Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Instituirea unui mecanism de evaluare și monitorizare cu scopul de a asigura aplicarea de către statele membre a acquis-ului Schengen


18.06.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L160 din 15 iunie 2022 a fost publicat Regulamentul (UE) 2022/922 al Consiliului din 9 iunie 2022 privind instituirea și funcționarea unui mecanism de evaluare și monitorizare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1053/2013.

Prezentul regulament instituie un mecanism de evaluare și monitorizare cu scopul de a asigura aplicarea de către statele membre a acquis-ului Schengen în mod eficace, eficient și corect, contribuind astfel la menținerea încrederii reciproce în rândul statelor membre și la buna funcționare a spațiului fără controale la frontierele interne.

Mecanismul de evaluare și monitorizare instituit prevede evaluări și activități de monitorizare obiective și imparțiale care vizează:

(a)verificarea aplicării acquis-ului Schengen în statele membre cărora acesta li se aplică integral, precum și în statele membre cărora, în conformitate cu protocoalele relevante anexate la TUE și la TFUE, acquis-ul Schengen li se aplică parțial;

(b)verificarea îndeplinirii condițiilor necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ului Schengen în acele state membre în privința cărora nu a fost adoptată o decizie a Consiliului care să precizeze dacă dispozițiile acquis-ului Schengen urmează să se aplice integral sau parțial, cu excepția statelor membre a căror evaluare va fi fost deja încheiată la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Evaluările pot avea ca obiect toate aspectele acquis-ului Schengen și iau în considerare funcționarea autorităților care aplică acquis-ul Schengen.

Evaluările pot avea ca obiect mai ales următoarele domenii de politică: gestionarea frontierelor externe, absența controalelor la frontierele interne, politica în domeniul vizelor, returnarea, sistemele informatice la scară largă care sprijină aplicarea acquis-ului Schengen, cooperarea polițienească, cooperarea judiciară în materie penală și protecția datelor.

Evaluările pot lua oricare dintre următoarele forme:

a) evaluări pentru prima dată;

Comisia organizează evaluări pentru prima dată după ce un stat membru își declară disponibilitatea de a fi evaluat.

b) evaluări periodice;

c) evaluări neanunțate;

Comisia poate organiza evaluări neanunțate, în special:

– pentru a evalua aplicarea acquis-ului Schengen aplicabil la frontierele interne;

– atunci când ia cunoștință de probleme emergente sau sistemice care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra funcționării spațiului fără controale la frontierele interne, inclusiv circumstanțe care ar constitui o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne în acest domeniu;

– atunci când are motive să considere că un stat membru își neglijează grav obligațiile care îi revin în temeiul acquis-ului Schengen, inclusiv atunci când are motive să considere că au loc încălcări grave ale drepturilor fundamentale.

d) evaluări tematice.

Comisia poate organiza evaluări tematice, în special pentru a evalua punerea în aplicare a unor modificări legislative semnificative, pe măsură ce acestea încep să se aplice, și a unor noi inițiative, sau pentru a evalua aspecte ale diferitelor domenii de politică sau practici ale statelor membre care se confruntă cu provocări similare.

Activitățile de monitorizare pot include oricare dintre următoarele:

(a) analiza planurilor de acțiune și a rapoartelor privind acțiunile ulterioare, prezentate de statele membre evaluate;

(b) noi vizite;

(c) vizite de verificare.

Evaluările și activitățile de monitorizare vor fi efectuate de echipe alcătuite din reprezentanți ai Comisiei și experți desemnați de statele membre. Reprezentanții și experți respectivi ar trebui să aibă calificările corespunzătoare, inclusiv cunoștințe teoretice solide și experiență, și ar trebui să fi efectuat cursul existent relevant.

Comisia va asigura cursuri de formare pentru evaluatorii Schengen în toate domeniile de politică relevante, cursuri care să includă componente privind drepturile fundamentale și funcționarea corectă a autorităților. Formarea primită de un expert pentru a deveni evaluator Schengen ar trebui să poată permite recunoașterea la nivel național a competențelor, cunoștințelor și abilităților sale dobândite în cursul unei astfel de formări.

În cazul în care nu sunt disponibile cursuri de formare pentru un domeniu de politică, ceea ce duce la o lipsă de experți calificați, un expert care dorește să devină evaluator Schengen ar trebui să poată să însoțească o misiune de evaluare în calitate de expert stagiar.

Rapoartele de evaluare ar trebui să fie concise și succinte. Ele ar trebui se vor concentra asupra deficiențelor cu impact semnificativ și vor evidenția domeniile în care ar putea fi aduse îmbunătățiri importante. Constatările minore nu ar trebui să facă parte din rapoarte. Echipa va comunica, însă, constatările respective statului membru evaluat la sfârșitul activității de evaluare, inclusiv autorităților responsabile de mecanismul național relevant de control al calității.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti