Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Andreea Micu: Femeile nu își exercită profesia, ele o trăiesc


22.06.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Andreea Micu

Andreea Micu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Andreea Micu, Partener STOICA  & Asociații, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Andreea Micu: Unul dintre cele mai importante aspecte care mă definește este perseverența, mai ales atunci când încep un nou proiect. Ce înseamnă pentru mine perseveranța? Înseamnă să acord atenție în detaliu proiectului de la început până la final. De exemplu, dacă sunt situații în care nu am timp suficient sau nu pot investi resursele de care este nevoie, prefer să nu încep un nou proiect. Alte aspecte esențiale pentru mine sunt lucrul în echipă și munca cu echipa, este extrem de important în profesia noastră să ne coordonăm, să facem schimb de idei. Ca profesionist, îmi place să învăț de la ceilalți colegi, împreună suntem mai buni și mai pregătiți. Împreună suntem cu adevărat o forță, o voce. Cred cu tărie că numai în cadrul unei echipe putem scoate ce e mai bun din fiecare, iar contribuția fiecăruia este ca o piesă din puzzle. Puzzle-ul nu poate fi complet până nu adunăm toate piesele și nu le potrivim. De asemenea, îmi place mult latura psihologică a muncii în echipă, dar și latura umană a spețelor pe care le avem în lucru. Dincolo de ce înseamnă legea și dreptul există o țesătură de opinii, sentimente și strategii care caracterizează un dosar și nu puține sunt situațiile în care e nevoie să vezi în spatele dreptului – faptele, acolo se află cheia dosarului. Găsesc asta pasionant și asta mă motivează.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Andreea Micu: Din experiența mea, femeile se implică mult sufletește în orice întreprind. Dincolo de noile calități feminine care se văd în profesie, precum rațiunea, rigoarea, ordinea – care, în mod tradițional, erau mai degrabă un atribut al bărbaților – femeile nu își exercită profesia, ele o trăiesc. Însă, uneori implicarea poate fi excesivă, ceea ce este periculos, mai ales dacă se ajunge în zona de sentimentalism excesiv. Alteori, implicarea poate aduce soluția într-o situație complexă, pentru că inima vede atunci când creierul nu o face.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Andreea Micu: Nu există o rețetă spre succesul armonizării profesiei cu calitatea de mamă și parteneră de cuplu. Dar nu este nici imposibil să se ajungă la un echilibru și chiar e de dorit să găsești calea către echilibru, e cea mai benefică abordare. Se zice că e bine să schimbi un stres cu altul: alternanța familie-job poate fi benefică de-a lungul unei zile. Mai ales că toate aceste «haine» sunt complexe și presupun implicarea totală, nu merge cu jumătăți de măsură. Astfel, importantă e și înțelegerea pe care o primești din partea membrilor familiei, respectiv a colegilor de birou, pentru diversele situații care ne răpesc timpul fie într-o parte, fie într-alta.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Andreea Micu: Mediul juridic s-a transformat și s-a schimbat semnificativ, iar, în prezent, oferă femeilor toate oportunitățile posibile. Femeile sunt prezente în fiecare domeniu juridic, poate chiar mai mult decât bărbații. De la CEO cu background juridic în mari companii, până la Head of Legal în bănci, societăți din varii domenii, femeile știu să se ocupe cu pasiune de problemele juridice cu care se confruntă.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Andreea Micu: Așa este, e o perioadă de mare flexibilitate și de mare libertate pentru femei în a-și construi drumul dorit. Dar știm că orice alegere are un preț, uneori e bine să știm să punem punct sau să mai diminuăm motoarele, excesele nu sunt sănătoase. Mai ales că viața e una, la fel și perioadele din viață, lucrurile ni se întâmplă, vin și trec și numai de noi depinde cum ne raportăm la ele și cu câtă energie le învestim. Să nu uităm să ne bucurăm de micile plăceri, în fiecare zi, fie că vorbim de priveliștea de pe fereastră, o cafea cu un prieten, o melodie care ne aduce aminte de copilărie sau activitățile cu familia. Micile bucurii ale vieții sunt o formă de a ne păstra sănătatea emoțională și echilibrul.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Andreea Micu: O voi spune mereu, bunica mea este modelul meu feminin. Ea este un exemplu de dăruire în viața de familie și în profesie. A fost farmacistă și a făcut totul cu pasiune. Pentru ea, mereu, cel mai important lucru în orice a întreprins a fost OMUL. Si azi, la cei 86 de ani, este iubită de toți cei care au călcat pragul casei sale sau al farmaciei. Bunica este cea care m-a învățat că sensul în viață este să iubești, să dăruiești necondiționat, să fii bun. Spre asta aspir.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Andreea Micu: Nu m-am agitat prea tare. Sigur că a fost greu și probabil va mai fi, dar depinde și de noi cum gestionăm această provocare, cum ne raportăm la schimbările pe care le-a adus. Cu sprijinul bunului Dumnezeu, și eu și familia mea am scăpat de provocări în materie de sănătate. Am încercat să îmi duc viața cât de normal s-a putut. Totuși, perioada de stat acasă a fost extrem de stresantă, mai ales că am fost cu toții nevoiți să le rezolvăm pe toate în tandem – job, copii, probleme personale. A fost dificil, dar nu imposibil. Știți cum se spune, ceea ce nu te omoară, te întărește. Cu alte cuvinte, din orice încercare ieșim mai pregătiți pentru viață.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Andreea Micu: Le doresc mult succes în toate proiectele începute, să le facă cu pasiune și implicare! Numai așa proiectele pot fi duse la bun sfârșit așa cum visați! Și să nu uitați de micile bucurii ale vieții care ne ajută să găsim echilibrul în toate!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine! De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro