Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

OUG privind modificarea unor acte normative din domeniul fiscal și vamal. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
20.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 594 din 17 iunie 2022 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 85/2022 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul fiscal şi vamal.

***

Vineri, 17 iunie 2022, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență privind modificarea unor acte normative din domeniul fiscal și vamal, potrivit unui comunicat.

Ordonanța de urgență modifică o serie de acte normative din domeniul fiscal și vamal, astfel:

A. Modificarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale
Actul normativ prevede prelungirea datei la care se raportează obligațiile bugetare restante la 31 decembrie 2021 și care pot face obiectul restructurării. Astfel, este prelungit, până la 31 ianuarie 2023, termenul de depunere a notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare și, până la 31 iulie 2023, termenul de depunere a solicitării de restructurare a obligațiilor bugetare.

Sunt excluse din sfera de restructurare următoarele obligații bugetare:

– obligații bugetare principale și accesorii care reprezintă ajutor de stat de recuperat, acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, fonduri europene sau fonduri publice naționale aferente fondurilor europene, precum și taxele vamale, accizele și taxa pe valoarea adăugată pentru care administrarea, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite, revine Autorității Vamale Române;

– obligații bugetare rămase de plată ca urmare a unei restructurări care a eșuat;

De asemenea, măsura de restructurare se aplică și pentru obligațiilor bugetare administrate de organul fiscal local, urmând ca autoritatea deliberativă existentă la nivelul unității administrativ-teritoriale să stabilească, prin hotărâre, procedura de aplicare a acestei măsuri.

B. Modificarea Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al României
Actul normativ stabilește noi reglementări în materia infracțiunilor vamale în vederea punerii de acord a dispozițiilor art. 270 alin. (3) din Codul vamal cu Decizia Curții Constituționale nr. 176.

Astfel, în cadrul alineatului (2) lit.a) al art. 270 din Legea nr.86/2006 pe lângă plafonul valoric, s-a introdus în cazul produselor accizabile supuse marcării și un plafon cantitativ prin raportare la limitele cantitative prevăzute la art. 452 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, tutun de fumat peste 1 kg, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri).

De asemenea, la lit. b) al aceluiași alineat s-a eliminat condiția, pentru a ne afla în situația unei infracțiuni de contrabandă, de a introduce în/sau scoate din ţară, bunuri sau mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal a căror valoarea în vamă este mai mică de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mică de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri, doar de două ori în decursul unui an. Acum, după decizia Curții Constituționale și intervenția Guvernului, poate forma conținutul constitutiv al infracțiunii de contrabandă asimilată introducerea în/sau scoaterea din ţară, de două sau mai multe ori în decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă prin fiecare introducere sau scoatere din ţară nu sunt depăşite limitele cantitative sau valorice prevăzute la lit. a), însă cumulat, sunt depăşite aceste limite.

S-a reglementat, pentru o justă individualizare a pedepsei, o limită valorică similară și pentru alin. (3) ce prevede infracțiunea de contrabandă asimilată, care să corespundă pericolului social al faptei.

C. Modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
În domeniul TVA, este prelungit, până la 31 decembrie 2026, termenul privind aplicarea taxării inverse pentru: livrarea de cereale și plante tehnice, transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, livrarea de energie electrică și gaze naturale către un comerciant persoană impozabilă, stabilit în România, transferul de certificate verzi, furnizări de telefoane mobile, furnizări de dispozitive cu circuite integrate, furnizările de console de jocuri, tablete PC și laptopuri.

În domeniul accizelor, proiectul de ordonanță de urgență vizează:

– introducerea în legislația națională a unei prevederi referitoare la pragul maximal al  concentrației alcoolice de 8,5 % vol., pentru care se pot aplica accize reduse la orice tip de alte băuturi fermentate, necarbonatate sau spumoase.

– majorarea pedepsei aplicate pentru infracțiunea de contrabandă cu produse accizabile supuse marcării cu închisoare de la 2 la 7 ani. Prin această măsură se are în vedere alinierea limitelor de pedeapsă cu cele de la infracțiunea de contrabandă prevăzută de art. 270 alin. (2) lit. a) din Codul Vamal.

D. Abrogarea unor dispoziții ale Ordonanței Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale
Actul normativ abrogă dispozițiile privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale cuprinse în Ordonanța Guvernului nr. 10/2015. Măsura este justificată deoarece în prezent operatorii economici din România sunt dotați cu aparate de marcat electronice fiscale moderne, în majoritate, conectate la sistemul informatic al ANAF și transmit zilnic informații privind încasările realizate de comercianți.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti