Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 1 comentariu

Parlamentul European subliniază importanța cazului istoric Roe vs. Wade (1973) care protejează dreptul la avort în Constituția SUA. UPDATE: Curtea Supremă anulează dreptul constituțional la avort
24.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept constitutional, Dreptul familiei, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 24 iunie 2022, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat o hotărâre care, timp de aproape jumătate de secol, a garantat dreptul femeilor la avort, potrivit hotnews.ro.

Jud. Samuel Alito: „Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept. „Roe v. Wade” a fost total nefondată de la început și trebuie respinsă. Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale.”

***

Deputații europeni condamnă regresul în ceea ce privește sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale femeilor din întreaga lume, inclusiv în SUA și în unele țări din UE, solicitând accesul sigur la avort.

Joi, 9 iunie 2022, deputații europeni au adoptat joi o rezoluție prin care amintesc Curții Supreme a Statelor Unite că este vital să susțină cazul istoric Roe vs. Wade (1973), care protejează dreptul la avort în Constituția SUA.

Aceștia îl îndeamnă pe președintele Joe Biden și administrația sa să asigure accesul la avorturi sigure și legale. Deputații europeni reiterează apelul adresat guvernului din Texas de a abroga rapid proiectul de lege al Senatului și solicită altor câteva state americane cu legi similare să își alinieze legislația la drepturile omului protejate la nivel internațional.

Interdicțiile și alte restricții privind avortul afectează în mod disproporționat femeile sărace, spun deputații europeni, subliniind că femeile care, din cauza barierelor financiare sau logistice, nu-și pot permite să călătorească la clinicile de sănătate reproductivă din statele sau țările vecine, sunt expuse unui risc mai mare de a fi supuse unor proceduri nesigure și care pun viața în pericol.

Profund îngrijorați de consecințele potențiale la nivel mondial în cazul în care cauza Roe vs. Wade ar fi răsturnată, deputații europeni subliniază că țările puternic dependente de ajutorul SUA pentru programele de sănătate publică ar putea reveni asupra angajamentului lor în ceea ce privește furnizarea de avort și alte drepturi reproductive. Serviciul European de Acțiune Externă, Comisia și toate țările UE ar trebui să compenseze orice posibilă reducere a finanțării americane pentru sănătatea și drepturile sexuale și reproductive (SDSR) la nivel global și să susțină cu tărie și să acorde prioritate accesului universal la avort sigur și legal în relațiile lor externe. Parlamentul propune ca profesioniștilor din domeniul medical care riscă să fie hărțuiți din punct de vedere juridic sau sub alte forme să li se ofere un refugiu sigur.

Întorcându-și atenția asupra țărilor UE, deputații europeni îndeamnă statele membre să dezincrimineze avortul, să elimine și să combată obstacolele din calea avortului sigur și legal și a accesului la serviciile SDSR, care ar trebui să fie garantate fără discriminare. Medicii nu ar trebui să refuze accesul femeilor la serviciile de avort pe motive de religie sau de conștiință, deoarece acest lucru poate pune în pericol viața pacientei.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti