Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Ziua internațională pentru eliminarea violenței sexuale în timpul conflictelor
19.06.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Drepturile omului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională pentru eliminarea violenței sexuale în timpul conflictelor este marcată, anual, la data de 19 iunie.

La 19 iunie 2015, Adunarea Generală a Națiunilor Unite ( A/RES/69/293 ) a proclamat data de 19 iunie a fiecărui an Ziua internațională pentru eliminarea violenței sexuale în timpul conflictelor, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea de a pune capăt violenței sexuale în timpul unor conflicte, pentru a onora victimele și supraviețuitorii violenței sexuale din întreaga lume și pentru a aduce un omagiu tuturor celor care și-au dedicat cu un mare curaj viețile și care și-au pierdut viața în lupta pentru eradicarea acestor crime.

Data a fost aleasă pentru a comemora adoptarea, la 19 iunie 2008 , a Rezoluției 1820 (2008) a Consiliului de Securitate , în care Consiliul a condamnat violența sexuală ca tactică de război și un impediment pentru consolidarea păcii.

Ca răspuns la creșterea extremismului violent, Consiliul de Securitate a adoptat Rezoluția S/RES/2331 (2016), prima care abordează legătura dintre trafic, violență sexuală, terorism și crima organizată transnațională. Recunoscând violența sexuală ca o tactică a terorismului, acesta a afirmat în continuare că victimele traficului și violența sexuală comise de grupuri teroriste ar trebui să fie eligibile pentru despăgubiri oficiale ca victime ale terorismului.

***

Termenul „violență sexuală în timpul unui conflict” se referă la viol, sclavie sexuală, prostituție forțată, sarcină forțată, avort forțat, sterilizare forțată, căsătorie forțată și orice altă formă de violență sexuală de gravitate comparabilă, comisă împotriva femeilor, bărbaților, fetelor sau băieților care este direct sau indirect conectat de un conflict. Termenul include și traficul de persoane atunci când este comis în situații de conflict în scopul violenței sau exploatării sexuale.

O preocupare constantă este frica și stigmatizarea culturală care converg pentru a împiedica marea majoritate a supraviețuitorilor violenței sexuale legate de conflict să se prezinte pentru a raporta o astfel de violență. Practicanții din domeniu estimează că pentru fiecare viol raportat în legătură cu un conflict, 10 până la 20 de cazuri sunt nedocumentate.

***

În acest an, tema Zilei internaționale pentru eliminarea violenței sexuale în timpul conflictelor este Prevenirea ca protecție: Îmbunătățirea prevenirii structurale și operaționale a violenței sexuale în timpul conflictelor. Comemorarea celei de-a 8-a sărbători oficiale, evenimentul din acest an este co-găzduit de Oficiul RSSG pentru violența sexuală în conflict , Biroul RSSG pentru copii și conflicte armate și Misiunea Permanentă a Argentinei la Națiunile Unite.

Scopul evenimentului este de a fi solidar cu supraviețuitorii și cu cei care lucrează pentru a-i sprijini, pentru a se asigura că nu sunt uitați într-un climat de crize care se intersectează, de recuperare pandemică și de resurse constrânse. În plus, în timpul evenimentului va fi lansat un nou cadru pentru prevenirea violenței sexuale cauzate de conflicte, dezvoltat prin consultări în cadrul rețelei de acțiune a ONU.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti