Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova. UPDATE: Ursula von der Leyen: Cred în viitorul european al Ucrainei
01.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 1 iulie 2022, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Cu doar câteva zile în urmă, de Ziua Constituției, domnule președinte Zelenskyy, ați spus că „victoria dumneavoastră nu este departe”. Bineînțeles, armata lui Putin continuă să vă ucidă frații și surorile. Continuă să vă ocupe pământul, să vă fure grânele și să vă bombardeze orașele. Voi ripostați cu curaj. Iar Europa va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu ne vom odihni până când nu veți învinge.

Soldații voștri curajoși de pe linia frontului fac sacrificii supreme pentru a apăra pământul și poporul Ucrainei. Iar în spatele liniilor, există nenumărați alți ucraineni care lucrează pentru a sprijini acest efort național. Și cu toții speră la un viitor mai luminos pentru țara lor. Aceasta este o generație curajoasă, în marșul spre viziunea lor. Viziunea lor de a avea o Ucraină liberă care să facă parte dintr-o Europă democratică. Îi am clar în minte în timp ce vă vorbesc astăzi. V-ați menținut statul și democrația în funcțiune împotriva tuturor greutăților. Am văzut acest lucru cu ochii mei, după ce am luat trenul spre Kiev de două ori de la începutul războiului. Ați ținut Parlamentul deschis chiar și în cele mai întunecate zile, când bombele au căzut asupra Kievului și a trebuit să construiți baricade pentru a proteja Rada.

Ucraina și-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la doar câteva zile după invazia rusă. Și ați reușit să ne oferiți toate informațiile necesare pentru a ne prezenta o opinie fermă. Noi, cei din instituțiile europene, am lucrat zi și noapte pentru a vă sprijini. Dar efortul dumneavoastră a fost cel care a făcut ca treaba să fie făcută. Ați mobilizat nu numai instituțiile dumneavoastră, ci și cele mai bune energii din țara dumneavoastră. Ați contactat mii de experți din societatea civilă și din mediul academic, pentru a prezenta tot ceea ce a realizat Ucraina de la Revoluția Demnității. Și, datorită acestui efort, ați obținut sprijinul și respectul tuturor statelor membre ale UE. Acesta este un semn semnificativ de încredere. Ucraina are acum o perspectivă europeană clară și este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, un lucru care părea aproape de neimaginat în urmă cu doar cinci luni. Așadar, ziua de astăzi este în primul rând un moment pentru a sărbători această etapă istorică. O victorie a determinării și a hotărârii. Și o victorie pentru întreaga mișcare care a început acum opt ani.

Ați parcurs un drum atât de lung din 2014. Ați ales cu fermitate să fiți o democrație și să trăiți în conformitate cu statul de drept. Această alegere, Ucraina a făcut-o deja pentru ea însăși, de dragul ei. Domnule președinte, mi-ați spus odată că tot ceea ce ar face Ucraina pentru aderarea la UE ar face oricum. Pentru că aceasta este Ucraina modernă și prosperă care doriți să fie. Următorii pași sunt la îndemâna dumneavoastră. Dar vor necesita multă muncă, determinare și, mai presus de toate, unitate.

Astăzi, comunitatea internațională se mobilizează pentru a vă sprijini eforturile de reconstrucție a frumoasei dumneavoastră țări. Lunea viitoare, împreună cu președintele Zelenskyy și cu prim-ministrul Shmyhal, voi participa la conferința de la Lugano pentru reconstrucția Ucrainei. Drumul dumneavoastră european și reconstrucția țării vor merge mână în mână. Ucraina va fi în frunte. Va trebui să vină investiții masive. Dar, pentru a le maximiza impactul și pentru a încuraja încrederea întreprinderilor, investițiile vor trebui să fie însoțite de un nou val de reforme.

V-ați stabilit agenda de reformă și ați făcut deja progrese importante. Să luăm exemplul luptei împotriva corupției. Prevenirea și combaterea corupției a fost o prioritate deosebită pe agenda dvs. încă de la Revoluția Demnității. Ați creat o mașinărie anticorupție impresionantă. Dar acum, aceste instituții au nevoie de forță și de oamenii potriviți în posturi de conducere. Noul șef al Procuraturii specializate anticorupție și noul director al Biroului Național Anticorupție al Ucrainei ar trebui să fie numiți cât mai curând posibil. Sau luați planurile de reformare a Curții Constituționale. Este necesară o legislație privind procedurile de selecție a judecătorilor, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Instituțiile trebuie să prindă viață, astfel încât să poată răspunde aspirațiilor poporului dumneavoastră. Sau gândiți-vă la influența excesivă a oligarhilor asupra economiei. Astăzi, Ucraina este singura țară din Parteneriatul estic al Europei care a adoptat o lege pentru a rupe controlul oligarhilor asupra vieții dumneavoastră economice și politice. Și vă felicit pentru acest lucru. Acum trebuie să vă concentrați asupra punerii în aplicare a acestei legi într-o manieră solidă din punct de vedere juridic, ținând cont de avizul viitor al Comisiei de la Veneția. Ar trebui adoptată, de asemenea, o lege privind mass-media, care să alinieze legislația ucraineană la standardele actuale ale UE și să împuternicească autoritatea independentă de reglementare a mass-media. În concluzie, multe dintre legile și instituțiile de care aveți nevoie sunt deja în vigoare. Acum este momentul să traducem normele și organismele în schimbări pozitive și durabile.

Bineînțeles, reformele necesită întotdeauna timp. Acesta este modul în care funcționează toate democrațiile noastre. Acestea au nevoie de un angajament și o dedicare constantă. Și, de exemplu, nimeni nu se așteaptă ca Ucraina să ocupe toate posturile din noile dumneavoastră instituții, în timp ce mulți dintre cei mai buni și mai străluciți dintre dumneavoastră luptă pe front. Dar democrația ucraineană trebuie menținută pe drumul cel bun. Ați demonstrat deja că puteți adopta legi importante chiar dacă războiul continuă să facă ravagii și că puteți face ca fiecare zi să conteze.

Cunoașteți mai bine decât oricine altcineva munca ce vă așteaptă. Cuvântul Rada înseamnă consiliu, iar consiliu înseamnă înțelepciune colectivă. Sunt convinsă că vă veți pune înțelepciunea colectivă în slujba Ucrainei, atunci când vine vorba de reforme și de viitorul țării dumneavoastră. Așadar, astăzi, am venit aici cu un mesaj foarte simplu. Ne așteaptă un drum lung, dar Europa va fi alături de voi la fiecare pas, atât timp cât va fi nevoie, din aceste zile întunecate de război până în momentul în care veți trece de ușa care duce în Uniunea noastră europeană.

Cred în viitorul european al Ucrainei. Iar motivul este simplu. Motivul este tenacitatea poporului ucrainean. Determinarea. Pasiunea pentru Europa. Dorința de a trăi visul european în frumoasa voastră țară. Așa cum a spus președintele Zelenskyy în primul său discurs în fața acestui parlament: „Europa nu este în altă parte. Europa este aici, în mintea voastră. Și când Europa este în mintea voastră, atunci Europa va veni și în țara voastră”. Este țara voastră. Este viitorul vostru. Și numai voi puteți face ca acest lucru să se întâmple. Voi sunteți cei care puteți schimba această țară în bine. Și aceasta va fi victoria voastră finală. O Ucraină liberă, prosperă și vibrantă. O Ucraină suverană care se reunește în sfârșit cu familia noastră europeană.

Slava Ukraini.”

***

Duminică, 26 iunie 2022, Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității următorul comunicat: Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi.

Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii.”

***

Joi, 23 iunie 2022, David McAllister, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, a declarat: „Prin acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova, Uniunea Europeană își demonstrează angajamentul său de neclintit față de aceste țări și față de parcursul lor european liber ales. Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Uniunea noastră europeană. Este o demonstrație de leadership, responsabilitate, hotărâre și viziune politică de principiu, precum și un semn de speranță pentru cetățenii din Ucraina și Republica Moldova. Salut decizia de astăzi a Consiliului European, într-un moment de provocări geopolitice fără precedent. Acordarea aceluiași statut Georgiei este în vizor, odată ce guvernul acesteia va fi îndeplinit prioritățile indicate.

Întrucât aderarea acestor țări la UE va fi bazată pe merit, ancorată în respectarea procedurilor relevante și condiționată de îndeplinirea criteriilor stabilite, solicit autorităților din Ucraina, Republica Moldova și Georgia să continue să realizeze reformele relevante, în special în domeniile democrației, statului de drept, drepturilor omului, economiei de piață și punerii în aplicare a acquis-ului UE.

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European va monitoriza îndeaproape negocierile de extindere și va sprijini toate cele trei țări pe calea lor către o mai bună integrare în Uniunea Europeană.”

***

Joi, 23 iunie 2022, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Acesta este un moment foarte important și o zi foarte bună pentru Europa.

Îi felicit călduros pe președintele Zelenskyy, pe președintele Sandu și pe președintele Zourabichvili. Toate cele trei țări fac parte din familia noastră europeană, nu am avut niciodată vreun dubiu în această privință. Iar decizia istorică de astăzi a liderilor confirmă lucrul acesta.

Aceasta le acordă tuturor celor trei perspectiva aderării la UE și stabilește calea de urmat. Cred că este un moment de mare satisfacție. Sunt foarte mulțumită de susținerea opiniilor noastre de către lideri. Nu poate exista un semn mai bun de speranță pentru cetățenii din Ucraina, Moldova și Georgia în aceste vremuri tulburi.

Bineînțeles, toate aceste țări mai au teme de făcut înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare. Dar sunt convinsă că vor acționa cât mai rapid posibil și vor depune toate eforturile pentru a implementa reformele necesare. Nu doar pentru că acestea sunt necesare pentru a avansa pe calea aderării europene, ci în primul rând pentru că aceste reforme sunt bune pentru țări, bune pentru democrație, pentru că întăresc competitivitatea celor trei țări și, în cele din urmă, sunt bune pentru cetățeni.

Permiteți-mi să subliniez faptul că sunt profund convinsă că decizia pe care am luat-o astăzi ne întărește pe toți. Aceasta întărește Ucraina, Moldova și Georgia, în fața agresiunii rusești. Și întărește Uniunea Europeană. Pentru că arată încă o dată lumii că Uniunea Europeană este unită și puternică în fața amenințărilor externe.”

***

Joi, 23 iunie 2022, Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, potrivit unui comunicat.

Consiliul European este pregătit să acorde Georgiei statutul de țară candidată de îndată ce vor fi abordate prioritățile indicate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei.

***

Vineri, 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a prezentat avizele privind cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Georgia și Republica Moldova, potrivit unui comunicat.

Comisia Europeană a constatat că Ucraina este, în general, foarte avansată în ceea ce privește atingerea stabilității instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților, a continuat să înregistreze un bilanț macroeconomic puternic, a demonstrat o reziliență remarcabilă în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică și financiară, fiind totodată necesar să continue reformele economice structurale ambițioase, și a realizat o apropiere treptată a legislației sale de elemente substanțiale ale acquis-ului UE în multe domenii.

Pe această bază, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de țară candidată plecând de la premisa că trebuie luate măsuri în mai multe domenii.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană concluzionează că: aceasta are o bază solidă pentru a atinge stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților; politicile macroeconomice sunt suficient de solide și s-au înregistrat progrese în ceea ce privește consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar mai trebuie întreprinse reforme economice esențiale; țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

Pe această bază, Comisia recomandă ca Moldovei să i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de țară candidată plecând de la premisa că trebuie luate măsuri în mai multe domenii.

Comisia Europeană estimează că Georgia: are baza pentru a atinge stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților, chiar dacă evoluțiile recente au subminat progresele înregistrate de această țară; a atins un nivel bun de stabilitate macroeconomică, are un bilanț solid în ceea ce privește politica economică, precum și un mediu de afaceri favorabil, dar trebuie să întreprindă reforme suplimentare pentru a îmbunătăți funcționarea economiei sale de piață; în general, a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

Pe această bază, Comisia recomandă ca Georgiei să i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de țară candidată după ce vor fi abordate o serie de priorități.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Ucraina, Moldova și Georgia împărtășesc aspirația puternică și legitimă de a adera la Uniunea Europeană. Astăzi, le transmitem un semnal clar de sprijin în această privință, tocmai într-un moment în care se confruntă cu circumstanțe dificile. Facem acest lucru confirmându-ne cu fermitate valorile și standardele europene, stabilind calea pe care trebuie să o urmeze pentru a adera la UE. Avizele Comisiei marchează un punct de cotitură în relațiile noastre, aceasta fiind o zi istorică pentru locuitorii Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Confirmăm că locul lor este, când va veni momentul, în Uniunea Europeană. Următoarele etape sunt acum în mâinile statelor membre.”

Georgia: aviz; notă de informare
Moldova: aviz; notă de informare
Ucraina: aviz; notă de informare

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti