Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Reconstrucția scenei unei crime. Strategia bluffing (cacealma) (III)
21.06.2022 | Neculai ZAMFIRESCU

Secţiuni: Articole, Drept penal, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

IN MEMORIAM procuror criminalist Aurelian Iana

Manualele de tactică criminalistică structurează materia pe unități de învățare: tactica cercetării la fața locului; dispunerea și valorificarea constatării criminalistice și a expertizei judiciare în activitatea de cercetare penală; tactica efectuării percheziției și a ridicării de obiecte și înscrisuri; tactica ascultării persoanelor în cadrul anchetei penale; tactica efectuării confruntării.

Cercetările fundamentale privitoare la aceste unități de învățare reflectă dispozițiile codului de procedură penală. Deci, putem vorbi despre, tactica aplicată în faza urmăririi penale “in personam”.

Potrivit procedurii investigației criminale, studierea probelor și a celorlalte materiale ale cauzei presupune procese de observare și cercetare ce exced reglementarilor procedurii penale. Investigația criminală are o procedură liberă, o procedură a  gândirii independente.

În materie criminală conținutul fiecărui act probatoriu atrage o anumită metodă de observare, aplicarea unor anumite modele și a unor strategii ale identificării, cum ar fi: citirea printre rânduri și decriptarea, observarea exploratorie a faptelor și împrejurărilor exterioare, trecerea de la clasica idee a psihologiei persoanelor (justițiari, justițiabili) la ideea psihanalizei manifestărilor și a memoriei mijloacelor de probă.

Reconstrucția scenei unei crime, permite pregătirea oricărei forme investigative, oferă elementele necesare derulării investigațiilor, indicând totodată strategii cu utilitate practică. Reconstrucția scenei unei crime este o operațiune ale cărei elemente rămân în permanentă posibilitate de extrapolare.

Prezentăm actul reconstrucției scenei unei crime din al cărui cuprins am făcut remarca unui element investigativ ce a sugerat strategia de determinare a recunoașterii săvârșirii acțiunii criminale.

Remarca acțiuni precipitate a atras un semn de întrebare, ce a determinat starea de grabă.

Ipoteza intervenției unui fapt sau împrejurări exterioare s-a verificat ca urmare a observațiilor realizate în afara locuinței. Respectând intervalul orar critic, prin observație s-a constatat că în momentele trecerii unei persoane pe trotuarul opus, pe sub iluminatul public, umbra persoanei este proiectată pe ferestrele locuinței victimei, și implicit în locuință.

Am convenit că “apariția umbrei” a fost motivul precipitării făptuitorului. Am propus procurorului criminalist aplicarea unei strategii, acesta a acceptat provocarea și a prezentat suspectului elementele reconstrucției scenei crimei, sub forma unei mărturii. Pe parcursul prezentării, suspectul a replicat “DA, știu, cineva s-a uitat pe fereastră”. Astfel, procurorului criminalist AURELIAN IANA îi atribuim meritul de a fi prezentat, pentru prima dată unei instanțe de judecată, mijlocul de probă denumit “reconstrucția scenei unei crime”. Au urmat și alte prezentări.

Se poate replica că am folosit strategia bluffing (cacealma), însă, cacealmaua este atunci când pretinzi că ai informații pe care nu le ai de fapt, noi am produs un model de adevăr desprins din chiar situația de fapt care ne-a oferit o reprezentate foarte foarte foarte exactă a scenei crimei[2].


[1] Elementele modus operandi vor face obiectul unor viitoare prezentări.
[2] Ofițeri ai echipei investigative, N. Zamfirescu, C. Costache, Magdalena Spiridon (Voinea)


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti