Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: numele de familie după căsătorie – art. 383 alin. (1) și (2) din Codul civil
20.06.2022 | Andrei Alexandru MARCU

Secţiuni: CCR, Drept civil, Drept constitutional, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

În data de 15.06.2022 s-a constituit un nou dosar (1509D/2022) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 383 alin. (1) și (2) teza II din Codul civil.

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care dispozițiile art. 383 alin. (1) din Codul civil formează obiectul unui control de constituționalitate, prevederile art. 383 alin. (2) formând deja obiectul altui dosar soluționat în data de 28.02.2013 prin Decizia nr. 96/2013 – dosar nr. 1413D/2012.

Din păcate nu putem preciza instanța de trimitere și autorul excepției de neconstituționalitate din cauza omisiunii Curții Constituționale de a publica pe portalul său aceste informații.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 383 (extras) – Numele de familie după căsătorie
(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.
(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat – Baroul Constanța

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti