Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Intervenția senatorului Titus Corlățean la APCE ref. prevenirea și combaterea antisemitismului în Europa
23.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 20-24 iunie 2022), a luat cuvântul pe marginea raportului cu tema: Prevenirea și combaterea antisemitismului în Europa, potrivit unui comunicat.

Titus Corlățean a arătat că antisemitismul, negarea Holocaustului, discriminarea și discursul motivat de ură sunt realități extrem de preocupante, tendințe care au fost semnalate în rapoartele de țară ale Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), precum și în Recomandarea de politică generală revizuită nr. 9 a ECRI privind prevenirea și combaterea antisemitismului, adoptată în 2021. Totodată, a salutat faptul că proiectul de rezoluție face referire la definiția antisemitismului, adoptată în urma unor negocieri dificile între statele membre, în timpul Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), martie 2016-martie 2017.

Referitor la experiența românească în domeniul prevenirii și combaterii antisemitismului, senatorul a evidențiat importanța raportului final din 2004 al Comisiei internaționale “Elie Wiesel” privind Holocaustul din România, ale cărui recomandări și concluzii au stat la baza adoptării unei legislații adecvate și creării unei arhitecturi instituționale robuste în acest domeniu, precum și adoptarea unor măsuri importante în domeniul educației. A menționat, de asemenea, adoptarea de către Parlamentul României în 2021 a Legii privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor, în baza căreia, începând din anul școlar 2023-2024, materia Istoria evreilor și Holocaustul va fi studiată obligatoriu în învățământul preuniversitar.

În cadrul dezbaterii în plen, Titus Corlățean a pledat pentru respingerea unui amendament promovat de parlamentari cu profil ideologic de extremă stânga, care consideră în mod eronat definiția antisemitismului adoptată de IHRA incompletă și ambiguă pe motiv că ar cataloga orice critici la adresa Israelului ca fiind antisemite. În urma intervenției în plen a senatorului român, membrii Adunării au respins prin vot acest amendament cu o largă majoritate.

Plenul Adunării a adoptat în final Rezoluția 2447 (2022) privind prevenirea și combaterea antisemitismului în Europa, cu 107 voturi pentru, 2 împotrivă și 7 abțineri.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti