Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

ANSPDCP. Operator sancționat cu 7.000 euro întrucât reprezentanții societății de pază colectau și prelucrau datele cu caracter personal în scopul accesului persoanelor la intrarea în complexul rezidențial
20.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. contravențional, Cyberlaw, Data protection, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 20 iunie 2022, Autoritatea Națională de Supraveghere a anunțat că a finalizat o investigație la operatorul Asociația de Proprietari Aviației Park, în urma căreia s-a constatat încălcarea prevederilor Regulamentului General privind Protecția Datelor (RGPD), potrivit unui comunicat.

Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă astfel:

– amendă în cuantum de 9.885,80 lei, echivalentul a 2.000 EURO pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. a) și c) și alin. (2) prin raportare la art. 6 din RGPD, întrucât operatorul a prelucrat în mod excesiv datele cu caracter personal (nume, prenume, seria și nr. actului de identitate, destinația, ora sosirii, ora plecării, observații) ale livratorilor și/sau curierilor în calitate de persoane vizate, fără un temei legal justificat raportat la scopul prelucrării (controlul accesului în complexul rezidențial) și fără să prezinte dovezi că asigură informarea corectă și completă a persoanelor vizate, precum și că datele prelucrate sunt adecvate, relevante și limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopul prelucrării;

– amendă în cuantum de 24.714,50 lei, echivalentul a 5.000 EURO pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. e) și alin. (2) din RGPD, deoarece operatorul nu a stabilit o perioadă de stocare a datelor cu caracter personal prelucrate prin intermediul sistemului de supraveghere video (imaginile) și le-a stocat pe o perioadă mai mare decât cea necesară îndeplinirii scopului în care sunt prelucrate, respectiv controlul accesului în condominiu, deși avea obligația de a păstra imaginile într-o formă care să permită identificarea persoanelor vizate pe o perioadă care nu depășește perioada necesară îndeplinirii scopurilor în care sunt prelucrate datele.

Investigația a fost demarată ca urmare a unei sesizări, prin care se semnala o posibilă încălcare a dispoziţiilor RGPD, întrucât reprezentanții societății de pază colectau și prelucrau datele cu caracter personal în scopul accesului persoanelor la intrarea în complexul rezidențial, sens în care solicitau o serie de date persoanelor care intrau în complex și le notau într-un registru intern.

Din investigație a rezultat că prelucrarea datelor în scopul accesului în complexul rezidențial se realiza conform unui contract de prestări-servicii de pază încheiat între asociația de proprietari (operatorul) și societatea de pază (împuternicitul), prin care asociația a mandatat societatea de pază să asigure paza și protecția obiectivului prin agenți de pază și să completeze registrul de evidență a accesului persoanelor. În acest sens, operatorul a emis pentru împuternicit instrucțiunea conform căreia agenții care efectuează serviciile de pază completează Registrul de Evidență Acces Persoane cu datele personale menționate în rubricile acestuia, respectiv nume, prenume, seria și nr. actului de identitate, destinația, ora sosirii, ora plecării, observații, exclusiv pentru serviciile de livrări și/sau curierat.

Totodată, în cadrul investigației s-a constatat faptul că la nivelul complexului rezidențial controlul accesului se realiza și prin intermediul sistemului de supraveghere video, iar Asociația de proprietari nu a putut face dovada respectării principiului limitării legate de stocare, statuat de art. 5 alin. (1) lit. e) din RGPD, respectiv stabilirea de termene adecvate de stocare a imaginilor, constatându-se existența de imagini stocate cu o vechime de aproximativ un an și jumătate.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti