Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Somația europeană de plată. Costuri și un caz practic legat de un litigiu transfrontalier în UE


24.06.2022 | Claudiu-Octavian ULICI
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept civil, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Claudiu-Octavian Ulici

Claudiu-Octavian Ulici

În ultimii ani, costurile litigiilor civile au crescut în mod semnificativ, iar distribuirea lor către părțile implicate înainte și după terminarea unei proceduri a devenit o chestiune complicată. Costurile de procedură au devenit un subiect de discuție important în multe jurisdicții și mai multe țări au adoptat o nouă legislație care liberalizează piața serviciilor juridice; tribunalele internaționale, cum ar fi Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-au luptat cu probleme legate de accesul la justiție; experți au fost însărcinați cu redactarea de rapoarte privind costurile litigiilor civile pentru a forma un ghid pentru reformele ulterioare; iar cercetătorii au publicat cărți și lucrări pe această temă. Legiuitorii, juriștii practicieni și academicieni au ajuns să realizeze că aceste costuri reprezintă factorul cel mai puternic în declanșarea litigiilor civile (Cost And Fee Allocation in Civil Procedure a Comparative Study, edited By Mathias Reimann University of Michigan Law School, Springer Science+Business Media B.V. 2012).

Legislația privind costurile și onorariile avocaților este un factor important în decizia dacă o dispută va conduce la un litigiu pe rolul instanțelor. De fapt, în materie civilă și comercială în care banii sunt de obicei obiectul principal, povara financiară a unui litigiu poate poate fi cel mai important considerent în a decide dacă se va sesiza sau nu instanța de judecată. Chiar dacă o chestiune este considerată suficient de importantă și chiar dacă șansele de reușită sunt considerate mari, este posibil ca o parte să nu poată sau să nu dorească să suporte costurile unui litigiu. Practic, înțelegerea normelor care reglementează cheltuielile de judecată este cea mai importantă în zona practicii curente, în țara de domiciliu. Cu toate acestea, atunci când litigiile transfrontaliere sunt în creștere rapidă, și când schimbările sunt frecvente în multe sisteme, devine din ce în ce mai important să se privească și dincolo de propria jurisdicție. Acest lucru este valabil atât pentru practicieni și legiuitori, cât și pentru cadrele universitare. (id.).

Abordând un caz practic, deja soluționat definitiv, legat de un litigiu transfrontalier, am fost contactat de o companie din Polonia pentru pretenții împotriva unei companii din Italia, ce a constat în neplata la termen a unei serii de facturi. Am observat ca fiind aplicabil Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somație de plată, pentru Italia REGOLAMENTO (CE) N. 1896/2006 DEL PARLAMENTO EUROPEO E DEL CONSIGLIO del 12 dicembre 2006 che istituisce un procedimento europeo d’ingiunzione di pagamento. Nu știu dacă am dat dovadă de curaj sau de inconștiență, dar am semnat prin corespondență cu societatea poloneză un contract de asistență juridică, aranjat pe două coloane română-engleză, pentru reprezentarea și recuperarea creanței de la societatea din Italia. Nu sunt vorbitor de italiană și cu atât mai mult de poloneză, dar mă bazam pe cunoștințele mele de drept și limbă engleză alăturat traducerilor oficiale ale regulamentului de pe site-ul Uniunii Europene.

Scopul regulamentului sus indicat este acela de a simplifica, de a accelera și de a reduce costurile de procedură în cauzele transfrontaliere referitoare la creanțele pecuniare necontestate, prin instituirea unei proceduri europene de somație de plată, și de a asigura libera circulație a somațiilor europene de plată în cadrul tuturor statelor membre prin stabilirea unor standarde minime prin respectarea cărora nu mai este necesară nicio procedură intermediară în statul membru de executare înaintea recunoașterii și executării. Cererea de somație europeană de plată atrage după sine plata oricăror cheltuielilor de judecată aplicabile, care includ, taxele de timbru onorariul avocatului, cheltuielile de comunicare sau notificare a documentelor în cazul în care aceasta este efectuată de o altă entitate decât o instanță.

Somația europeană de plată informează pârâtul că poate plăti reclamantului suma stabilită sau poate face opoziție în termen de treizeci de zile în cazul în care intenționează să conteste creanța. Pârâtul ar trebui să primească de la reclamant informații complete privind creanța și, de asemenea, ar trebui să fie prevenit în legătură cu valoarea juridică a somației europene de plată și, în special, în legătură cu consecințele pe care le-ar avea necontestarea creanței.

Astea fiind spuse, am procedat la completarea documentelor juridice conform Regulamentul (CE) nr. 1896/2006, am atașat actele doveditoare acceptate de părți (original întocmite în italiană și engleză)  și în copie certificată de mine, am anexat delegația mea de avocat cu drept de a profesa într-o țară membră U.E. După ce am terminat lucrarea am semnat electronic cu semnătură certificată și am trimis documentele pe e-mail la registratura instanței competente din Italia.

Inițial, am avut unele dificultăți legate de limbă, respectiv procedura civilă italiană, competența teritorială și taxele de timbru (contributo unificato). Am primit număr de înregistrare, apoi am  corespondat cu judecătorul și asistenta acestuia, în italiană și engleză (după ce au înțeles că italiană mea lasă de dorit), mi-a fost solicitată plata prin virament a taxei de timbru și chiar completarea inclusiv a formularului hotărârii instanței italiene. Creditorul a făcut un transfer bancar de aproximativ 300 € pentru întreaga procedură. Instanța sesizată declarându-se competentă, trebuia acum să examineze cererea mea și elementele de probă, pe baza informațiilor furnizate în formularul de cerere. Acest lucru i-a permis să examineze prima facie temeinicia cererii și, printre altele, putea să o respingă dacă este vădit nefondată sau inadmisibilă.

Îi Italia nu există un site de internet, cum avem noi (portal.just.ro sau mai ales www.curteadeapelcluj.ro) pentru a verifica stadiul procedurii sau soluția finală, iar telefonic s-a refuzat oferirea de informații asupra procedurii. Există totuși un intranet al instanțelor unde trebuia să mă înscriu ca avocat și să plătesc un abonament. Având în lucru în acel moment un singur litigiu în Italia, nu am considerat oportună înscrierea într-un Barou din Italia și probabil acest lucru ar fi fost complicat sau chiar imposibil de realizat. Cu toate acestea, instanța din Italia a respectat delegația mea și certificarea actelor făcută de mine.

După trecerea termenului de soluționare a cererii (30 de zile de la legala investire), procedura fiind considerată finalizată, ultima problemă de care m-am lovit a fost legată de comunicarea hotărârii. Cum a rezultat din corespondență, în viziunea instanței investite cu soluționarea cererii în Italia, administrativ nu sunt stabilite proceduri clare și taxele aferente pentru comunicarea cu alte state din U.E. Am rezolvat problema apelând la un serviciu de curierat din Italia (DHL nefiind acceptat) și am intrat în posesia hotărârii originale prin care cererea mea a fost admisă.

Hotărârea primită privind somația europeană de plată este executorie. În Italia, stat membru în care se poate solicita executarea, procedurile de executare ale somației europene de plată sunt reglementate de legislația lor națională. Am notificat debitorul pentru a face plata într-un anumit termen în contul bancar al creditorului și, dacă acest lucru nu se va întâmpla, voi sesiza organul de executare italian. Prevăd că ăsta va fi un alt episod.

Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro