Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Iuliana Petrușchevici: O femeie avocat trebuie să lucreze mai mult și să dovedească mai mult decât un bărbat pentru a putea ajunge la același nivel profesional


22.06.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Iuliana Petrușchevici

Iuliana Petrușchevici

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Iuliana Petrușchevici, DOMOKOS PARTNERS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Iuliana Petrușchevici: Este destul de greu să spun ce mă definește pe mine ca profesionist, ca avocat. Dar vă pot spune ce mi-au spus oamenii și clienții pentru care am lucrat și anume că îmi pasă. Mulți clienți au apreciat nu doar faptul că am rezultate, ci și că îi tratez cu căldură și construiesc încredere. Profesia de avocat este adesea văzută ca o profesie rece, în care nu trebuie să pui suflet în cazurile persoanelor pe care le reprezinți. La mine nu e cazul. Eu cred că e nevoie să pui și suflet alături de oamenii pentru care lucrezi. Nu poți fi un avocat bun dacă nu poți să câștigi încrederea reală a clientului tău. Și asta ține de cât de mult îți pasă de fiecare client și caz în parte.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Iuliana Petrușchevici: Dacă ne referim la cadrul legal sau profesional, consider că nu este limitată. Trăim vremuri în care femeile nu mai sunt împiedicate în mod formal să își aleagă o anumită carieră. Dacă ne referim însă la cutumele sociale și la cele profesionale, aici mai sunt aspecte de îmbunătățit. Cred că o femeie avocat trebuie să lucreze mai mult și să dovedească mai mult decât un bărbat pentru a putea ajunge la același nivel profesional.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Iuliana Petrușchevici: Eu nu cred că femeile ”trec” de la un rol la altul. Nici bărbații nu fac asta. Nu îmi amintesc ca bărbații să fie întrebați cum au trecut de la rolul de tată la cel de inginer/avocat. 🙂 Doar că, în mod tradițional, societatea a asociat mereu femeia cu rolurile ce țin de familie și copii, iar bărbatul a fos pus, mai mereu, în rolul de a munci și de a întreține financiar familia. Personal, îmi asum și îmi trăiesc atât rolul de mamă, de soție și de fiică, dar și cel de avocat, pentru că toate fac parte din viața mea. Nu e nevoie să punem filtre unui rol, pentru că rolul de mamă, spre exemplu, nu ar trebui să fie incompatibil cu rolul de avocat. Și dacă cumva această situație apare, atunci noi, ca femei, ar trebui să punem limite. De altfel, asta am și făcut: am căutat acel mediu de profesioniști în avocatură care să înțeleagă și să accepte responsabilitățile pe care le am ca mamă. Nu a fost ușor, însă, din fericire, acum am găsit acest colectiv.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Iuliana Petrușchevici: Sigur, fără îndoială. În zilele noastre există foarte multe oportunități de dezvoltare profesională pentru femei în domeniul juridic. Însă oportunitatea există doar dacă urmărești un scop anume. Tocmai din acest motiv este important să ne definim propriul obiectiv profesional pe termen lung și apoi să facem eforturi pentru a ne apropia de acel obiectiv. Aici mai adaug doar faptul că pentru femei acest drum poate fi uneori ceva mai dificil decât pentru bărbați, tocmai datorită percepțiilor cu privire la rolurile pe care le are o femeie în societate. Dar asta ține mai mult de cutuma socială și cea profesională, care, însă, se schimbă în bine.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Iuliana Petrușchevici: Legea este despre responsabilitate și despre consecințe. Orice persoană care lucrează în acest domeniu, indiferent dacă e bărbat sau femeie, lucrează cu aceste concepte. Diferența este că femeile folosesc mai mult aceste concepte și în afara contextului profesional, spre exemplu, în educația copiilor sau în relațiile de familie. Ca avocat, îi spunem clientului că este responsabil pentru decizile sale, dar și acasă îi spunem copilului – altfel, prin alte mijloace -, același lucru. Și faptul că folosim atâtea registre diferite – profesionale, familiale, personale, etc, – cred că ne face, pe noi, femeile, să avem un impact mai mare, atât în mediul profesional, cât și în afara lui.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Iuliana Petrușchevici: Femeile care au avut cel mai mare impact asupra mea sunt bunica maternă și mama mea. De la bunica mea am învățat că femeile sunt extrem de puternice și reziliente. Am petrecut o parte din copilăria mea cu ea și știu prin câte greutăți a trecut, cum a crescut singură trei copii. Și am văzut că poți avea atât căldură sufletească, cât și rigoare, atât înțelegere, dar și reguli. Iar mama a fost dintotdeauna un model de feminitate și eleganță pentru mine.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Iuliana Petrușchevici: Nu cred că mai trăim o epocă a pandemiei, dar avem acum alte provocări care ne testează capacitatea de adaptare. Cred că trăim o epocă în care modul în care lucrăm și trăim se schimbă dramatic, iar pandemiile/războaiele (oricare ar fi fost sau vor mai fi) nu fac decât să scoată în evidență aceste lucruri. Pandemia nu a făcut decât să ne arate cât de multe prejudecăți avem despre modul în care lucrăm și cât de greșit este mitul ”work-life balance”. Ideea că în timpul zilei suntem femei avocat, iar seara până a doua zi suntem mame sau fiice sau soții, este complet arbitrară. Și pandemia ne-a arătat exact asta. Sunt recunoscătoare că am putut trece prin acea perioadă destul de dificilă și că am învățat să fac din munca mea parte din viață, nu să o separ.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Iuliana Petrușchevici: Să aibă curajul să fie așa cum își doresc și să nu uite, printre toate rolurile pe care le au, de propria stare de bine. O femeie fericită și împlinită aduce zâmbet și armonie și celor din jur.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Iuliana Petrușchevici: Eu vă mulțumesc pentru invitație și oportunitatea de a vă împărtăși din experiența mea!

Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro