Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Combaterea acţiunilor speculative în situații de criză
21.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Concurență, Fiscalitate, Monitorul Oficial al României, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 601 din 20 iunie 2022 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Prin prezentul act normativ se asigură un nivel ridicat de protecție a consumatorilor – cetățeni și operatori economici deopotrivă – împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și împotriva unor dezechilibre create pe piață artificial între cerere și ofertă cu scopul majorării prețurilor sau revânzării unor produse la prețuri speculative. Mai exact, sunt reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative emise de Parlamentul sau Guvernul României.

Pentru produsele, categoriile de produse sau serviciile identificate apreciate ca fiind esenţiale în raport cu specificul situaţiilor prevăzute mai sus, constituie acţiuni speculative:

a) practicarea unor preţuri nejustificat de mari;

b) limitarea, în mod nejustificat, a producţiei sau a vânzărilor;

c) acumularea de mărfuri de pe piaţa externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piaţa românească şi revânzării lor ulterioare la un preţ crescut în mod nejustificat.

În vederea evaluării acestor acţiunilor speculative prevăzute sunt avute în vedere următoarele criterii:

a) marjele de profit sau adaosurile comerciale pentru produsul sau serviciul respectiv, pentru a analiza o majorare disproporţionată a preţurilor faţă de cheltuieli;

b) nivelul preţului de vânzare comparativ cu preţurile practicate în ultimele 12 luni sau, după caz, pentru produse/servicii sezoniere, în perioadele similare ale ultimilor 3 ani, fără ca diferenţele să fie justificate obiectiv;

c) creşterea artificială a costurilor de producţie, inclusiv salariale, pentru a masca o creştere nejustificată a preţului produsului/serviciului final;

d) distribuţia produselor printr-un lanţ care cuprinde mai mulţi intermediari decât în mod uzual, fără ca acesta să sufere vreo transformare, cu scopul de majorare a preţului;

e) limitarea nejustificată a producţiei sau a vânzărilor, care a avut ca efect stoparea/diminuarea semnificativă a aprovizionării pieţei interne în lipsa unor factori economici sau de altă natură care să justifice o astfel de limitare/stopare;

f) mărirea stocurilor, într-o anumită perioadă, comparativ cu nivelul mediu al stocurilor existent în ultimele 12 luni sau, după caz, pentru produse/servicii sezoniere, în perioadele similare ale ultimilor 3 ani, fără ca diferenţele să fie justificate obiectiv.
Proiectul de ordonanță a parcurs etapele necesare de dezbateri și consultări cu reprezentanți ai mediului de afaceri, astfel încât mecanismul prin care statul va putea interveni, în situații excepționale, pentru categoriile de produse sau serviciile esențiale considerate în situații de risc speculativ să funcționeze în condiții reglementate clar, care să nu intre în conflict cu principiile pieței libere.

În vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentei Ordonanțe, Guvernul României stabileşte, prin hotărâre, la propunerea Ministerului Economiei şi a ministerului/instituţiei de resort, produsele, categoriile de produse sau serviciile apreciate ca fiind esenţiale în raport cu specificul situaţiilor prevăzute în Ordonanță şi care sunt considerate în situaţie de risc speculativ ce pot afecta buna funcţionare a economiei sau bunăstarea consumatorului. Hotărârea va fi emisă pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită, succesiv, prin hotărâre, pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

Intrare în vigoare: 20 iunie 2022

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti