Judecătoria Iași. Despăgubiri pentru întârzierea cu mai mult de 3 ore a zborului
21.06.2022 | Paula-Alina LUPU

Judecătoria Iași, sent. civ. nr. 13154 din 10 decembrie 2021, disponibilă pe rolii.ro
În speță, reclamanta a cumpărat un pachet de servicii turistice care includea și transportul aerian pe ruta Heraklion – Iași, plecarea urmând să aibă loc la ora 10:20, sosirea la ora 12:35, distanța fiind de 1335 km (distancefromto.net).
Zborul a avut loc cu o întârziere mai mare de 3 ore, ora plecării fiind 14:00, iar sosirea la 17:45.
Conform Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului a trimis pârâtei notificări în vederea soluționării amiabile a cauzei și, în pofida răspunsului favorabil, încă nu i-a fost achitată suma solicitată cu titlu de compensație.
Instanța de judecată a reținut faptul că, potrivit art. 6 – art. 7 din Regulamentul sus indicat, pasagerii au dreptul la o compensație de 250 euro pentru zborurile de 1500 km sau mai puțin.
De asemenea, instanța a avut în vedere cele statuate de C.J.U.E. în Hotărârea din 19.11.2009 pronunţată în cauzele cauzele conexate C-402/07 şi C-432/07 Sturgeon împotriva Condor Flugdienst GmbH (C-402/07) şi Stefan Böck, Cornelia Lepuschitz împotriva Air France SA: „prejudiciile suferite de pasagerii aerieni în cazul anulării sau al întârzierii prelungite sunt similare, pasagerii zborurilor întârziate nu pot fi trataţi diferit de cei ai zborurilor anulate fără a se aduce atingere principiului egalităţii de tratament.”
Regulamentul nr. 261/2004 trebuie să fie interpretat în sensul că pasagerii zborurilor întârziate pot fi asimilaţi pasagerilor zborurilor anulate în vederea aplicării dreptului la compensaţie şi pot astfel invoca dreptul la compensaţie prevăzut la articolul 7 din acest regulament atunci când ajung la destinaţia lor finală cu trei ore sau mai mult după ora de sosire prevăzută iniţial de operatorul de transport aerian.
Cu toate acestea, o asemenea întârziere nu dă naştere unui drept la compensaţie în favoarea pasagerilor dacă operatorul de transport aerian poate face dovada că întârzierea prelungită este cauzată de împrejurări excepţionale care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile, cu alte cuvinte împrejurări care scapă de sub controlul efectiv al operatorului de transport aerian.
Or, instanţa reţine că, în cauză, operatorul de transport nu a depus un răspuns faţă de pretenţiile reclamantei, nu a transmis nicio dovadă la dosar de natură să infirme situaţia de fapt rezultând din înscrisuri, motiv pentru care a admis cererea de angajare a răspunderii civile contractuale, a obligat pârâta la plata sumei de 250 euro cu titlu de despăgubiri și dobânda legală penalizatoare calculată asupra acestei sume până la data plății efective a sumei și, de asemenea, onorariu de avocat.
Av. Paula-Alina Lupu, Baroul Iași