Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Lansarea noului portal al Curții de Apel Galați
23.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 22 iunie 2022, Curtea de Apel Galați a dat publicității următorul comunicat:

Curtea de Apel Galați a lansat noul său portal aflat la adresa de internet https://cagl.ro, care oferă acces părților, reprezentanților și publicului la principalele servicii oferite de toate cele 13 instanțe din circumscripție: înregistrare dosar nou pe rolul instanței, depunere documente într-un dosar deja existent, plata taxei judiciare de timbru într-un dosar, eliberarea certificatelor de grefă, eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătorești, eliberarea copiilor dispozitivului unei hotărâri judecătorești.

Cu caracter de premieră, plata taxei judiciare de timbru este integrată complet în pașii de solicitare online a serviciului – prin redirecționare între portalul Curții de Apel Galați, www.ghiseul.ro și înapoi – similar cu mecanismul de plată online din cadrul comerțului electronic privat. Drept urmare, vă oferim o experiență fără obstacole, fără dovezi de plată scanate ori fișiere separate cu ordine electronice de plată, dar înlăturăm în același timp și posibilitatea de folosire a aceleiași dovezi de achitare a taxei de timbru pentru mai multe solicitări.

În acest scop, tot cu caracter inedit, Curtea de Apel Galați a încheiat un Acord de interconectare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, care administrează site-ul www.ghiseul.ro. În cadrul acestui proiect pilot, am dezvoltat împreună o interfață programatică (API) pentru integrarea plății online a taxelor cu portalul https://cagl.ro.

Credem că, prin acest proiect, deschidem drumurile pentru digitalizarea rapidă a serviciilor oferite de toate autoritățile și instituțiile publice din România. Suntem convinși că cetățenii ar avea de câștigat dacă plata online a taxelor, integrată în fluxul de lucru, ar fi implementată de către toate autoritățile și instituțiile publice din România, nu numai de către instanțele judecătorești. Interfața programatică (API) poate fi extinsă foarte ușor pentru plata integrată online a oricărui tip de taxă în beneficiul oricărei autorități și instituții publice din România.

Dintre avantajele folosirii acestui portal, enumerăm:

– Este un punct unic electronic de acces la servicii pentru toate cele 13 instanțe din circumscripția Curții de Apel Galați

– Lucrați în siguranță maximă. Mesajul e-mail trimis instanței cu solicitarea dumneavoastră și cu documentele atașate vă va fi trimis și dumneavoastră pe adresa de e-mail, ca să aveți dovada expedierii cererii

– Lucrați în confort. Nu vă mai deplasați la sediul instanței pentru depunerea cererilor și documentelor

– Nu vă mai deplasați la oficiul poștal sau la sediul primăriei pentru achitarea taxelor judiciare de timbru

– Simplu și ușor. Nu trebuie să mai lucrați cu dovezi scanate de plată a taxelor de timbru sau cu fișiere PDF cu ordine de plată electronice. Procesul de plată este complet integrat în fluxul de lucru, exact ca în cadrul comerțului electronic privat

– Nu plătiți nimic în plus, niciun comision bancar. Comisioanele aferente tranzacțiilor sunt suportate de către instituțiile beneficiare ale plăților, nu de către dumneavoastră.

Am ținut să arătăm că nu suntem mai prejos de alte state europene și să creăm un sit web la nivelul standardelor internaționale din domeniu. Drept urmare, noul portal al Curții de Apel Galați oferă tehnologii web moderne: layout responsive care se adaptează pe dimensiunea ecranului de vizualizare (desktop/laptop, tabletă, telefon mobil), mod întunecat/mod luminos cu selecție automată în funcție de tema sistemului de operare, formulare inteligente cu utilizare extinsă Javascript/jQuery, modul de funcționalități pentru persoanele cu dizabilități de vedere, elemente de interfață moderne, interfață în limbile română și engleză, login cu cont e-mail dar și cu aplicații single sign-on de la marii furnizori internaționali, interfață programatică (API) de conectare la ghiseul.ro securizată, ușor de folosit, bazată pe standardele din domeniu și foarte ușor de adaptat pentru orice taxă, impozit sau plată necesară în relația cu orice autoritate și instituție publică din România.

Portalul beneficiază și de posibilitatea de a crea conturi de utilizator prin intermediul aplicațiilor single sign-on Google ID, Facebook ID și Apple ID (confortabil, fără adresă de e-mail și fără parolă) ori pe baza adresei proprii de e-mail. Această funcționalitate este în curs de dezvoltare și va fi disponibilă public în curând. Ne propunem ca, în viitorul apropiat, pentru cei care își creează conturi – ne adresăm în special profesioniștilor dreptului, avocați, consilieri juridici, practicieni în insolvență, care adresează multe solicitări instanțelor – să existe posibilitatea de a salva datele uzuale din formulare, cererile anterioare și documentele (fișierele) încărcate, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să introducă toate datele din nou pentru fiecare solicitare.

Portalul oferă acces și la funcționalitățile existente anterior: contactează instanța prin e-mail (mesajul trimis este expediat în copie și dumneavoastră, ca să aveți dovada expedierii), accesează dosarul electronic și citațiile/comunicările electronice, accesează proiectul Historia cu documentele arhivistice digitalizate ale instanțelor gălățene, creează o programare la centrele de relații cu publicul ale instanțelor, accesează listele online cu desfășurarea ședințelor de judecată (dosare strigate, suspendate, în așteptare).

Vă invităm să folosiți portalul nostru situat la adresa https://cagl.ro și să ne transmiteți feedback-ul dumneavoastră.

Aducem mulțumiri Autorității pentru Digitalizarea României și Asociației de Plăți Electronice din România (APERO).

Așa cum arată și „inima” de pe portalul nostru, tot ceea ce facem, facem „cu mândrie pentru România”.

Numai împreună putem reuși.

Portalul Curții de Apel Galați: https://cagl.ro

Noutățile le puteți urmări și pe pagina de Facebook a Curții de Apel Galați.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti