Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Două monede antice de aur au fost returnate României de Poliția Marii Britanii. Conferință de presă la MNIR
01.07.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept penal, Life
JURIDICE - In Law We Trust

Ambasadorul României la Londra, ES Laura Popescu, a afirmat, miercuri, 29 iunie 2022, la conferinţa de presă de la Muzeul Național de Istorie a României prilejuită de repatrierea celor două valoroase monede antice de aur, recent recuperate din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, faptul că „acest eveniment (…) marchează finalul călătoriei spre casă a celor două piese micuţe, dar atât de importante pentru România, pentru tezaurul nostru naţional. Nu este simplu să încercăm să recuperăm tot ce s-a împrăştiat prin lume, mai ales în ultimii ani. Şi ceea ce se întâmplă astăzi a fost posibil datorită colaborării foarte bune între autorităţile din Marea Britanie şi România.”
Potrivit Agerpres, diplomatul a confirmat că acesta a adus kosonii în ţară şi i-a predat MNIR: „Ne bucurăm că am putut fi parte a încă unei etape din acest proces de recuperare a patrimoniului nostru, care se află încă, într-o parte semnificativă, în cu totul alte părţi decât ar trebui să fie, şi anume aici, la muzeu.”

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a dezvăluit faptul că vestea privind recuperarea celor doi kosoni i-a fost transmisă la telefon: „(…) A fost primul telefon din viaţa mea (…) în care mi s-a spus: ‘Am doi kosoni!’. (…) Atunci l-am anunţat pe domnul Oberländer şi am reuşit să facem repatrierea acolo unde le este locul, în Muzeul Naţional de Istorie, acestor importante piese de tezaur românesc.”
În acest context, Ministrul a semnalat faptul că Legea arheologiei „stă pe undeva prin Parlament. (…) Sper să corectăm această lipsă de activitate sau de acţiune politică prin noul Cod al Patrimoniului, care să pună la locul ei arheologia de toate felurile, inclusiv cea desfăşurată de amatori, să creeze cadrul astfel încât tot ce se află pe teritoriul României să rămână pe teritoriul României.”

Directorul General al MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a salutat buna colaborare între autorităţile române şi cele britanice, caracterizând drept „un moment important” faptul că putem să vedem la Bucureşti „o nouă tranşă din aurul dacic, care, din păcate, a părăsit teritoriul naţional în urmă cu peste două decenii şi de atunci suntem pe urmele lui”.

La eveniment au fost prezenţi Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, ES Andrew Noble, fostul Procuror General al României Augustin Lazăr şi Ciprian Miron, comisar şef, şeful Direcţiei Investigaţii Criminale din Poliţia Română.

Cu acest prilej au fost expuse și au putut fi admirate cele două monede antice de aur (foto MNIR).

Potrivit MNIR, la data de 23 iunie 2022, doi reprezentanţi ai Metropolitan Police au predat artefactele către Ambasadorul României la Londra, acestea fiind confiscate de către poliţia britanică de la un dealer de antichităţi. Reprezentanţii respectivei companii au fost foarte cooperanţi şi au renunţat la dreptul de proprietate asupra monedelor, fără pretenţii materiale, în favoarea statului român, având în vedere că ele provin din excavări ilegale.

În perioada 2014 – 2017, Marea Britanie a primit din partea României mai multe comisii rogatorii internaţionale privind recuperarea de bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, unitatea Art & Antiques din cadrul Metropolitan Police fiind desemnată să le pună în executare. Ulterior activităţilor desfăşurate în cadrul comisiilor rogatorii, poliţiştii britanici au identificat cele două piese antice de aur.

***

27 iunie 2022: Reprezentanți ai London’s Metropolitan Police Service au înmânat Ambasadorului României la Londra, ES Laura Popescu, două monede antice de aur aparținând patrimoniului nostru cultural național.

Monedele au fost recuperate în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Artefactele vor fi transmise către Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).

Ambasada României în Marea Britanie a mulțumit sâmbătă, printr-un comunicat, întregii echipe care a făcut posibilă această recuperare de mare însemnătate – detectivii John Roch, Ray Swan și Sophie Hayes, de la Unitatea Art & Antiques din cadrul Metropolitan Police, alături de atașații de interne de la Londra ai țării noastre.

* * *

Muzeul Național de Istorie a României a anunțat organizarea unei conferințe de presă intitulate „Noi piese adăugate Tezaurului Istoric al României”, cu prilejul readucerii în țară a celor două monede antice de aur, cu o valoare excepțională, recuperate recent din Marea Britanie, și anume, doi stateri emiși în secolul I a.Chr., primul de tip Koson, varianta fără monogramă, al doilea de tip pseudo-Lysimachos, emis la Callatis.

MNIR a precizat că cele două monede, extrem de rare, fac parte dintr-un tezaur sustras din zona vechii capitale dacice Sarmizegetusa Regia – arie cu patrimoniu arheologic protejat – de către persoane implicate în activități ilegale de detecții și săpături în această zonă, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România și puse în vânzare pe piața internațională numismatică din Europa și SUA.

Evenimentul va avea loc miercuri, 29 iunie 2022, orele 16:00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București și se va desfășura în prezența ES Ambasador Laura Popescu, a Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, și a Directorului General al MNIR, Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Monedele antice de aur recent recuperate de autoritățile române vor fi expuse în premieră cu prilejul conferinței de presă care va avea loc la Muzeul Național de Istorie a României.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti