Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Aurora Ciucă: Azi, femeile sunt stăpânele propriului destin


21.06.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Aurora Ciucă

Aurora Ciucă

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Profesor Avocat Aurora Ciucă, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Aurora Ciucă: Înainte de toate, vă felicit pentru inițiativa acestui proiect atât de util pentru marea comunitate din care facem parte! Privind în urmă, pot să spun că viața mea profesională, cel mai adesea compusă din mai multe activități, a stat mereu sub semnul perseverenței și al dăruirii. Cele mai mari satisfacții au venit ca răsplată a unei munci susținute și a dorinței de a face lucrurile cât mai temeinic.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Aurora Ciucă: Implicarea este ”ingredientul” necesar atingerii performanței în orice domeniu de activitate. Cred că este vorba, pe de o parte, despre un proces de auto-cunoaștere, de  stabilire a limitelor proprii și, pe de altă parte, despre factori exteriori care, uneori, ar putea constitui obstacole. Oricum, în România, barierele prejudecăților au fost depășite. Dacă în urmă cu 108 ani Ella Negruzzi scria istorie încercând să-și găsească locul ca femeie-avocat în Baroul Iași și a devenit ”un caz”, astăzi accesul femeilor în profesiile juridice este un drept câștigat. Ceea ce face diferența este gradul de implicare.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Aurora Ciucă: Întrebarea dumneavoastră îmi amintește de Simone de Beauvoir și de celebrul ei panseu: ”Femeie nu te naști, ci devii”. Fiecare dintre rolurile despre care vorbiți se învață. Și, știm din experiențele proprii, drumul devenirii nu e lipsit de greutăți. Ideal ar fi să putem realiza un echilibru perfect între viața privată și viața profesională, însă, în lumea grăbită în care trăim, un asemenea deziderat este greu de atins. Cum nu există rețete și nici formule magice, ține de înțelepciunea și de forța fiecăreia dintre noi să reușească să reducă, așa cum spuneți, prejudiciile majore. Chiar dacă devenim prietene cu timpul și, în unele perioade, ne impunem reguli aproape cazone de disciplină, știm că trebuie să vorbim despre sacrificii, despre absențe, despre nopți albe și despre situații care cer înțelegere, sprijin și implicare (și) din partea familiei.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Aurora Ciucă: Cu siguranță, da. Cu determinare, cu efort susținut fiecare poate ajunge să-și materializeze visul profesional. În ultimele decenii domeniul juridic s-a… feminizat. Este evident în amfiteatre și în instanțe. Mai mult, flexibilitatea și posibilitățile de reorientare și de schimbare a profesiei de-a lungul vieții profesionale constituie un mare avantaj. Importantă este însă evaluarea cu onestitate a calităților și a capacităților proprii, astfel încât acestea să corespundă cu cerințele concrete ale activității pentru care optăm și să ne permită să atingem excelența. Este răspunsul și sfatul pe care îl dau și studentelor la întâlnirile destinate orientării în carieră.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Aurora Ciucă: Într-adevăr, femeile se bucură azi de egalitate, sunt stăpânele propriului destin. Știm că n-a fost mereu așa și mai știm că mișcarea de emancipare și lupta pentru drepturi a fost îndelungată și dificilă. Cum era și firesc, m-a preocupat acest aspect (din perspectiva drepturilor omului) și am dedicat mult timp cercetării arhivelor în căutarea unor date despre româncele extraordinare care au contribuit la schimbarea statutului și rolului femeii în societate: Calypso Botez, Alexandrina Cantacuzino, Eleonora Stratilescu, Elena Maissner, Maria Buțureanu etc. Primele femei care au îndrăznit să intre în universul (eminamente masculin) juridic au fost Sarmiza Bilcescu (Alimănișteanu), prima absolventă româncă de la Sorbona (1887) și Ella Negruzzi, pe care deja am amintit-o, prima licențiată a Facultății de Drept din Iași (1914). M-a impresionat forța cu care și-au susținut ideile, spiritul justițiar, dar și modestia și generozitatea cu care și-au dedicat viața unor idealuri. Rolul juristelor de astăzi cred că este la fel de important în transmiterea valorilor, în sensibilizarea cu privire la problemele actuale, în implicare socială, în combaterea unor prejudecăți și a unor fenomene care încă persistă (e.g. violența domestică). Contactul nemijlocit cu omul permite juriștilor modelarea și/sau corectarea unor comportamente și chiar influențarea unor destine. Mă bucură inițiativa UNBR privind educația juridică în școli (care, de fapt este un proiect ce exista în unele barouri, dar sub forma mai rigidă a cunoașterii conținutului legilor) și cred că femeile avocat au tactul și expertiza necesare pentru a-l implementa.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Aurora Ciucă: Modelele mele au fost mai mult livrești. Cea care continuă să mă fascineze este Regina Maria, o personalitate complexă, o regină artistă, dar și o regină-soldat care a avut o contribuție esențială la realizarea României Mari. Aș fi nedreaptă dacă nu aș aminti că le-am privit cu admirație pe multe dintre profesoarele mele din diferite etapele de formare și am realizat un ”mozaic” al calităților lor care mi-a folosit în unele împrejurări. Oricum, sunt mereu atentă la oamenii din jur și sunt dispusă oricând să primesc o lecție de eleganță, de tact, de curaj, de onestitate…

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Aurora Ciucă: Traversarea deșertului pandemic a fost un test de rezistență și de adaptare. Dincolo de temerile partajate cu întreaga planetă, pe plan profesional am continuat să fac cursurile cu studenții, cu stagiarii (la INPPA), cu doctoranzii, să ”merg” la conferințe… Totul din micul meu birou de acasă, pe care l-am dotat cu cele necesare comunicării și în care i-am invitat, pe rând, pe cei amintiți. În așteptarea revenirii la normalitate am planificat cu colegele mele din Asociația ”Vespasian V. Pella” proxima întâlnire…

Pe plan personal, a fost o perioadă de refugiu… interior, un timp al bilanțului, al introspecției. Dincolo de buletinele medicale, de perceperea dureroasă a fragilității condiției umane și a morții ca breaking-news, terapia a constat în lectură, în lungi dialoguri (la distanță) cu cei dragi. La capătul lunilor de pandemie am publicat două volume de versuri, dintre care unul (intitulat Noli me tangere) inspirat de zeița Themis…

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Aurora Ciucă: Gândul meu se îndreaptă spre colegele de azi, dar și spre cele de mâine cu îndemnul Sapere aude! Să îndrăznim să știm mai mult și să contribuim împreună, într-o frumoasă solidaritate, la crearea unei lumi mai bune și mai drepte.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Aurora Ciucă: Și eu vă mulțumesc pentru această invitație la dialog! Mult succes proiectului Women in Law!

Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro