Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Oana Zamă: Femeile au mereu un potențial special de a se dedica și de a aduce plusvaloare


29.06.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Oana Zamă

Oana Zamă

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Oana Zamă, STOICA & Asociații, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Oana Zamă: Consider că unul dintre atuurile care m-a definit de-a lungul parcursului profesional este capacitatea de a aborda în mod echilibrat toate provocările, pentru a face mereu lucrurile cat mai ”corect”, atât pentru clienți, cât și pentru mine. Munca de avocat este mereu o muncă în echipă – ca avocat, trebuie să știi să faci echipă bună cu clientul, cât și cu ceilalți avocați implicați într-un anumit proiect, doar așa se pot obține rezultatele optime. Încerc mereu să am o atitudine pozitivă, îmi impun standarde ridicate pentru calitatea lucrărilor, este o dovadă de respect pentru clienți și un mod necesar în care să le câștig încrederea.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Oana Zamă: În profesia pe care o urmez, din tot cea am constatat de-a lungul anilor de avocatură, implicarea femeilor nu este aproape niciodată limitată, pentru că femeile, în general, sunt la fel de bine pregătite ca și bărbații, vin cu un aport substanțial de creativitate și comunicare, ele au mereu un potențial special de a se dedica și de a aduce plusvaloare – expresia to make a difference se potrivește cel mai bine în acest context. Firește, fiecare femeie-avocat are propriile limite și este normal să fie așa, însă constat că provocările tot mai numeroase și mai variate din lumea juridică nu constituie piedici în calea aspirațiilor profesionale. Dincolo de implicarea în proiectele asumate, cred că fiecare dintre noi are ”limite” și cred că trebuie să ne cunoaștem și să stabilim propriile limite cu maximă rigoare – pentru a putea ajunge la un echilibru optim între viața profesională și viața personală.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Oana Zamă: Nu sunt niște filtre predefinite, fiecare dintre noi are probabil o rețetă proprie a succesului și își asumă cele două roluri – fie concomitent, fie succesiv – în funcție de propriile convingeri și de capacitatea de a face față cu brio, atât în viața profesională, cât și în viața de familie. Viața de mamă mă inspiră și mă motivează să fiu mai riguroasă, îmi arată că cel mai potrivit este să abordez fiecare situație cu răbdare, înțelepciune, entuziasm și voie bună, iar o astfel de atitudine mă ajută și în viața de avocat. Sunt momente în care este nevoie să acord o atenție mai mare vieții profesionale, iar altele în care viața personală (și în special cea de mamă) necesită o implicare mai mare din partea mea, nu de puține ori apar situații imprevizibile pe fiecare latură. Mi-am asumat acest lucru, este nevoie de o adaptare rapidă și mereu am în vedere să nu creez frustrări (majore) în viața de familie și să ofer tot ce pot în proiectele profesionale.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Oana Zamă: Mediul juridic permite tot mai mult avocaților, atât femei cât și bărbați, să își creeze o carieră robustă, fără ca flexibilitatea să însemne o scădere a responsabilității sau a calității prestațiilor. Deciziile de tip all-or-nothing nu mai pun presiune ca în trecut pe viața noastră de lady-lawyer și există o tendință tot mai accentuată de a opta pentru o variantă de mijloc, în care să nu mai existe un efort disproporționat pentru a ține echilibrul între viața de avocat și cea de familie. Deci da, în mediul juridic femeile pot alege să fie cum își doresc.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Oana Zamă: Într-adevăr, traversăm o perioadă de transformări destul de ample în mediul juridic. Toate acestea nu trebuie să ne intimideze, ci mai degrabă să ne inspire și să ne învețe lucruri noi. Trebuie să avem mai multă încredere în propriile abilități și să facem alegerile care ni se potrivesc cel mai bine în fiecare etapă a vieții, pentru că întotdeauna există mai multe căi pe care le putem urma pentru a avea o carieră de succes.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Oana Zamă:  Nu am modele preluate din literatură, artă, politică, etc. Reperul meu feminin principal rămâne mama, de la care am învățat că în viață este important să fiu cerebrală și să gestionez orice situație cu înțelepciune, calm și eleganță.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Oana Zamă: În cazul meu, epoca Pandemiei a coincis cu finalul perioadei de concediu pentru creșterea copilului și specificul acesteia, inclusiv din perspectiva posibilității de a lucra de acasă, mi-a permis o re/adaptare destul de generoasă. În tot acest context, am avut parte de sprijin și înțelegere atât din partea familiei mele, cât și din partea colegilor din echipa de lucru, astfel încât am reușit să revin cu ”forțe proaspete” în plan profesional și, cred eu că această nouă epocă nu a făcut decât să ne stimuleze și să ne arate că se poate lucra în continuare la capacitate maximă și la cele mai înalte standarde profesionale. Din fericire, a fost o perioadă cu multă muncă, dosare interesante și a fost ceea ce aș numi think outside the box.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Oana Zamă: Le felicit pe toate pentru dedicare, profesionalism și contribuția constantă la dezvoltarea mediului juridic și le doresc realizări cât mai frumoase în toate planurile, împlinire și satisfacție!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Oana Zamă: Vă mulțumesc și eu pentru că mi-ați oferit un loc alături de colegele mele participante la proiectul WOMEN IN LAW!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti