Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Iași. Despăgubiri pentru întârzierea cu mai mult de 3 ore a zborului


21.06.2022 | Paula-Alina LUPU
Secţiuni: Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură civilă, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

Judecătoria Iași, sent. civ. nr. 13154 din 10 decembrie 2021, disponibilă pe rolii.ro

 În speță, reclamanta a cumpărat un pachet de servicii turistice care includea și transportul aerian pe ruta Heraklion – Iași, plecarea urmând să aibă loc la ora 10:20, sosirea la ora 12:35, distanța fiind de 1335 km (distancefromto.net).

Zborul a avut loc cu o întârziere mai mare de 3 ore, ora plecării fiind 14:00, iar sosirea la 17:45.

Conform  Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului a trimis pârâtei notificări în vederea soluționării amiabile a cauzei și, în pofida răspunsului favorabil, încă nu i-a fost achitată suma solicitată cu titlu de compensație.

Instanța de judecată a reținut faptul că, potrivit art. 6 – art. 7 din Regulamentul sus indicat, pasagerii au dreptul la o compensație de 250 euro pentru zborurile de 1500 km sau mai puțin.

De asemenea, instanța a avut în vedere cele statuate de C.J.U.E. în Hotărârea din 19.11.2009 pronunţată în cauzele cauzele conexate C-402/07 şi C-432/07 Sturgeon împotriva Condor Flugdienst GmbH (C-402/07) şi Stefan Böck, Cornelia Lepuschitz împotriva Air France SA: „prejudiciile suferite de pasagerii aerieni în cazul anulării sau al întârzierii prelungite sunt similare, pasagerii zborurilor întârziate nu pot fi trataţi diferit de cei ai zborurilor anulate fără a se aduce atingere principiului egalităţii de tratament.”

Regulamentul nr. 261/2004 trebuie să fie interpretat în sensul că pasagerii zborurilor întârziate pot fi asimilaţi pasagerilor zborurilor anulate în vederea aplicării dreptului la compensaţie şi pot astfel invoca dreptul la compensaţie prevăzut la articolul 7 din acest regulament atunci când ajung la destinaţia lor finală cu trei ore sau mai mult după ora de sosire prevăzută iniţial de operatorul de transport aerian.

Cu toate acestea, o asemenea întârziere nu dă naştere unui drept la compensaţie în favoarea pasagerilor dacă operatorul de transport aerian poate face dovada că întârzierea prelungită este cauzată de împrejurări excepţionale care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile, cu alte cuvinte împrejurări care scapă de sub controlul efectiv al operatorului de transport aerian.

Or, instanţa reţine că, în cauză, operatorul de transport nu a depus un răspuns faţă de pretenţiile reclamantei, nu a transmis nicio dovadă la dosar de natură să infirme situaţia de fapt rezultând din înscrisuri, motiv pentru care a admis cererea de angajare a răspunderii civile contractuale, a obligat pârâta la plata sumei de 250 euro cu titlu de despăgubiri și dobânda legală penalizatoare calculată asupra acestei sume până la data plății efective a sumei și, de asemenea, onorariu de avocat.

Av. Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti