Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ineficiența soluției lui Rawls din Two concepts of rules în contextul judiciar românesc
21.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Procedură penală, Revista revistelor juridice, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Bogdan Emil Gubici

Bogdan Emil Gubici

În AUBD – Forum Juridic nr. 1/2022 a fost publicat articolul cu titlul „Ineficiența soluției lui Rawls din Two concepts of rules în contextul judiciar românesc”, redactat de drd. Bogdan Emil Gubici.

Articolul își propune să păstreze deschisă discuția cu privire la necesitatea formulării unei teorii care să seteze linii directoare pentru exercitarea justă a discreției judecătorilor aplicabile în demersul individualizării pedepselor. Pentru a îndeplini acest obiectiv, se expune esența lucrării lui John Rawls, Two concepts of rules, în care autorul prezintă pe scurt criticile aduse justificării pedepsei în temeiul teoriilor utilitariste de către adepții teoriilor retributive, în special cu privire la problema pedepsirii persoanelor nevinovate, apoi propune o soluție pentru rezolvarea acestora. Soluția sa, formulată de asemenea natură încât să devină aplicabilă general, este analizată în contextul judiciar românesc prin raportare la un caz ipotetic, urmărindu-se demonstrarea faptului că demersul lui Rawls, deși legitim, este insuficient, iar problemele justificării utilitariste a pedepsei rămân valabile cel puțin în parte.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti