Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Târgu-Mureș. Încetarea procesului penal ca urmare a prescripției răspunderii penale


22.06.2022 | Renata DUMITRAȘ
Secţiuni: CCR, Drept penal, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură penală, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Renata Dumitraș

Renata Dumitraș

Judecătoria Târgu-Mureș a dispus încetarea procesului penal cu privire la inculpatul trimis în judecată prin rechizitoriul emis la data de 27.07.2021 pentru săvârșirea infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, conducerea unui autovehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale.

În acest sens, instanța a reținut că, de la data de 18.12.2016, când au fost săvârșite presupusele fapte reținute în sarcina inculpatului, a curs termenul general de 5 ani al prescripției răspunderii penale prev. de art. 154 alin. (1) lit. d) Cod Penal, care s-a împlinit cel mai târziu la data de 17.12.2021. Având în vedere Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale a României, s-a constatat că “în această perioadă nu a existat niciun caz de întrerupere a prescripției generale pentru a opera prescripția specială, fiind golite de conținut prevederile art. 155 Cod Penal deoarece legiuitorul nu a intervenit conf. art. 147 alin. 1 din Constituție în termenul legal de 45 de zile pentru a pune în acord cu legislația penală dispozițiile obligatorii ale instanței de contencios constituțional.”

Raționamentul parcurs de instanță care a stat la baza pronunțării acestei soluții se poate rezuma astfel:

– prin Decizia nr. 1092/2012, Curtea Constituțională a României a subliniat că prescripția răspunderii penale este normă de drept penal material;

– efectele Deciziei CCR nr. 297/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. (1) Codul Penal se produc de la data de 25.06.2018, data publicării în Monitorul Oficial al României;

– înăuntrul termenului de pronunțare din cauza dedusă judecății, respectiv la data de 09.06.2022, a fost publicată în Monitorul Oficial al României și din acel moment își produce efectele Decizia CCR nr. 358/2022 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 alin. (1) Codul Penal, iar în motivarea acesteia Curtea a arătat că în absența intervenției active a legiuitorului, pe perioada cuprinsă între data publicării Deciziei CCR nr. 297/2018 și până la intrarea în vigoare a unui act normativ care să clarifice norma, fondul activ al legislației nu conține vreun caz care să permită întreruperea cursului;

– prin OUG nr. 71/2022 publicată în Monitorul Oficial la data de 30.05.2022, urmare Deciziei CCR nr. 358/2022 legiuitorul a modificat art. 155 alin. (1) Cod Penal, urmând a avea următorul cuprins: Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului.

Concluzionând, prin prisma Deciziilor CCR anterior invocate și în lumina disp. art. 15 alin. (2) din Constituție, instanța a apreciat că art. 155 alin. (1) Cod Penal “trebuie interpretat prin prisma dezlegărilor instanței de contencios constituțional și trebuie apreciată ca fiind lege penală mai favorabilă, conf. art. 5 Cod Penal și care retroactivează în prezenta cauză”. (Sentința penală nr. ######## din 16 iunie 2022, pronunțată de Secția penală a Judecătoriei Târgu-Mureș)

Av. Renata Dumitraș, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro