Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Despre semnificația juridică a dezabonării de la newsletter în privința datelor cu caracter personal


20.06.2022 | Andrei SĂVESCU
Secţiuni: Articole, Cyberlaw, Data protection, Media & Publicitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. Dacă un newsletter transmis via e-mail de către un operator abonaților săi este utilizat în scop de marketing direct, atunci faptul că abonatul la newsletter, persoană vizată, se dezabonează, are semnificația prevăzută de art. 21 alin. 2 GDPR, în sensul că persoana se opune prelucrării în scop de marketing direct a datelor sale, în măsura în care prelucrarea este legată de marketingul direct respectiv. Cu alte cuvinte, prelucrarea în continuare a datelor personale, dar nu în scop de marketing direct, nu este prohibită, cum este cazul, spre exemplu, când prelucrarea datelor referitoare la newsletter se face pentru conservarea dovezilor raporturilor contractuale care au fost inițiate prin marketing direct.

2. Pe de altă parte, dezabonarea de la newsletter are semnificația faptului că persoana vizată se opune inclusiv creării de profiluri, respectiv datele nu mai pot fi folosite pentru conturarea în continuare a profilului persoanei vizate. Expresia “crearea de profiluri” din cuprinsul art. 21 și 22 GDPR se referă la viitor, nu la trecut. Cu alte cuvinte, profilul persoanei vizate poate rămâne stocat. Această împrejurare nu are relevanță pentru marketingul direct în cauză, pentru că în viitor persoana care s-a dezabonat nu va mai primi newsletter-ul, însă este relevantă pentru marketingul direct adresat celor care au intrat în raporturi contractuale cu operatorul. Cu alte cuvinte, marketingul direct adresat celor care au cumpărat va lua în considerare profilul.

3. În orice caz, prelucrarea datelor cu caracter personal ale abonaților la newsletter poate să continue după dezabonare, dacă operatorul păstrează evidența abonărilor și dezabonărilor pentru a se putea apăra de sancțiuni administrative sau civile care ar putea să apară în legătură cu newsletter-ul. O asemenea motivare poate să fie chiar imperioasă, în cazul în care fostul abonat se adresează operatorului cu solicitări vizând newsletter-ul sau însăși relația sa contractuală cu operatorul.

Av. dr. Andrei Săvescu, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti