Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

MJ a finalizat proiectul de Lege privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal


22.11.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Lege 9, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 22 noiembrie 2022, Ministerul Justiției a informat că a finalizat proiectul de Lege privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal, intervenind legislativ asupra unor dispoziții esențiale funcționării actului de Justiție:

1. Reorganizarea personalului care funcționează în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, sporirea rolului acestei categorii de personal;
2. Clarificarea modului de recrutare și gestionare a carierei acestei categorii profesionale;
3. Implementarea la nivel legislativ a deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale, inclusiv a considerentelor acestora;
4. Preluarea, într-o formă actualizată şi îmbunătăţită, din Legea nr. 567/2004 (care constituie în prezent reglementarea-cadru ce urmează a fi abrogată prin prezentul proiect), a dispozițiilor referitoare la statutul personalului de specialitate criminalistică şi al personalului care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică din cadrul INEC şi al laboratoarelor interjudeţene;
5. Intervenții cu caracter de noutate, punctuale, pe anumite aspecte care generează disfuncţionalităţi constatate în aplicarea legislaţiei în vigoare.

Noile reglementări permit validarea și recunoașterea importanței profesionale a grefierilor și a altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea și al INEC, atribuțiile și responsabilitățile profesionale sporite impunând modificări pe linie de recrutare și gestionare a carierei, înființare de noi funcții, corelare drepturi și obligații.

Forma consolidată a proiectului de act normativ, rezultată în urma dezbaterilor și consultărilor publice și interinstituționale, are în vedere realizarea unui act de Justiție într-un termen rezonabil și de calitate, inclusiv prin raportare la standardele Uniunii Europene, și asigură individualizarea activității unor categorii de personal fără de care serviciul public al Justiției, destinat interesului superior al cetățeanului, nu se poate realiza.

Ministerul Justiției va transmite Proiectul de lege pe circuitul de avizare interministerială.

***

Proiectul de lege este important pentru sistemul judiciar şi pentru cetăţenii care beneficiază de Justiţie ca serviciu public. Este vorba despre o lege care reglementează, în principal, activitatea grefierilor, dar este o lege care cuprinde şi alte categorii de personal, și care aduce o serie de inovaţii în activitatea din instanţe şi din parchete, potrivit unui comunicat.

Intervenţia legislativă cuprinsă în actualul proiect, intervenție necesară și cerută din sistem, are în vedere aspecte multiple, rezultate atât din atribuțiile și responsabilitățile diferite ale funcțiilor pe care le regăsim în cadrul acestei categorii profesionale, cât și din raportarea la importanța activității desfășurate, atribuțiile și responsabilitățile incidente cunoscând o creștere substanțială în ultimii ani.

Noua reglementare se axează, totodată, pe ideea reorganizării personalului care funcționează în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, sporirea rolului acestei categorii de personal și înființarea unor noi funcții fiind un demers ce validează contribuția activă a acestei categorii profesionale, alături de judecători și procurori, la înfăptuirea actului de Justiție.

La elaborarea proiectului de act normativ s-a avut în vedere şi faptul că activitatatea de efectuare a expertizelor criminalistice reprezintă un sprijin important acordat organelor judiciare în procesul de înfăptuire a Justiţiei, prin rolul acestora de a stabili şi oferi informaţii esenţiale organului de urmărire penală şi instanţei de judecată.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare pot fi transmise pe cale electronică, până la data de 30 iunie 2022, la adresa de e-mail: dean@just.ro.

***

Vineri, 17 iunie 2022, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică forma revizuită a proiectului de lege privind statutul personalului de specialitate judiciară și al altor categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.

:: Proiectul
:: Referatul de aprobare

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro