Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Declarație comună privind operaționalizarea spațiului digital comun România – Republica Moldova
20.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 16 iunie 2022, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a semnat la Chișinău, împreună cu Iurie Țurcanu, viceprim-ministrul moldovean pentru Digitalizare, o declarație comună privind constituirea unei Comisii mixte pentru implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre cele două state, potrivit unui comunicat.

Președinția Comisiei mixte va fi exercitată de fiecare parte semnatară a declarației prin rotație, timp de șase luni. Primul președinte al Comisiei a fost desemnat Octavian Oprea, vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României.

Iurie Țurcanu: “Prin acest pas transmitem un mesaj clar cetățenilor și autorităților de nivel național, regional și internațional, precum și comunității de afaceri și TIC din stânga și din dreapta Prutului, anume că acest spațiu digital comun între Chișinău și București ne va propulsa către un nou nivel administrativ și economic.”

Sebastian Burduja: “Trăim astăzi o zi cu adevărat istorică. Așa cum spunea prietenul, colegul, distinsul domn Țurcanu, acest spațiu digital comun înseamnă șansa țărilor noastre să se dezvolte integrat, armonios, în pas cu vremurile. Unirea digitală înseamnă șansa dezvoltării. Digitalizarea înseamnă conectarea oamenilor la oportunități: conectarea cetățenilor între ei, conectarea cetățenilor la serviciile statului, precum și la oportunitățile pe care le oferă mediul privat. Podurile peste Prut nu trebuie să fie doar din beton, ciment și fiare: ele se pot face mai ușor, eficient, digital, prin noile tehnologii. Prin efortul nostru comun, România și Republica Moldova pot avea un brand comun în fața întregii Europe: un brand al transformării digitale care se bazează pe resursa umană excelentă pe care o avem în ambele statele.”

Octavian Oprea: “Acest moment marchează conectarea digitală a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană – de acum încolo, din punct de vedere digital, cetățenii de peste Prut vor putea beneficia de drepturi digitale similare cu ale cetățenilor europeni. Putem să spunem că astăzi Republica Moldova s-a integrat din perspectivă digitală în Uniunea Europeană.

Pe agenda comună a delegațiilor din România și Moldova se regăsește intensificarea parteneriatului strategic și a dialogului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României în domeniul transformării digitale, cu următorii pași:
– crearea unui spațiu digital comun între Republica Moldova și România;
– realizarea schimbului de date între instituțiile celor două state;
– recunoașterea mutuală a semnăturilor electronice;
– elaborarea unei agende comune de lucru în domeniul transformării digitale;
– dezvoltarea platformelor, infrastructurilor digitale și a serviciilor publice electronice;
– facilitarea investițiilor și a antreprenoriatului inovativ în domeniul tehnologiei informației;
– asigurarea securității cibernetice.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti