acestor valori, dincolo de declararea unor principii.

Astfel cum am spus deseori, suntem de acord cu toții, profesionişti şi nespecialişti ai dreptului, că o justiţie lipsită de independență nu există, oricâte false elogii i-am aduce.

Dar care este, de fapt, nucleul acestui concept? Consecinţa vizibilă a aplicării lui? Cu siguranţă, putem spune că justiţia nu se definește prin maldăre de documente în format pe hârtie sau digital, ci este despre oameni şi pentru oameni. O asemenea abordare nu atenuează, nicidecum, rolul judecătorului, ca epicentru al independenței justiţiei.

Preocupările, grijile, uneori chiar lipsa unor soluţii imediate sau îndestulătoare, pe care le-ați exprimat în mod îndreptăţit, sunt, de fapt, faţete ale independenţei justiţiei.

Vă mulţumesc pentru a-mi fi confirmat, într-o formă sau alta, cu ocazia întâlnirilor, concluzia pe care am cuprins-o în proiect: Esenţa competenţelor CSM este să se asigure că judecătorii au condiţii care să le garanteze adecvat exerciţiul independenţei, iar esenţa acestei independenţe este, pe de o parte, că trebuie asumată, iar, pe de altă parte, că dă consistenţă şi valoare actului de justiţie, pe fundamentul ştiinţei şi al responsabilităţii.

Votul din 22 iunie a.c. nu este, în sine, pentru un candidat sau altul, pentru o idee sau alta, ci este votul judecătorilor pentru judecători, pentru ceea ce trebuie să ne definească şi să ne dea şansa ca aşteptările să ne fie respectate.

Dumnezeu să ne călăuzească!

Judecător dr. Andreea Ciucă, Curtea de Apel Târgu-Mureş

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti