AIJ solicită stabilirea de urgenţă a datei desfăşurării celui de-al doilea tur al Alegerilor CSM la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii în ipoteza în care candidaţii nu obţin majoritate de voturi
24.06.2022 | JURIDICE.ro

Vineri, 24 iunie 2022, Asociația „Inițiativa Pentru Justiție” a dat publicității următorul comunicat: Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, asociaţie profesională a procurorilor, observând calendarul alegerilor pentru alegerea viitorilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii, atrage atenţia şi solicită Comitetului Electoral Permanent să stabilească de urgenţă data desfăşurării celui de-al doilea tur al alegerilor la nivelul de parchete de pe lângă judecătorii în ipoteza în care candidaţii nu obţin majoritate de voturi.
Observând prevederile legale relevante, art. 16 alin. 2, 3 raportat la art. 8 alin. 4 din Legea 317/2004, cu următorul conţinut:
– art. 16 (2) „Sunt aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii:
e) doi procurori de la parchetele de pe lângă tribunale şi tribunalele specializate care au obţinut numărul cel mai mare de voturi la nivel naţional;
f) un procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii, care a obţinut numărul cel mai mare de voturi la nivel naţional.
(3) Dispoziţiile art. 8 alin. (4) se aplică în mod corespunzător”,
– art. 8 alin. 4 „În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritate de voturi, se organizează turul doi al alegerilor la care participă judecătorii şi procurorii clasaţi pe primele două locuri. Este ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi în turul doi al alegerilor „se constată că este imperios necesară stabilirea şi desfăşurarea celui de-al doilea tur al alegerilor.
În acelaşi timp, observând hotărârea Comitetului Electoral Permanent nr. 18 din data de 19 aprilie 2022, prin care s-a stabilit că în ipoteza desemnării candidatului atunci când în primul tur de scrutin niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor celor prezenţi în adunarea generală se organizează cel de-al doilea tur de scrutin, este cu atât mai necesar ca textele de lege în discuţie să fie interpretate în mod unitar. De altfel, această interpretare s-a impus şi cu ocazia desfăşurării procesului electoral pentru alegerea reprezentantului PICCJ, DNA ŞI DIICOT, fiind singura care răspunde scopului legii.
O altă interpretare ar contraveni însăşi expunerii de motive a Legii 317/2004, în care s-a subliniat necesitatea asigurării unei reprezentări cât mai largi a membrilor corpului magistraţilor. Alegerea unui membru CSM cu un număr de voturi care nu asigură majoritate conduce la o pierdere a reprezentativităţii şi la scăderea încrederii sistemului judiciar şi a societăţii civile într-o instituţie fundamentală pentru asigurarea funcţionării justiţiei şi, implicit, a democraţiei.