Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
 1 comentariu

Propunere legislativă: criterii de verificare a demnității profesionale a avocaților
27.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Proiecte legislative, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat a fost înregistrată la Senat. (B427/2022)

Art. 14 lit. a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea Justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, incompatibilă cu principiile profesiei de avocat prevăzute în reglementări cu caracter obligatoriu ale acesteia, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei”.

Art. 26 lit. d) se modifică si va avea următorul cuprins:
“dacă avocatul a fost condamnat prin hotărâre judecătoreasca definitivă la pedeapsa închisorii pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, incompatibilă cu principiile profesiei de avocat prevăzute în reglementări cu caracter obligatoriu ale acesteia, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea faptei.”

Expunerea de motive: „Prestigiul și imaginea unei profesii depind în mare măsură, nu doar de profesionalismul şi competenta corpului profesional al respectivei profesii, ci și de criterile de integritate profesională.

Cu atât mai mult, la fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte profesia de avocat unde aşteptarea societăţii şi a justițiabililor este ca profesionistul avocat să fie o persoană nu doar competentă ci și integră.

În ceea ce priveşte integritatea avocatului, aceasta se circumscrie categoriei juridice de demnitate profesională, condiție necesară atât la accesul în profesie cât și pe toată perioada exercitării profesiei. Astfel fiecare profesie trebuie să îşi stabilească, în raport de standardele impuse de societate, criterii în raport de care să poată fi oricând evaluate concordanța dintre conduita avocatului şi standardele impuse de profesie.

Prin Decizia Curții Constituționale nr. 230/28.04.2022 au fost declarate neconstituționale dispozițiile art. 14 lit. a) și ale art. 26 lit. d) din Legea nr. 51/1995, respectiv:

– Art. 14 lit. a) „cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracțiuni intentionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”

– Art. 26 lit. d) „dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală si care il face nedemn de a fi avocat, conform legii.”

Urmare a Deciziei Curţii, practic a fost eliminat din lege principalul criteriu de verificare a demnității profesionale – care stabilea nedemnitatea persoanelor condamnate definitiv de a accede profesiei ulterior condamnării definitive.

Lipsirea profesiei de avocat de principalul filtru de stabilire a demnității profesionale este de natură să genereze o serioasă atingere adusă prestigiului și imaginii avocaturii.

Față de această situație organul profesional cel mai reprezentativ al profesiei de avocat, Congresul Avocaţilor, a analizat situația creată, în sedinta din data de 17.06.2022 şi propune legislativului soluția ce face obiectul prezentei propunerii legislative, soluție asumată şi susţinută de parlamentarii semnatari.”

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti