Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Adina Chilim-Dumitriu: Nu am simțit niciodată vreo limitare sau restricție pentru femei


23.06.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Adina Chilim-Dumitru

Adina Chilim-Dumitru

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Adina Chilim-Dumitriu, Partner NNDKP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Adina Chilim-Dumitriu: Vă mulțumesc și eu pentru invitația de a participa la acest interviu. Ce mă definește este faptul că sunt o persoană care caută creativitatea în munca pe care o face. Eu sunt avocat de consultanță, iar avocatura de consultanță este o muncă de creație – este tot timpul o provocare, atât în ceea ce privește implicarea directă, personală, cât și munca de echipă. De-a lungul timpului, am încercat mereu să abordez proiectele și solicitările clienților în mod cât mai creativ, altfel decât te învață școala, pentru a identifica soluții, fiecare proiect fiind o provocare. Caut elementul creativ – atât la nivel personal, în munca mea directă, precum și prin stimularea echipei în a găsi cele mai inovatoare și creative abordări (în limitele legislației și normelor aplicabile, bineînțeles).

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Adina Chilim-Dumitriu: Cred că implicarea femeilor în profesiile juridice nu este limitată, cel puțin nu în România. Din experiența mea, la Facultatea de Drept, ponderea studentelor este ridicată, fiind mai multe studente decât studenți în școală. La momentul când am făcut eu Facultatea de drept, raportul femei – bărbați între studenți era – am putea spune – chiar debalansat, ponderea studentelor fiind spre 70%, dacă nu mai mare, raport care s-a mai echilibrat în ultimii ani (am remarcat acest lucru din contactul pe care îl am cu studenții care doresc să participe la programele pentru studenți – școlile de vară și respectiv de toamnă – pe care le organizăm în cadrul NNDKP și pe care le coordonez de câțiva ani buni).

Există sau, mai corect, cred că a existat o percepție că la nivelul unor instituții sau autorități femeile aveau un acces mai limitat la anumite profesii sau poziții ierarhice, dar în ultimii ani s-a schimbat evident această abordare. Iar în ceea ce privește profesiile juridice, nu am simțit niciodată vreo limitare sau restricție pentru femei, din contră – inclusiv în firma noastră, numărul doamnelor avocat este mult mai ridicat decât cel al domnilor, la toate nivelurile de senioritate, inclusiv la nivelul parteneriatului firmei.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Adina Chilim-Dumitriu: Cred că depinde foarte mult de ceea ce iți dorești și cum vrei să abordezi lucrurile. O viață personală împlinită te poate pune într-o stare foarte bună de lucru și îți permite să fii cât mai creativ. Eu am căutat să găsesc echilibrul între viața personală și cea profesională și cred că am reușit. Am o familie frumoasă și am încercat – și chiar reușit – să nu aduc cu mine acasă problemele de la birou. Am și găsit în soțul meu un partener de viață care a știut să îmi tempereze „elanul muncitoresc” când ajung acasă. Totdeauna mi-a zis că avocatura nu este camera de gardă de la spital, nu moare nimeni pe masa de operație, iar lucrurile pot fi făcute într-un ritm normal. Sunt multe situații urgente, dar trebuie să înveți să le gestionezi. Un stil haotic de lucru la birou va aduce dezechilibru în timpul petrecut acasă.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Adina Chilim-Dumitriu: Categoric, da. Cum spuneam și mai devreme, cred că este important să găsești armonia între viața profesională și viața personală, iar o profesie juridică chiar îți permite acest lucru, dacă abordezi cu înțelepciune lucrurile.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Adina Chilim-Dumitriu: Într-adevăr, femeile au un rol foarte important în societate, în acest moment, aproape în orice profesie, iar în cele juridice cu atât mai mult cu cât nu am simțit sau văzut, de-a lungul timpului, limitări pentru „sexul frumos”.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Adina Chilim-Dumitriu: Categoric de-a lungul timpului, pentru că am citit mult, au fost multe personaje care m-au inspirat și poate chiar influențat, atât din literatură (ficțiune), cât și din istorie. Când eram în liceu, m-am recunoscut în personajul principal din cartea Cellei Serghi, Pânza de păianjen, care a ales, la rândul ei, să studieze dreptul. Nu am recitit cartea, nu știu dacă m-aș mai identifica la acest moment cu Diana, personajul respectiv.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Adina Chilim-Dumitriu: Surprinzător, chiar dacă la început, la fel ca toată lumea, nu am știut cum să gestionăm noua situație, destul de repede am transformat perioada de lockdown și școala online a copiilor într-un timp petrecut cu familia, de foarte bună calitate. Din punct de vedere profesional a fost, de asemenea, o perioadă foarte bună, anul 2020 fiind unul dintre cei mai buni pentru echipa mea, iar munca remote a făcut ca lucrurile să fie făcute foarte eficient.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Adina Chilim-Dumitriu: Să își găsească echilibrul între viața personală și cea profesională, care sunt două chestiuni interdependente. Gândirea pozitivă suprapusă cu rațiunea poate fi o rețetă de succes. Cel puțin la mine funcționează.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Adina Chilim-Dumitriu: Vă mulțumesc și eu!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro